Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Επιμένει ο δραχμολάγος κάθε μέρα: Το Euro 2012 θα γίνει ...Drachma 2012!



Ο Νουριέλ Ρουμπινί, νομπελίστας οικονομολόγος και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου έχει πολλές φορές αναφερθεί στο παρελθόν στη σκοπιμότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Σήμερα, έδωσε μία άλλη διάσταση με ...χαριτωμένο τρόπο. Ο Ρουμπινί ανέβασε στο twitter μία ανάρτηση στην οποία έκανε ένα λογοπαίγνιο με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, γράφοντας πως το Euro 2012 μπορεί να μετονομαστεί σε Drachma 2012.

Συγκεκριμένα ο Νουριέλ Ρουμπινί έγραψε «Το πρωτάθλημα του Euro 2012, μπορεί σύντομα να μετονομαστεί σε Drachma 2012», ενώ διευκρίνισε «Θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών στις 17 Ιουνίου...».

Είναι μία ακόμη εκδοχή της φιολολογίας για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - GREXIT, όπως εχει καθιερωθεί - σε μία ημέρα κατά την οποία, πάντως, οι αγορές ασχολούντια με την Ισπανία και το κλίμα είναι θετικό, με ενίσχυση και του ευρώ.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο συνάδελφός του Γιένς Νόρντβιγκ (Nomura Holdings Inc.) αντί για κατάρρευση του ευρώ βλέπουν ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, εάν η Ελλάδα προβεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδό της από την ευρωζώνη.

Οι δύο ειδικοί προβλέπουν πως, τότε, η ευρωζώνη θα είναι δυνατότερη και πιο σταθερή, με τον Στίγκλιτς να λέει, «αν η κατάσταση ελεγχθεί και δεν έχετε ποντάρει με κοντόφθαλμη λογική, πιθανότατα το ευρώ πρόκειται να ανέβει».

Ο Στίγκλιτς υποστηρίζει πως ακόμα κι αν η Ελλάδα φύγει από την ενιαία ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, αν χώρες όπως η Γαλλία συνεχίσουν να είναι μέλη της, «θα σημειωθεί ανατίμηση του ευρώ».

Σε περίπτωση που, τελικά, η Ελλάδα μείνει εκτός, εκτιμάται πως θα μειωθεί το ποσοστό χρέους της ευρωζώνης, έναντι του ΑΕΠ, από 87,3% σε 85,5%.



http://dexiextrem.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου