Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Την φόρμουλα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων μέσω του de minimis ψάχνει το ΥπΑΑΤ

Την φόρμουλα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων μέσω του de minimis ψάχνει το ΥπΑΑΤ
Μετά το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή του «De minimis» για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, καθώς και την ενεργοποίηση των μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του Κανονισμού 73/2009 τώρα μένει να αποφασιστεί ο τρόπος που θα επιδοτηθεί ο κλάδος στα πλαίσια του κανονισμού. Ήδη, το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τους κτηνοτρόφους ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα συμφωνούν και οι δύο πλευρές ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος με τον δικαιότερο τρόπο. Αν και από πλευράς κτηνοτρόφων ήδη προτείνεται να ληφθεί υπόψη το ποσοστό παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβατοτρόφων αποτελεί γεγονός ότι ο κανόνας «De Minimis» αφορά κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και δεν δίνεται ούτε στην παραγωγή ούτε στα ζώα. Δίνεται ανά εκμετάλλευση.
Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι με δίκαιο τρόπο ανάλογα με το αν έχουν πολλά ζώα και μεγάλη παραγωγή σε σύγκριση με αυτούς που διατηρούν μικρότερες μονάδες. Κτηνοτρόφοι με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος πάντως αναφέρουν ότι τελικά ίσως ισχύσει ότι και στην Ισπανία όπου οι ενισχύσεις θα δοθούν με βάση το μέγεθος (αριθμό ζώων) της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Το σίγουρο είναι ότι οι επαφές και οι συζητήσεις των κτηνοτρόφων με το ΥπΑΑΤ θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα και τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όσον αφορά τους κλάδους της χοιροτροφίας και της πτηνοτροφίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν επιδοτούνταν, πηγές του ΑγροΤύπου αναφέρουν, ότι και στην περίπτωσή τους θα ισχύσει λογικά ότι και στους υπόλοιπους κτηνοτρόφους. Θα ενισχυθούν δηλαδή ανά εκμετάλλευση.

Μέχρι τέλος του χρόνου

Όσον αφορά την χρονική περίοδο που πρόκειται να δοθούν τα χρήματα των ενισχύσεων στους παραγωγούς, πηγές τους ΑγροΤύπου, αναφέρουν ότι λόγω της διαδικασίας με το ΟΣΔΕ η εκταμίευση των χρημάτων ίσως καθυστερήσει λίγο. Παρόλα αυτά τοποθετείται πριν το τέλος του χρόνου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σύνολο των ενισχύσεων πλησιάζει τα 30 εκατ. ευρώ (de minimis και άρθρο 68).

ΥπΑΑΤ

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ έχει κάνει γνωστό ότι οι ενισχύσεις εξετάζεται να δοθούν κατά προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έλαβαν καμία ενίσχυση (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και λίγοι αγελαδοτρόφοι), στις πεδινές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που λαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις. Επίσης οι προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων καθώς και οι διαδικασίες πληρωμής τους πρόκειται να συμπεριληφθούν σε σχετική ΚΥΑ που ήδη προετοιμάζεται.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Την έγκριση της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση στους γαλακτοπαραγωγούς έλαβε στα μέσα Οκτωβρίου και η ισπανική κυβέρνηση. Ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν πρόσθετες ενισχύσεις ύψους 31 εκατ. ευρώ στους γαλακτοπαραγωγούς της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το ποσό, που προέρχεται από εθνικούς πόρους, θα δοθεί σε δύο δόσεις (15,5 εκατ. ευρώ το 2012 και 15,5 εκατ. ευρώ το 2013) και θα απευθύνεται στους κτηνοτρόφους που έχουν ήδη ζητήσει ενισχύσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας, ο κάθε κτηνοτρόφος θα λάβει κατά μέσο όρο το ποσό των 1.400 ευρώ ανά εκμετάλλευση (700 ευρώ το χρόνο).

Πρόσθετες ενισχύσεις «Άρθρο 68»

Τέλος όσον αφορά τα μέτρα ειδικής στήριξης του άρθρου 68 για την κτηνοτροφία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα αφού θα συνεχίσει να ισχύει ότι και στο παρελθόν. Έτσι οι πρόσθετες ενισχύσεις θα μοιραστούν σε όσους εκτρέφουν αιγοπρόβατα και βοοειδή θηλυκά υπό προυποθέσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ως εξής:
  • Πρόσθετη ενίσχυση μοσχίδων αναπαραγωγής: Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης μοσχίδων αναπαραγωγής είναι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι εκτρέφουν μοσχίδες αναπαραγωγής ηλικίας 16 έως 24 μηνών εντός του έτους ενίσχυσης, καθαρής κρεοπαραγωγικής φυλής ή προερχόμενες από την πρώτη διασταύρωση με καθαρή κρεοπαραγωγική φυλή που γεννήθηκαν στην εκμετάλλευση του γεωργού.
  • Πρόσθετη ενίσχυση θηλαζουσών αγελάδων: Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης θηλαζουσών αγελάδων είναι οι κτηνοτρόγοι οι οποίοι εκτρέφουν τουλάχιστον 6 θηλάζουσες αγελάδες κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης ανά εκμετάλλευση στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται κατ’ έτος, ανά εκμετάλλευση κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Αντιστάθμιση ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στον τομέα αιγοπροβείου κρέατος: Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης αιγοπροβάτων είναι οι γεωργοί οι οποίοι διατηρούν τουλάχιστον 50 ενήλικα θηλυκά ζώα, προβατίνες ή αίγες, ηλικίας άνω των 12 μηνών και διατηρούν τουλάχιστον το 50% της χρησιμοποιούμενης για τη γεωργία έκτασής τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
    Επιπλέον της πρόσθετης ενίσχυσης αιγοπροβάτων καταβάλλεται συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση, για τα αιγοπρόβατα που επιπρόσθετα ανήκουν σε αυτόχθονη φυλή και είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό γενεαλογικό βιβλίο της φυλής ή στο παράρτημα αυτού.
  • Πρόσθετη ενίσχυση μετακινούμενων αιγοπροβάτων: Πέραν των παραπάνω ενισχύσεων, χορηγείται και πρόσθετη ενίσχυση μετακινούμενων αιγοπροβάτων ανά ζώο σε ετήσια βάση. Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης μετακινούμενων αιγοπροβάτων είναι οι γεωργοί των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατά τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου