Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση του Ι. Τζαμτζή για τη χρήση και διάθεση βιοντίζελ



E-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Σε απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 4 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσε από τις 19 Ιουλίου σχετικά με τη χρήση και διάθεση βιοντίζελ σε χαμηλότερη τιμή για την θέρμανση, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 963/23/8/2012 ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Το βιοντίζελ (μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων), με ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ορίζονται στις Αποφάσεις Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ) 334/2004 (ΦΕΚ 713/Β/2005) και 513/2004 (ΦΕΚ 1149/Β/2005), χρησιμοποιείται ως πετρέλαιο κίνησης σε μέγιστο ποσοστό κατ’ όγκο 7% σε μίγμα με πετρελαϊκό ντίζελ κίνησης (93%) σύμφωνα με την απόφαση Α.Χ.Σ. 316/ 2010 (ΦΕΚ 501/Β/2012). Η μέγιστη αυτή περιεκτικότητα σε βιοντίζελ έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως η μέγιστη εκείνη που δεν προκαλεί βλάβες στους κινητήρες οχημάτων. Κάθε άλλη χρήση μίγματος περιεκτικότητας βιοντίζελ μεγαλύτερης από το ποσοστό 7% δεν επιτρέπεται από τη κείμενη νομοθεσία διότι παρατηρούνται προβλήματα στους κινητήρες καύσης και στα μηχανικά μέρη των οχημάτων εκτός και αν αυτό χρησιμοποιείται σε κινητήρες ντίζελ σχεδιασμένους ή τροποποιημένους για καύσιμο τέτοιου είδους.
Ομοίως το βιοντίζελ στους καυστήρες θέρμανσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πετρέλαιο θέρμανσης σε μίγμα με πετρέλαιο ντίζελ (πετρέλαιο θέρμανσης). Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βιοντίζελ για χρήση ως καύσιμο θέρμανσης ορίζονται στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14213 ενώ το μείγμα βιοντίζελ – πετρέλαιο ντίζελ θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ποιότητας πετρελαίου θέρμανσης.
Β. Με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρ. 8 του άρθρου 36 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/ Α’), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4, του άρθρου 38, του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/ Α΄), ορίζεται ότι μέχρι 15.10.2012, ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL), καθώς και του φωτιστικού πετρελαίου, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, εξισώνονται με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, 
αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων. Η προσαρμογή αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, στον τομέα των πετρελαιοειδών, αφού ο μειωμένος Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων.
Αναφορικά με το βιοντήζελ, σύμφωνα με το άρθρο 73, παράγραφος 1, περίπτωση κατ΄του νόμου 2960/2001, προβλέπεται η χρήση βιοντήζελ από μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων ως καύσιμο κινητήρων, με συντελεστή ΕΦΚ 412 Ευρώ/ 1000 Λίτρα, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη νομοθεσία για τη χρήση του βιοντήζελ ως καύσιμο θέρμανσης».
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση του ανέφερε τα εξής:
«Η χρήση του βιοντήζελ μέσω πρόσμειξης του με το πετρέλαιο, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κινητήρες αυτοκινήτων, τρακτέρ και άλλων μηχανών , σύμφωνα με καταγγελίες των ιδιοκτητών τους.
Εάν αυτό συμβαίνει, τότε η ζημιά που προκαλείται στις μηχανές ,επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με μεγάλα έξοδα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Ταυτόχρονα εάν λάβουμε υπόψη μας ότι από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται στην τιμή του 1,40 ευρώ το λίτρο, καταλαβαίνουμε ότι τα νοικοκυριά θα πληρώσουν για θέρμανση πολλά χρήματα ιδιαίτερα δε οι πολίτες στην Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη), καθώς και σε ορεινές περιοχές όλης της χώρας.
Η πρόταση μας είναι, εάν το βιοντήζελ δεν δημιουργεί πρόβλημα στις μηχανές καύσης, τότε να χρησιμοποιηθεί για την καύση στους λέβητες θέρμανσης και έτσι να μπορεί να διατεθεί σε χαμηλότερη τιμή στους πολίτες.
Ερωτείστε κ. κ. Υπουργοί
Α) Δημιουργεί προβλήματα το βιοντήζελ στις μηχανές καύσης; Έχουν γίνει έρευνες εάν δημιουργεί βλάβες;
Β) Το βιοντήζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους καυστήρες για την θέρμανση. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να χρησιμοποιείται το βιοντήζελ ως καύσιμη υλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου