Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Θετικός για διευκολύνσεις στο ελληνικό χρέος ο Asmussen (ΕΚΤ) - Δεν συζητήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική πρόταση για νέο δάνειο

- Προβόπουλος (ΤτΕ): Οι τράπεζες διαθέτουν 13-14 δισ κεφαλαιακό απόθεμα από ΤΧΣ και συνέργειες

21/08/13 - 16:26
Θετικός για διευκολύνσεις στο ελληνικό χρέος ο Asmussen (ΕΚΤ) - Δεν συζητήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική πρόταση για νέο δάνειο - Προβόπουλος (ΤτΕ): Οι τράπεζες διαθέτουν 13-14 δισ κεφαλαιακό απόθεμα από ΤΧΣ και συνέργειες
Θετικός στην προοπτική να υπάρξουν διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν συζήτησε με την ελληνική κυβέρνηση τη γερμανική πρόταση που διατυπώνεται από χτες για ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ο Asmussen αρκέστηκε να αναφέρει δημοσίως ότι συζητήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, προσθέτοντας ότι "δεν συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου δανείου". 
Παρά τις διαψεύσεις Asmussen η χορήγηση ενός νέου τρίτου δανείου προς την Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ιδιότυπου δημόσιου διαλόγου που περιστρέφεται γύρω από τη χώρα μας, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, δεν δίστασε να αναφέρει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα νέο μίνι μνημόνιο.
Ακολουθώντας τις δηλώσεις  του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, νωρίτερα η Καγκελάριος τόνισε πως το ενδεχόμενο μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί στα μέσα του 2014.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την ελληνική κυβέρνηση και με τους τραπεζίτες ο Asmussen συζητά επίσης τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, μέσω διευκολύνσεων, όπως η μεταφορά περί των 25 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM, η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο κεφαλαιακά, καθώς  διαθέτει  13-14 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό απόθεμα για να καλύψει τυχόν μελλοντικές ζημίες ανέφερε ο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στον Joerg Asmussen, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συναντήθηκε στα γραφεία της ΤτΕ.
Τα 13 με 14 δισεκ. ευρώ προκύπτουν ως εξής από το capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ και περίπου 4,5 με 5,5 δισεκ. ευρώ από συνέργειες και πωλήσεις θυγατρικών.

Ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον Asmussen για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και τις προσπάθειες αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά τις συγχωνεύσεις.
O Asmussen αυτή την ώρα συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Ο εκπρόσωπος του πιο σκληρού βραχίονα της Τρόικας συζητά με την ελληνική ηγεσία κρίσιμα ζητήματα του προγράμματος προσαρμογής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της μεταφοράς ενός μέρους, πιθανότατα περί τα 25 δισ. ευρώ του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM, τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, έχει μελετήσει το ενδεχόμενο να μεταφερθούν περί τα 25 δισεκ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον ESM έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μειωθεί το χρέος.
Μαζί με τα 25 δισεκ. θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα 10,5 δισεκ. ευρώ το capital buffer του ΤΧΣ ώστε να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους γιατί θα λογίζεται ως υπαρκτό κεφάλαιο του ESM.
Δηλαδή από τα 50 δισεκ. τα 35 δισεκ. θα μπορούσαν να καταλήξουν στον ESM και το ελληνικό χρέος να μειωθεί κατά 35 δισεκ. που αντιστοιχεί σε 14,2% haircut χωρίς όμως να υποστούν ζημία οι φορολογούμενοι ευρωπαίοι πολίτες.
Προφανώς μόνο 14,2% haircut για το ελληνικό χρέος που δεν είναι βιώσιμο δεν φθάνει αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή με στόχο να φθάσει το 40% ή 50% όπως εκτιμάται από όλο και περισσότερους οικονομολόγους.
Ο Asmussen, ο οποίος αφίχθη στην Αθήνα λίγο μετά τις 13:00, θα μεταβεί στις 16:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο Asmussen θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, ενώ αύριο θα συναντηθεί (στις 10:30 το πρωί στο υπ.Εξωτερικών) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφέρεται πως «ενόψει της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα ο Joerg Asmussen θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρηματιών προκειμένου να συζητήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη».
Η επίσκεψη Asmussen ίσως κριθεί θετική για τη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ίδιος έχει συστήσει στη χώρα μας να κάνει περισσότερα ώστε να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση εκ μέρους της τρόικας. Ταυτόχρονα, έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.
«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους δεν βοηθούν καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», έχει σημειώσει στο παρελθόν, ενώ αν και Γερμανός αξιωματούχος, που έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι ο ίδιος εκφράζει τη σκέψη της ΕΚΤ, της σκληρής δηλαδή στάσης ενός βραχίονα της Τρόικας.
Αναμφίβολα, σε μία περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται περί του αντιθέτου, η επίσκεψη του Asmussen μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Δεν είναι δε λίγοι όσοι επιμένουν, στο παρασκήνιο, ότι ο ίδιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Asmussen φέρεται να ζήτησε να συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο θα πραγματοποιεί περιοδεία στην Κέρκυρα.
Η επίσκεψη του Joerg Asmussen στην Ελλάδα γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση δεδομένου ότι σε έναν μήνα (στις 21 Σεπτεμβρίου) θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα κληθούν να εξετάσουν εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2015-2016.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Ελλάδα έλαβε 5,8 δις ευρώ από τους διεθνείς δανειστές και αναμένει την εκταμίευση ακόμα 1 δις ευρώ τον Οκτώβριο, η οποία θα κριθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου