Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΕΚΤ προθερμαίνει τα “πυρηνικά”



Η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης από την «παιδική χαρά» των Βρυξελλών, και πρωτίστως από το αρτηριοσκληρωτικό Βερολίνο, που διατηρεί αναλλοίωτη την εμμονική στρατηγική προσέγγιση της ακραίας λιτότητας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αμφότεροι “εχθροί ” της ανάπτυξης και επομένως των κοινωνιών, αποτελεί τον βασικό παράγοντα επιδείνωσης της ίδιας της κρίσης και των αρνητικών συνεπειών της.
Η αντικειμενική αποτύπωση της παραπάνω πραγματικότητας, οδηγεί στο αμέσως επόμενο, λογικό στάδιο: Στην αναζήτηση της υπέρβασης της κρίσης, που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο πλαίσιο μιας γενναίας πολιτικής λύσης, και όχι φυσικά οικονομικής. Και, την ίδια στιγμή, στον παρεμβατικό ρόλο που θα έπρεπε ήδη να διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα λεγόμενα «πυρηνικά» που έχει στην κατοχή της η Φρανκφούρτη, έστω και με το σημερινό ελλειμματικό πλαίσιο διάρθρωσης και λειτουργίας, και είναι η κυκλοφορία ευρωομολόγων, και η αγορά ομολόγων «προβληματικών» οικονομιών. Η έκδοση ευρωομολόγων είναι το μεγάλο στοίχημα, η ισορροπία εξουσίας ανάμεσα στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το Βερολίνο γνωρίζει ότι εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να συναινέσει, μέχρι να συμβεί αυτό ωστόσο θέλει να μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά την υποχώρησή της.
Η αγορά ομολόγων «προβληματικών» οικονομιών, είναι η πιο εύκολη και αδιαμεσολάβητη παρέμβαση στην οποία μπορεί να προχωρήσει η ΕΚΤ. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε εφαρμόσει πρώτος το συγκεκριμένο μέτρο, πριν από περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να «βάλει πλάτη» για την Ελλάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2011. Τότε που οι κερδοσκόποι προσπάθησαν να «τελειώσουν» με την Ελλάδα, αλλά ο Γάλλος τους χάλασε τα σχέδια.
Η συζήτηση για την αγορά ομολόγων επανέρχεται και στη σημερινή συγκυρία. Αυτή τη φορά όμως, το παιχνίδι «χοντραίνει», καθώς αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. Κάτι που υπονοεί με σημερινό δημοσίευμά του το «Spiegel», επομένως το Βερολίνο φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει να συναινέσει.
Αν ο Μάριο Ντράγκι «πυροβολήσει», είναι πρακτικά βέβαιο ότι τα spreads των ομολόγων της Μαδρίτης και της Ρώμης θα σταματήσουν να ανεβαίνουν. Επομένως, θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις συνολικά προς την ευρωζώνη. Δηλαδή, οι κερδοσκόποι θα ηττηθούν. Και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου