Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Aridaia News - "Κοιτώ τους πολίτες της Πέλλας στα μάτια"



"Είναι πολύ εύκολο να πετάς την ασπίδα και να φεύγεις. Ρίψασπις όμως ο Δάνης Τζαμτής δεν υπήρξε ποτέ"

Μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Aridaia News και στον Σταύρο Βαφειάδη. 

Ο Βουλευτής της Πέλλας αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο Νομό μας, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας μας. Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως είπε «τα μέτρα θα πιάσουν τόπο. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Μετά από δύο χρόνια κοινοβουλευτικής απουσίας επιστρέψατε στα έδρανα της Βουλής. Πόσο έχει αλλάξει ο ρόλος του Βουλευτή στο διάστημα αυτών των δύο χρόνων;

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του πολίτες της Πέλλας, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν ξανά τη δυνατότητα, με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή.

Ο ρόλος του Βουλευτή πάντοτε ήταν δύσκολος. Και πάντοτε, εάν ένας Βουλευτής ήθελε να έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ότι πράττει το σωστό, ότι αγωνίζεται για το Νομό του, πάντοτε είχε δυσκολίες και συγκρούσεις, πάντοτε είχε και τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα που σε ικανοποιούν όταν καταφέρνεις κάτι και σε στεναχωρούν όταν επιδιώκεις να βοηθήσεις συνανθρώπους και το Νομό και αυτό δεν επιτυγχάνεται στον βαθμό που το επιθυμείς. Βεβαίως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος θα μπορούσα να πω, είναι καθοριστικός παράγοντας και έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα και στους πολίτες και στη χώρα και βεβαίως αυτό δεν περνάει χωρίς να επηρεάσει όλους τους θεσμούς μηδενός εξαιρουμένου και φυσικά και τους Βουλευτές».

Ποια είναι η γνώμη σας για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα κληθείτε να ψηφίσετε;

«Πρώτα απ’ όλα τα μέτρα θα πρέπει να τα δούμε. Σήμερα διατυπώνονται απόψεις, γίνονται συζητήσεις, αλλά δεν έχει μορφοποιηθεί το πακέτο των μέτρων. Άρα λοιπόν μιλάμε σε υποθετικές περιπτώσεις. Σώφρων θα είναι να μιλήσουμε σχετικά με τα μέτρα όταν ανακοινωθούν επίσημα. Βεβαίως υπάρχει δυσκολία και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. 

Να θυμίσω όμως ότι ο Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία δεν έταξαν λαγούς με πετραχήλια, δεν υποσχέθηκαν ότι ο κόσμος θα φάει με χρυσά κουτάλια, δεν υποσχέθηκαν μαγικά ραβδιά, δεν είπαν λεφτά υπάρχουν. Αντίθετα, μέσα σε αυτό το δύσκολο και αρνητικό κλίμα που υπήρχε γενικότερα για τον κοινοβουλευτισμό, υπήρχε η θέση της Νέας Δημοκρατίας που έλεγε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος και θα προσπαθήσουμε από τη μία να κρατήσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και από την άλλη να επανεκκινήσουμε την οικονομία της χώρας. Αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια γίνεται σήμερα. Δύο μήνες έχει η Κυβέρνηση, δεν έχει ζητήσει περίοδο χάριτος, αλλά νομίζω ότι κάθε σώφρων πολίτης θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την Κυβέρνηση και θα περιμένει από αυτή την Κυβέρνηση να δει αποτελέσματα σε ένα σχετικά μικρό βάθος χρόνου. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μορφοποιηθεί το πακέτο των μέτρων. Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα, και σε μένα δεν αρέσουν τα μέτρα. Το τονίζω αυτό γιατί πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι σε κάποιους αρέσουν τα μέτρα. Είναι αναγκαίο κακό, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι θα ‘ναι τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν για να μπορέσει στη συνέχεια να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να αρχίσει να μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Παρόλαυτά, σε περίπτωση που διαφωνείτε σε κάποια από τα μέτρα, είστε διατεθειμένος να τα καταψηφίσετε κόντρα στην παράταξή σας;

«Σε όλα τα μέτρα μπορεί να διαφωνήσουμε. Αυτό όμως δεν μπορείς να το πεις προκαταβολικά. Υπάρχουν μέτρα τα οποία βαρύνουν ιδιαίτερα. Δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς τίποτε. Θα πρέπει να τα δούμε τα μέτρα για να μπορούμε να πούμε τι θα πράξουμε.

Έχω εκλεγεί με μία παράταξη την οποία τιμώ. Όποιος δεν θέλει φεύγει και κατεβαίνει ανεξάρτητος. Εγώ έχω μία ισχυρή κομματική συνείδηση, δεν την έκρυψα ποτέ. Είμαι μέσα σε αυτή την παράταξη από 17 χρονών. Με τιμά ο κόσμος μέσα σε αυτή την παράταξη. Στηρίζω την κυβέρνηση, στηρίζω τον Αντώνη Σαμαρά, στηρίζω τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα στην παράταξη υπάρχει εσωτερικός διάλογος και μάλιστα πολύ ισχυρός. Είναι πολύ εύκολο να πετάς την ασπίδα και να φεύγεις. Ρίψασπις όμως ο Δάνης Τζαμτής δεν υπήρξε ποτέ».

Τι ενημέρωση έχετε σχετικά με τα 120 εκατ. Ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του έργου “Χαλκιδόνα – Μελίσσι – Τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών” τα οποία έκαναν φτερά;

«Μίλησα με τον Υφυπουργό τον κ. Καλογιάννη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στο θέμα, ότι είναι θέμα της Περιφέρειας και ότι έχει γίνει, έχει γίνει από την Περιφέρεια. Πράγματι τα λεφτά αυτά είχαν μπει στον προϋπολογισμό για την Πέλλα. Τα λεφτά όμως αυτά μετακινήθηκαν. Αύριο Κυριακή έχουμε μία σύσκεψη στη Νομαρχία, με έχει καλέσει και εμένα και τους άλλους Βουλευτές ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, για να υπάρξει μία συνολική αντίδραση. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό και να ξέρουμε ποιους βάζουμε απέναντί μας. Ο στόχος είναι να γυρίσουν τα λεφτά αυτά στην Πέλλα».

Ποιους στόχους έχετε για την Πέλλα;

«Προσωπική πολιτική δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς. Ένας Βουλευτής παλεύει για το Νομό του μέσα στα πλαίσια που θέτει η παράταξη και οι οργανωμένοι φορείς (όπως η Αντιπεριφέρεια, οι Δήμοι κ.τ.λ.) και φυσικά ο ίδιος ο Βουλευτής με τις προτάσεις και τις θέσεις που έχει αναπτύξει. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν πάμε να ανακαλύψουμε ούτε τον τροχό, ούτε την φωτιά. 

Η Πέλλα έχει συγκεκριμένα προβλήματα. Είμαι πολλά χρόνια Βουλευτής και παλεύω για κάποια μεγάλα θέματα της Πέλλας, όπως οι δρόμοι, το φράγμα του Αλμωπαίου, θέματα που αφορούν στην άρδευση της Αλμωπίας, η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, το δημοπρατήριο στη Σκύδρα. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν χρόνια και γι’ αυτά παλεύουμε, αλλά πρέπει να παλέψουμε και για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. 

Όπως π.χ. να περάσεις αυτός που έχει πρόβλημα από τα ΚΕ.Π.Α. και να μην ταλαιπωρείται μέχρι και 10 μήνες και να μην μπορεί ούτε να πιστοποιηθεί αν είναι ανάπηρος και ταυτόχρονα να μην μπορεί να πάρει τη σύνταξή του. Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινή επιβίωση του ανθρώπου. Πρέπει να σταθούμε πάνω από τον πολίτη και να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. 

Πολύ σύντομα θα συναντήσουμε το πρόβλημα της μη λειτουργίας σχολείων, γιατί υπάρχει πρόβλημα με το πετρέλαιο.

Ευτυχώς δόθηκαν άλλες 18.000 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς.

Όλα αυτά είναι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από Βουλευτές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Εμείς έχουμε κάνει μία σειρά παρεμβάσεις από την πρώτη ώρα που μπήκα ξανά στη Βουλή, με πολλούς συναδέλφους και όχι μόνος μου, όπως για το αγροτικό πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης, για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και για άλλα θέματα που συναντά καθημερινά ο πολίτης μπροστά του και τον καίνε.

Στον αγροτικό τομέα, φέτος μπορούμε να πούμε ότι πήγαμε σχετικά καλά σαν Νομός. Έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως με τις άδικες εισφορές του ΕΛΓΑ προς τους δενδροκαλλιεργητές. Πληρώνει σήμερα ο δενδροκαλλιεργητής χρήματα τα οποία δεν πρέπει να πληρώνει. Πάει να ασφαλίσει τα δέντρα και πληρώνει 3.000 – 4.000 ευρώ και αυτό είναι άδικο, ενώ θα πρέπει η ασφάλιση να γίνεται εκ του τιμολογίου της παραγωγής. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και με τους συνεταιρισμούς. Υπάρχουν συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εμπορευτούν. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα και στην παραγωγή και στον κάθε έναν αγρότη, ο οποίος δεν απολαμβάνει τιμές ή ακόμη έχει να πληρωθεί από συνεταιρισμούς και από ιδιώτες ένα και δύο χρόνια.

Έτσι, πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της Πέλλας τόσο μέσα από τον αγροτικό τομέα, όσο και από τον τουρισμό».

Υπάρχει συνεργασία με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Πέλλας; Γιατί ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι τρώγεστε μεταξύ σας.

«Αυτή την εντύπωση την είχε πάντα ο κόσμος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντώ, ούτε θα είναι η τελευταία.

Είναι λογικό να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας. Ξέρω πολύ καλά τι λέξεις χρησιμοποιώ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Διεκδικούμε ο καθένας να κάνει το καλύτερο. Αυτή η διεκδίκηση για το καλύτερο έχει θετικά αποτελέσματα για το Νομό. Από εκεί και πέρα, μιλώντας πάντοτε προσωπικά, οι σχέσεις και με τους τρεις Βουλευτές (δεν λέω με τους δύο της παράταξής μου μόνο, λέω και με τους τρεις Βουλευτές) είναι πάρα πολύ καλές. Δεν τρωγόμαστε! Έχω πολύ καλές σχέσεις και με τον Γιώργο Καρασμάνη τον οποίο τιμώ (είναι χρόνια συνάδελφος) και με τον Διονύση Σταμενίτη και με τη Θεοδώρα Τζάκρη. Δεν έχουμε να λύσουμε σε προσωπικό επίπεδο τίποτα. Ο καθένας μας όμως αγωνίζεται να προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί. Για τα μεγάλα θέματα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Όπως για το θέμα των χρημάτων που αναφέραμε παραπάνω, αύριο Κυριακή έχουμε σύσκεψη όλοι μαζί».

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Θέλω να πω στους συμπολίτες μου στην Πέλλα κοιτώντας τους στα μάτια, γιατί γυρνάω στα χωριά, μπαίνω στα καφενεία, μιλώ με τον κόσμο, πολλές φορές μπορεί να λογοφέρουμε κιόλας, όμως δεν είμαι μακριά από τον πολίτη. Είμαι δίπλα του και ακούω και βλέπω το πρόβλημα που αντιμετωπίζει! Θέλω να τους πω με ειλικρίνεια ότι τα μέτρα θα πιάσουν τόπο. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Θα περάσουμε μία δύσκολη περίοδο δύο ετών, αλλά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σιγά-σιγά στην ανάκαμψη της οικονομίας και σε καλύτερες μέρες για τη χώρα».

Ευχαριστούμε τον Βουλευτή κ. Ιορδάνη Τζαμτζή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου