Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ενημερωτική συνάντηση για τα μεγάλα έργα και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Περιφερειακή Ενότητα



E-mailΕκτύπωσηPDF
sinantisiperifereiaΕυρεία ενημερωτική σύσκεψη για θέματα που αφορούν στην Π.Ε. Πέλλας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 23 Δεκεμβρίου στην Έδεσσα
, έπειτα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν και είναι καίρια για το νομό μας.
Μεταξύ αυτών, το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν για το οποίο ανέφερε ότι στις 31/1/2013 θα γίνει η πρώτη ανάρτηση για προεπιλογή ενδιαφερόμενων επενδυτών. Όπως είπε, ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και φιλοδοξεί μέχρι τον Απρίλιο να γίνει η τελική δημοπράτηση. Αναφερόμενος στην φετινή σαιζόν, τόνισε ότι το Χιονοδρομικό λειτουργεί άριστα τις τελευταίες 15 μέρες και είναι αισιόδοξος ότι θα έχει μία καλή πορεία.
Η βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε πως «θα πρέπει να είμαστε λιγότερο επικοινωνιακοί και περισσότερο ωφέλιμοι για τον τόπο μας».
Τέλος, χαρακτήρισε τη σύσκεψη... «κονσομασιόν», καθώς όπως είπε δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Θεοδωρίδη.
Στη συνάντηση, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη, παρόντες ήταν οι βουλευτές κκ. Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου και Μ. Ζωγράφου και οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Γιάννου, Δ. Πασόης και Γ. Στάμκος. Απών ο κ. Καρασμάνης που έστειλε εκπρόσωπο.
Θ. Θεοδωρίδης: Έργα 50 εκατομ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πέλλα
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μεγάλα έργα οδικών υποδομών, η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου και η παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα. Για τα συγκεκριμένα θέματα ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε συνέχεια και της συνεργασίας που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ανέφερε τα εξής:
Τα έργα της παράκαμψης Γιαννιτσών και παράκαμψης Χαλκηδόνας αντιμετωπίζονται πλέον σαν ένα ενιαίο έργο και, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των οριστικών τεχνικών μελετών, θα γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Το προσεχές τρίμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο εξάλλου, καθώς επίκειται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με πολύ ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών και στο τέλος του Ιανουαρίου πρόκειται να γίνει από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση για 50 ή 100 χρόνια των εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Η Εθνική Τράπεζα λειτουργώντας ως Σύμβουλος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει εκπονήσει το ειδικό αυτό σχέδιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τρία επενδυτικά σχήματα με προέλευση Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη.
Για την παραμονή του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Έδεσσα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές στο Υπουργείο Παιδείας και με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπου έχουν τεκμηριωθεί πλήρως οι ακαδημαϊκοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του Τμήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του Δήμου Έδεσσας να αναλάβει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Τμήματος καθώς επίσης και της σίτισης των φοιτητών μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Οι προσπάθειες των τοπικών παραγόντων εστιάζονται τώρα στη συνέχεια των διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Παιδείας και τον αρμόδιο Υπουργό που θα λάβει την απόφαση, καθώς επίσης και με τον Πρωθυπουργό. Το αίτημα αφορά την παραμονή και ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Τμήματος με τη μεταφορά στην Έδεσσα του έτερου περιφερειακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που λειτουργεί σήμερα στη Νάουσα.
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα «Νέα Πέλλα-Παραλίμνη» το οποίο είναι έτοιμο και υπολείπονται κάποιες εργασίες φωταγώγησης του δρόμου. Επίσης, προγραμματίζονται τα εγκαίνια της νέας πίστας εξέτασης οδηγών του Κέντρου Εξέτασης Υποψήφιων Οδηγών. Για το Φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου (Καλής) τονίστηκε ότι αναμένεται εντός των ημερών η ανάθεση της μελέτης σε ανάδοχο, μετά από την εκδίκαση των προσφυγών που καθυστέρησαν τη διαδικασία, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3,8 εκατομ. ευρώ από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τοποθέτηση Ιορδάνη Τζαμτζή
Οι πολίτες μας παρακολουθούν και θέλουν αποτελέσματα. Μιλούμε για τα μεγάλα έργα στον Νομό:
α) Το τμήμα της Εθνικής οδού, η Παράκαμψη των Γιαννιτσών. Έχουμε κάνει μια σειρά συναντήσεων στην Αθήνα όπου σε όλες συμμετείχα. Όμως, μένω στην απάντηση που μου έδωσε μέσα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Καλογιάννης Σταύρος, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα και στην οποία εν κατακλείδι είπε: «ετοιμάστε τις μελέτες των τεχνικών που λείπουν και εδώ είμαστε να εντάξουμε το έργο».
Ο κ. Χατζηδάκης έχει την εποπτεία, την ευθύνη όμως με αρμοδιότητες την έχει ο κ. Καλογιάννης και αυτό είπε δημόσια.
Άρα πρέπει να τρέξουν οι μελέτες αυτές ώστε στο επόμενο διάστημα, που θα γίνει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, εμείς να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε το έργο από πλευράς μελετών.
β) το τμήμα του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα θέλει αγώνα για να παραμείνει. Στην τελευταία συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» ήμουν παρών και επειδή είχα πάει στην συνάντηση νωρίς, μίλησα με τον Πρύτανη περισσότερο από μισή ώρα.
Ο Πρύτανης ήταν ξεκάθαρος. Μας είπε: «Ναι, το Τμήμα το θέλω στην Έδεσσα αλλά δεν μπορώ δημόσια να το υποστηρίξω, ούτε μέσα στη Σύγκλητο».
Για αυτό και πρότεινα στους συμμετέχοντες στην συνάντηση (Δήμαρχο Έδεσσας και Αντιπεριφερειάρχη), να δούμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στον Πρωθυπουργό μπορούμε να βάλουμε τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και την Παράκαμψη Γιαννιτσών, διότι υπάρχουν έργα που χωρίς να έχουν ολοκληρώσει μελέτες εντάχθηκαν.
γ) Η μελέτη του τμήματος Μαυροβούνι – Έδεσσα. Σας ενημερώνω ότι έχω κάνει παρέμβαση, γιατί δεν προβλέπεται κόμβος στη νέα μελέτη για Μαυροβούνι προς Σκύδρα.
δ) Χιονοδρομικό Βόρα και Αναζήτηση Επενδυτών.
Επιτέλους γίνεται κάτι που έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν. Όμως σήμερα στο Χιονοδρομικό υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση. Το όποιο επενδυτικό σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει εν αγνοία όλων αυτών που σήμερα έχουν επενδύσει στο Χιονοδρομικό ή στον Άγιο Αθανάσιο. Εμείς άμεσα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να πούμε τι θέλουμε να γίνει στο Χιονοδρομικό. Δεν είναι δυνατόν ο όποιος επενδυτής να αγνοήσει όλους όσους έχουν μέχρι σήμερα επενδύσει στο Χιονοδρομικό.
ε) Μιλάμε για το Χιονοδρομικό και βάζω ένα θέμα που είναι το σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας» στο Νομό μας. Μιλώ για τον δρόμο Όρμα – Καλύβια Γιαννακούλα – Χιονοδρομικό. Εγώ ντρέπομαι να πάω στην Όρμα, γιατί έχουν γίνει συναντήσεις και συσκέψεις και ο δρόμος από Όρμα – Καλύβια Γιαννακούλα – Χιονοδρομικό για 4 χιλιόμετρα δεν τελειώνει εδώ και χρόνια. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Το Χιονοδρομικό και τα Λουτρά στο Λουτράκι πρέπει να επικοινωνούν. Έτσι ένα τεράστιο Λ (λάμδα) που περιλαμβάνει Έδεσσα, Βεγορίτιδα, Αγ. Αθανάσιο, Χιονοδρομικό, Λουτρά, Αριδαία μπορεί να φέρει ανάπτυξη σε όλο τον ορεινό όγκο και σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές. Σήμερα η Αντιπεριφέρεια πρέπει να το τελειώσει το έργο αυτό.
Δήλωση της Θ. Τζάκρη για τη σύσκεψη
«Θα ανέμενε κάποιος ότι μια σύσκεψη που συγκαλέστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη εσπευσμένα την Κυριακή 23-12-2012 και ώρα 12 μμ, ήτοι δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, θα είχε ως αντικείμενο κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις εκ μέρους του για τις εξελίξεις που αφορούν στα μεγάλα έργα στο νομό και γι' αυτό προστρέξαμε άπαντες.
Αντ' αυτού όμως: Σε ότι αφορά το μείζονος σημασίας θέμα των οδικών αξόνων και δη των Παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας δεν έχει αναδειχθεί ακόμη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα χρόνο περίπου μετά την προκήρυξή της, ούτε ανάδοχος της μελέτης των ενδιάμεσων τεχνικών έργων (γέφυρες κλπ) που τίθενται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ως προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση του έργου, εφόσον χωρίς την ολοκλήρωση αυτών το έργο δεν διαθέτει μελετητική ωριμότητα, σύμφωνα με την άποψη του αρμοδίου υπουργού κ. Χατζηδάκη. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας αναθεώρησης του ΕΣΠΑ εξαιτίας των συνεχών απεντάξεων ήδη ενταγμένων έργων, για διάφορους λόγους και των αναπορρόφητων 13,5 δις ευρώ είναι ήδη γνωστό από τον Σεπτέμβριου του 2012 και ενόψει αυτής της διαδικασίας θα έπρεπε να είναι έτοιμη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ωριμάζοντας την σχετική μελέτη, αντί να θρηνεί για χαμένες ευκαιρίες και κλεμμένους πόρους. Στο θέμα της αξιοποίησης του χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας - Καϊμάκτσαλαν και της Λίμνης Βεγορίτιδας εμφανίστηκε ως «επίτευγμα» η σχετική μελέτη της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, που έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ανάθεση αυτής από το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία όμως μελέτη προτείνει άξονες προς δράση, που θα πρέπει να επιλεγούν από τους εμπλεκόμενους φορείς (τοπική κοινωνία, ξενοδόχους, επαγγελματίες, δήμους κτλ), ώστε να προσδιοριστεί ένα σχέδιο δράσης και να προχωρήσει επιτέλους ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση αυτού, Σε ότι αφορά το θέμα του Πανεπιστημίου της Έδεσσας έχουν γίνει ήδη όλες οι ενδεικνυόμενες ενέργειες και έχουν παρουσιαστεί όλα τα επιχειρήματα (ακαδημαϊκά, οικονομικά και κοινωνικά) υπέρ της διατήρησης και της συνέχισης λειτουργίας του τμήματος «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» στην Έδεσσα, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου ''Μακεδονία'', ο οποίος υποστηρίζει σε επικοινωνία που είχε με την κ. Τζάκρη ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και για τον λόγο αυτό και η κ. Τζάκρη πρότεινε να γίνει παράσταση και ενώπιον του αρμοδίου Υπουργού, παρουσία όλων των φορέων, Για το θέμα δε της ανάθεσης της μελέτης του φράγματος του Αλμωπαίου, η επιλογή του αναδόχου έχει ήδη γίνει, όπως έχει η ίδια ενημερώσει με σχετικά δελτία τύπου από τον περασμένο Οκτώβριο και επομένως η προσπάθεια να εμφανιστεί κατόπιν ενεργειών κάποιων ως αποτέλεσμα των επισκέψεων τους στην Αθήνα είναι καθαρά επικοινωνιακή.
Επομένως η απόφαση του κ. Αντιπεριφερειάρχη να συγκαλέσει άνευ λόγου και αιτίας σύσκεψη με τους Βουλευτές και τους φορείς του Νομού για την ενημέρωσή μας επί ανύπαρκτων εξελίξεων εντάσσεται στην σφαίρα της επικοινωνίας και όχι της ουσίας και του αποτελέσματος. Φαίνεται πως ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δοκιμάζει τις ικανότητές του στις δημόσιες σχέσεις, δοκιμάζοντας την υπομονή μας. Η χώρα και ο τόπος μας στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται ψευδεπίγραφα σχέδια και ανύπαρκτες εξελίξεις, αλλά ενότητα και σκληρή δουλειά για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που κρατούν τον τόπο μας πίσω επί δεκαετίες».
Δήλωση στο ''Λόγο της Πέλλας'' του Διονύση Σταμενίτη
Το επόμενο τρίμηνο του 2013 είναι μια πολύ σημαντική περίοδος διότι θα καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη έργων πνοής για το Νομό μας. Η επερχόμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα δώσει τη δυνατότητα για ένταξη νέων έργων, γεγονός που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος για τον τόπο μας και να διασφαλίσουμε να μην γίνει εξαίρεση κανενός από τα ήδη ενταγμένα.
Η αξιοποίηση του ορεινού όγκου και του χιονοδρομικού κέντρου, η κατασκευή του οδικού δικτύου και η παραμονή του Τμήματος Marketing & Διοίκησης Λειτουργιών στην πόλη της Έδεσσας είναι τρία σημεία αιχμής, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η κύρια διεκδίκηση και προσπάθεια όλων μας.
Για το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμάκτσαλαν αυτή τη στιγμή προωθείται από την ΕΤΕ ένα δεύτερο σχέδιο πιο μικρής ανάπτυξης για την αξιοποίηση τεσσάρων τμημάτων της περιοχής. Είναι κρίσιμο, να γίνει κατανοητό από την ΕΤΕ ότι προϋπόθεση για την περαιτέρω αξιοποίηση είναι ο εκσυγχρονισμός και η διαμόρφωση των πιστών και η σύνδεση του Αγίου Αθανάσιου και των Λουτρών του Πόζαρ με το χιονοδρομικό μέσω σχοινοκίνητου σιδηροδρόμου (τελεφερίκ). Προϋπόθεση βέβαια σε όποια προσπάθεια αξιοποίησης θα πρέπει να αποτελέσει ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η διατήρηση στο ακέραιο του φυσικού πλούτου. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία σήμερα να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την αξιοποίηση, η οποία και θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου και παράλληλα θα παρέχει σημαντικές ανάσες στην τοπική οικονομία. Επιπρόσθετα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η οργάνωση και το στήσιμο του χιονοδρομικού να γίνει με γνώμονα τη λειτουργία του και την προσέλκυση επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο.
Είναι μεγάλη ευκαιρία να πιέσουμε ώστε με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να ενταχτεί η βελτίωση δρόμου (Παράκαμψη Γιαχνιστών - παράκαμψη Χαλκηδόνας) και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, ξεπερνώντας την αδράνεια που παρατηρήθηκε κατά το 2010 και 2011, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το έργο να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ παρόμοια έργα με την ίδια μελετητική ωριμότητα ενταθήκαν και προχώρησαν σε κατασκευή ( παράδειγμα Γούρνες - Χερσόνησος ). Πρώτο μέλημα μας όμως, θα πρέπει να αποτελέσει η συμβασιοποίηση της εκπόνησης των δύο μελετών, οι οποίες είναι κομβικές για τον καθορισμό της πορείας του έργου.
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της Παραμονής του Πανεπιστημιακού τμήματος Marketing & Διοίκησης Λειτουργιών στην πόλη της Έδεσσας, η παραμονή του επιβάλλεται να συνδυαστεί με ένα γενικότερο αίτημα το οποίο, θα κατευθύνεται στη λογική της αποκέντρωσης γεγονός που θα παρέχει τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση των φοιτητών, κάτι που δεν είναι εφικτό να συμβεί με το διασκορπισμό μεμονωμένων τμημάτων ανά περιοχές και ουσιαστικά δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Επομένως, όταν η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει, η πολιτεία θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την αποκέντρωση.



http://www.logospellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου