Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Εθνικό μας νόμισμα το ευρώ – Η Ευρώπη να αλλάξει στρατηγικήΑλ. Τσίπρας: Εθνικό μας νόμισμα το ευρώ – Η Ευρώπη να αλλάξει στρατηγική για να γίνει βιώσιμο

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο ελληνικό γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώΚαι δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε ως «θετική» την επίσκεψή του στις ΗΠΑ γιατί, όπως υπογράμμισε, οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση και μάλιστα παρά τις διαφορές μας «βρήκαμε ανοικτά αυτιά και σημεία επαφής», συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό.
«Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε ότι «με την επίσκεψή μας στοχεύαμε στη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος».
Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες: τερματισμός προγράμματος λιτότητας, σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας και ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως οι ομογενείς μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο ενώ ζήτησε να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες», τόνισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ. Σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς,για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.
Τέλος, σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και πρόσθεσε πως «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά. Έχουμε αναπτύξει πολυδιάστατο πλαίσιο αλληλεγγύης σε όλη την χώρα. Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά και με την εκκλησία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε αξίες, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget