Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ισπανία δεσμεύτηκε για πακέτο νέων μεταρρυθμίσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου



Δεσμεύσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της ανέλαβε χθες η Ισπανία δηλώνοντας ότι θα καταθέσει νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία της Κύπρου ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι...
η κυβέρνηση Ραχόι μελετά νέο πρόγραμμα με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Η Ισπανία βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Εurogroup καθώς τις τελευταίες ημέρες οργιάζουν τα σενάρια σχετικά με τη χρονική στιγμή που η Μαδρίτη θα υποχρεωθεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Χθες, στην παραδοσιακή συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, o Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δεσμεύτηκε ενώπιον των ομολόγων του ότι θα παρουσιάσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καινούργιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

«Αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το momentum. Ο Ντε Γκίντος είπε πολύ ξεκάθαρα ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να λάβει την απαραίτητη δράση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι είναι σίγουρα επιτεύξιμοι», υπογράμμισε ο Όλι Ρεν. Τα μέτρα θα βασίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβή χρονοδιαγράμματα. Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε ότι θα λειτουργεί κανονικά έως το τέλος του Οκτωβρίου. 

Ο πρόεδρος του ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Εurogroup τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. Ο κεντρικός τραπεζίτης αξιοποίησε την ευκαιρία να διαψεύσει δημοσιεύματα ολλανδικής εφημερίδας που ήθελαν την ΕΚΤ να συζητά με το ΔΝΤ το ενδεχόμενο να δοθεί οικονομική στήριξη ύψους 300 δισ. ευρώ στην Ισπανία. Ανάλογη διάψευση έγινε και από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Χθες, έγινε γνωστό ότι το ισπανικό δημόσιο χρέος ανήλθε στο 75,9% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 72,9% που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο. Το χρέος των ημιαυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας αγγίζει το 14,2% του ΑΕΠ, καθώς και οι 18 περιφέρειες εμφάνισαν αύξηση των χρεών τους κατά το τρίμηνο. Η Καταλονία παραμένει η πιο υπερχρεωμένη περιφέρεια, με χρέος στο 22% του ΑΕΠ της.

express.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου