Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Μια γεύση χρεοκοπίαςΠολλά θα αλλάξουν - υποψιάζομαι- απο τις εξελίξεις στην Κύπρο, στις αντιλήψεις όσων Ελλήνων θεωρούσαν οτι ένα βήμα στο κενό, ένας εκβιασμός κατά της Ευρώπης, μια απειλή αποχώρησης της Ελλάδας απο την ΟΝΕ θα αρκούσε για να διώξει την τρόικα, να πανικοβάλει τους Ευρωπαίους και να μας θέσει σε θέση διαπραγματευτικής ισχύος.

Η θέση στην οποία βρέθηκαν οι Κύπριοι επειδή η κυβέρνηση τους αρνήθηκε το αρχικό σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων (ένα πολύ κακό σχέδιο το οποίο σπεύδουν τώρα πανικόβλητοι να υιοθετήσουν) είναι τραγική. Η ρευστότητα εξανεμίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα με τις τράπεζες κλειστές, σε λίγες μέρες ακόμη θα τελείωναν τα αποθέματα σε βασικά τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, οι συναλλαγές μπλοκαρίστηκαν τελείως, η αβεβαιότητα κυριάρχησε στη ζωή τους.
Χθές, πανικόβλητοι οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν ένα νομοσχέδιο ανάγκης για να μην διαλυθεί απο την ανάληψη των καταθέσεων το τραπεζικό τους σύστημα αμέσως μόλις θα ανοίξουν οι τράπεζες, μεθαύριο. Και μόνο η ανάγνωση των μέτρων περιορισμού των συναλλαγών για να αποφευχθεί αυτό που λέμε Bank Run δηλαδή η απόσυρση των χρημάτων απο τις τράπεζες, αρκεί για να πάρει κανείς μια μικρή ιδέα τι σημαίνει πτώχευση. Και μιλάμε για ελεγχόμενη πτώχευση, όχι για άναρχη χρεοκοπία. Δείτε τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και στις συναλλαγές, που επέβαλε χθές το κυπριακό Κοινοβούλιο στην Κύπρο:
* Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών
* Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας
* Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών
* Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά
* Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών
* Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
* Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος
* Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
* Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών
* Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.
Με λίγα λόγια, οι Κύπριοι θα πρέπει να ζήσουν επι μήνες - όσο κρατήσουν αυτοί οι περιορισμοί - μόνο με μετρητά. Με 260 ευρώ την ημέρα που θα δίνουν τα ΑΤΜ. Ούτε πιστωτική κάρτα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Καθ'οδόν - φαντάζομαι- θα μεριμνήσει η κυβέρνηση τους για να επιτραπούν μεταφορές μικροποσών σε λογαριασμούς Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και νερού, για πληρωμές στην εφορία, αλλά μέχρι εκεί. Αμφιβάλω αν θα επιτραπούν σύντομα πληρωμές για άλλου είδους υποχρεώσεις.
Και ξαναλέω: Αυτές οι συνθήκες, είναι "καλές" για πτωχευμένη χώρα. Είναι ελεγχόμενη χρεοκοπία, με το τραπεζικό σύστημα να στηρίζεται απο την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα με ρευστό (για όσο χρειαστεί), με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν, με τη χώρα να έχει αληθινό και ισχυρό νόμισμα (ευρώ) το οποίο γίνεται δεκτό για διεθνείς συναλλαγές για αγορές φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων.  Φανταστείτε τις συνθήκες αν αντί για το ευρώ η Κύπρος χρεοκοπούσε και βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης, με ένα πρόχειρο, κακοτυπωμένο (και συνεπώς μη ασφαλές και εύκολα πλαστογραφούμενο) νόμισμα, τη Νέα Κυπριακή Λίρα, που δεν θα γινόταν δεκτό στις διεθνείς συναλλαγές, που θα είχε υποτιμηθεί κατά 50% τουλάχιστον στα πρώτα πέντε λεπτά της ύπαρξης του.
Όλα αυτά τα τρομακτικά θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συμβεί στην Κύπρο ή ακόμη χειρότερα (λόγω μεγαλύτερου μεγέθους της οικονομίας μας ) εδώ, αν τολμούσαμε να φύγουμε απο την Ευρωζώνη. Ας τα ξανασκεφτούμε λοιπόν τα πράγματα υπο τη νέα οπτική που μας δίνει το "μάθημα/πάθημα" της Κύπρου και ας έχουμε την ειλικρίνεια να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να πάρουμε τις συμφερότερες για εμάς αποφάσεις. Δεν λέω οτι τα πράγματα θα ήταν έτσι αν η ευρωπαική πολιτική ήταν άλλη, αν η Ευρώπη έδειχνε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες που έχουν πρόβλημα, αν ακολουθούσε μια άλλη πολιτική αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και των χρεών, αν είχε την ευελιξία να δεχθεί άλλες (καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο ήπιες) λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τότε τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Μιλάω για το τι θα γινόταν αν φεύγαμε απο την Ευρωζώνη με δεδομένη τη σημερινή στάση της Ευρώπης (την οποία εμείς και οι Κύπριοι μόνοι μας δεν μπορούμε ούτε καν να επηρεάσουμε).Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget