Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Πήρε τη διερευνητική εντολή για κυβέρνηση ο Α. Σαμαράς μετά την καθαρή νίκη της ΝΔ με 29,66% και 129 έδρες


 Στόχος κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με φιλοευρωπαική πορεία 

Με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νέο κυβερνητικό σχήμα - Όχι από ΣΥΡΙΖΑ


Πήρε τη διερευνητική εντολή για κυβέρνηση ο Α. Σαμαράς μετά την καθαρή νίκη της ΝΔ  με 29,66% και 129 έδρες  - Στόχος  κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με φιλοευρωπαική πορεία  - Με  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νέο κυβερνητικό σχήμα - Όχι από ΣΥΡΙΖΑ
(upd21)Η πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σημαντικά πεδία συμφωνίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Μετά τη συνάντηση Αντ. Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα έγινε γνωστό και επισήμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διατηρήσει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να καρπώνεται από τα λάθη της κυβέρνησης.  Αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο σχήμα, υπό την ηγεσία του Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος δεν αναμένεται να αναλάβει και πάλι τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς, σε σύντομη δήλωση του, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Σαμαρά:
Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομύρια έλληνες.
Θέση μου είναι να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Από τη συζήτηση μου με τον κ. Τσίπρα δεν προκύπτει ότι θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειες μου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ζήτησε να προχωρήσουν το συντομότερο οι εξελίξεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα:
"Οι σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που προκυπτουν από την ισχυρή λαϊκή εντολή της 6ης Μαίου και της 17ης Ιουνίου, δεν πρέπει να σπαταληθεί. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάει στις Βρυξέλες με τον πήχη ψηλά. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
Το μήνυμα ήταν σαφές, ή κυβέρνηση με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ή κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου. Η
Η Δημοκρατία προβλέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρεμβαίνει με μαχητικό τρόπο και να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση. Επισήμανα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο νέες περικπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν άκουσα να μιλά όμως για επαναδιαπραγμάτευση. Ελπίζω να ήταν εκ παραδρομής, αφού άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων. Είναι στη δική του ευχαίρεια να αξιοποιήσει τις δυαντότητες της Ελλάδας.
Του έθεσα ως ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη συνεννόηση μεταξύ μας, και αφορά στον περιορισμό των κρουσμάτων βίας, δυστυχώς από δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η παράταξη μας θα σταθεί απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα, αλλά απαιτείται συνεννόηση.
Αν είμασταν στη θέση του πρώτου κόμματος δεν θα χάναμε ώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Σαμαράς. Ελπίζω να μην υπάρξει επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος.
Πρέπει να προχωρήσουν οι εξελίξεις, να αναλάβει έργο η κυβέρνηση και εμείς να αναλάβουμε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Έλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αντ. Σαμαράς

Νωρίτερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, πήρε τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, ξεκινώντας τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 14:00 ξεκίνησε η συνάντηση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλεξη Τσίπρα, ο οποίος όπως αναμενόταν δεν συναίνεσε στην πρόταση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά.
"Με τη διερευνητική εντολή θα επιδιώξω να σχηματιστεί κυβένρηση εθνικής σωτηρίας μακράς διάρκειας, με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα ώστε να αλλάξει το τοπίο στην οικονομία.
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή της χώρας και η ασφάλεια του πολίτη.
Θα ξεκινήσω τις συναντήσεις από τις 14:00 με τους πολιτικούς αρχηγούς", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε:
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν πρέπει να μείνει η χώρα ούτε μία ώρα χωρίς κυβέρνηση,
Σας εύχομαι να έχετε επιτυχία στις προσπάθειες σας, αλλά εύχομαι να πρυτανεύσει η εθνική συνείδηση και το εθνικό καθήκον".
Το πιθανότερο σενάριο είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα δύο κόμματα λαμβάνουν 162 έδρες ή το 41,94% του εκλογικού σώματος. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα, σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί τότε οι έδρες της κυβέρνησης θα αυξηθούν στις 179 και το ποσοστό στο 48,2%. Ήδη πάντως από χτες τη νύχτα, ο κ. Σαμαράς έχει επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σήμερα συναντιέται με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα και Ευ. Βενιζέλο. Δεν έχει ακόμη οριστεί επισήμως συνάντηση με τον κ. Φ. Κουβέλη.
Πληροφορίες από την Συγγρού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται σε κυβέρνηση κυρίως τεχνοκρατών και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την ευρύτερη Αριστερά. Στα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που ήδη ακούγονται είναι ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς υποδιευθυντής της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κρατήσει για τα στελέχη του τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας, για τα οποία ήδη ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στην ονοματολογία συμπεριλαμβάνονται και ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστου Σταικούρα και Νότη Μηταράκη, Βαγγέλη Μειμαράκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Περίπου στις 12:00 ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, όπου και υπέβαλλε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πικραμμένος δήλωσε:
"Είχαμε κάποιες αντιξοότητες, όπως οι πυρκαγιές, αλλά αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο.
Είχαμε επίσης κάποια κρούσματα διασάλευσης της τάξεως, αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ομαλό κλίμα.
Ενόψει αυτών, η εντολή που μου είχατε δώσει έχει ήδη εξαντληθεί, έτσι ήρθα να σας υποβάλω την παραίτηση της κυβερνήσεων.
Ο κ. Παπούλιας δήλωσε:
"Σας ευχαριστώ και εσάς και όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη συνέχεια.
Κε πρωθυπουργέ, δεν αποδέχομαι την παραίτηση σας, θα πρέπει να δουλέψετε λίγο ακόμη, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα που θα αναγκαστείτε να δουλέψετε, και να σχηματιστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα η νέα κυβέρνηση".
Σήμερα Δευτέρα ξεκινούν επισήμως οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.... Στις 12:30 θα μεταβεί ο Αντ. Σαμαράς στο προεδρικό όπου και θα λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας επισήμανε από το Ζάππειο ο Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας πως  ο λαός ψήφισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Το βασικό του μέλημα, εκτός από τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, για την οποία θα κινηθεί έντονα τις επόμενες ώρες, είναι η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, να κάνει διακριτό στην κοινή γνώμη το συμβολισμό περί υπουργικού συμβουλίου εθνικής ανάγκης.
"Θα είμαστε παρόντες ως αξιωματική αντιπολίτευση", τόνισε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας, που σε τηλεφώνημά του προς τον Αντ. Σαμαρά απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση. Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος.
Με καταγεγραμμένο το 99,95% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 2,77% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πανωλεθρία υπέστησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Ειδικότερα,

Στο 99,95% της Επικράτειας
Νέα Δημοκρατία29,66%129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ26,89%71 έδρες
ΠΑΣΟΚ12,28%33 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες7,51%20 έδρες
Χρυσή Αυγή6,92%18 έδρες
Δημ.Αρ.6,26%17 εδρες
ΚΚΕ4,5%12 έδρες
Εκτός Βουλής κόμματα6%


http://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου