Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Μέτωπο Ομπάμα - Σαμαρά κατά ΜέρκελΤο Bloomberg υποστηρίζει ότι οι δύο ηγέτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Μέρκελ και στην αυστηρή πολιτική τής λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη, στραγγίζοντας τις οικονομίες του Νότου...Σε δημοσίευμα του το Bloomberg υποστηρίζει πως η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο και η στήριξε που θα του δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα του δώσει ουσιαστικά την ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να χαλαρώσει τη λιτότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμβουλος του Ομπάμα ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα και η κυβέρνηση του κ.Σαμαρά. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέροντα από την οικονομική εξυγίανση της Ευρώπης και κατ επέκταση της Ελλάδας, γι 'αυτό θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη

Το κρίσιμο τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα Ελλάδος). Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιδιώκει να λάβει με τον πιο επίσημο τρόπο την στήριξη των ΗΠΑ.Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν γεωστρατηγικά θέματα με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο πρόδρος των ΗΠΑ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ.Σαμαράς περιμένει να λάβει στήριξη από τον κ.Ομπάμα για τις προσπάθειες της κυβέρνησης που να λειτουργήσει ως ισχυρό σήμα αφενός προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και αφετέρου για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από διεθνή κεφάλαια. Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά αφού όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκη, η αμερικανική πλευρά «θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».

Σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέματα περιφερειακής συνεργασίας».

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει και την αναγνώριση από την ηγεσία των ΗΠΑ του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας, ένα ζήτημα που απασχόλησε τις συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με διαμορφωτές της πολιτικής στη Ουάσιγκτον.

Ποιοι θα πλαισιώνουν τον Μπαράκ Ομπάμα

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολιν Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς ενώ πριν από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο State Department με τον Τζον Κέρι.

Η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα – Σαμαρά

Η ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με αιχμή την οικονομία, τα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα και βέβαια την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οικονομία, δημόσιο χρέος, ενέργεια και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να τονίσει πως η λιτότητα δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο και πως πλέον το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ένα από τα ερωτήματα στα οποία ίσως να δοθεί απάντηση μετά από την συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά είναι πότε και πως θα προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ της.

Ο πρωθυπουργός στην Washington Post

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έδειξε το δημοσιογραφικό επιτελείο της «Washington Post» πρώτος σταθμός των συναντήσεων που θα είχε επί αμερικανικού εδάφους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας στην Ουάσινγκτον όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε μια σε βάθος κουβέντα με το δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget