Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αν έβγαινε από το ευρώ η Ελλάδα θα εξαθλιωνόταν χειρότερα



Αν έβγαινε από το ευρώ η Ελλάδα θα εξαθλιωνόταν χειρότερα

Συνέντευξη του Γκρέγκορ Γκίζι στην Ξενια Kουναλακη πως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012.


«Ισχύει ότι αυτοκτόνησε κάποιος σήμερα;», ρωτάει κουνώντας το κεφάλι απογοητευμένος ο Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, ο οποίος ως μεταρρυθμιστής στην πρώην ανατολική Γερμανία είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση του καθεστώτος του Εριχ Χόνεκερ το 1989. «Πήγα μια βόλτα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και είδα πολλούς άστεγους. Οι κάτοικοι του Παρισιού και της Φρανκφούρτης και της Κολωνίας θα σας πουν ότι γνωρίζουν αυτήν την εικόνα. Ναι, αλλά εσείς εδώ δεν είχατε τέτοιου είδους εμπειρίες», λέει.
«Eίμαι φεμινιστής, ελάτε, καθίστε δίπλα μου, μη φοβόσαστε», λέει περιπαικτικά ο 64χρονος Γερμανός βουλευτής. Είναι φεγγαροπρόσωπος, επικοινωνιακός και δεινός ρήτορας, ήρθε προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσει στην προχθεσινή εκδήλωση του κόμματος στο γυμναστήριο Αιγάλεω. Εμείς το κόμμα της Αριστεράς, ψηφίσαμε εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα, εξηγεί, επειδή αυτή «δεν είναι βοήθεια για τους Ελληνες, αλλά αποκλειστικά για τις τράπεζες και τα hedge funds. Aυτή η βοήθεια δίνεται σε συνάρτηση με την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων, φέτος θα πραγματοποιηθούν άλλες 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι το 2015 150.000 απολύσεις. Δεν μπορούσαμε να πούμε Ναι σε όλα αυτά, ήμασταν υποχρεωμένοι να πούμε Οχι». Και ποια είναι δηλαδή η λύση, κατά τη γνώμη του; Εξοδος της χώρας από το ευρώ; «Οχι αν έβγαινε από το ευρώ θα ελάμβανε χώρα στην Ελλάδα μια διαδικασία εξαθλίωσης, η οποία ήδη βρίσκεται μερικώς σε εξέλιξη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν ακόμη χειρότερη η κατάσταση. Ο κ. Μπομπ Τράα του ΔΝΤ μάς είπε χθες ότι μόνο οι πλούσιοι θέλουν να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, επειδή έχουν διασφαλίσει τα χρήματά τους σε άλλες χώρες και αν επέστρεφε στη δραχμή η χώρα, θα μπορούσαν να εξαγοράσουν τα πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές», τονίζει.
Θεωρώντας δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επίσης επιθυμούν την υπονόμευση του ευρώ, ο κ. Γκίζι τάσσεται λοιπόν ολόψυχα υπέρ της διατήρησης του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Κάθε άλλη λύση θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», προειδοποιεί. «Πρέπει να φροντίσουμε οι πολίτες να αγαπούν την Ευρώπη. Αυτό όμως θα συμβεί μόνο αν συνδέσουν το ευρωπαϊκό όραμα με την προοπτική της ευημερίας. Αν συνδέσουν το ευρωπαϊκό όραμα με τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την κοινωνική αδικία, πώς είναι δυνατόν να τους αρέσει αυτή η Ευρώπη», αναρωτιέται.


Πολιτική έναντι αγορών
Τού υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσε στην Ελλάδα είχε φλερτάρει επί μακρόν με τον ευρωσκεπτικισμό και την επιστροφή στη δραχμή. «Δεν ισχύει αυτό. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα και στην ομιλία του ήταν σαφής, ότι επιδίωξη είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», αντιτείνει. «Ε, αυτή είναι κάπως καινούργια θέση, τουλάχιστον με τόση σαφήνεια», λέω. «Οχι», απαντούν κατηγορηματικά οι παριστάμενοι Ελληνες και επιμένουν ότι μια μικρή μειοψηφία, μόλις το 20% (λέγε με Παναγιώτη Λαφαζάνη), υποστήριζε αυτήν τη θέση. Αλλάζω θέμα για να μην τσακωθούμε μεταξύ μας ενώπιόν του κ. Γκίζι.
«Πρέπει να επανέλθει η πρωτοκαθεδρία των πολιτικών έναντι των αγορών», λέει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης για να συνεχίσει: «Εγώ αυτό που προσάπτω στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε είναι ότι δεν μάχονται για περιθώρια ελευθερίας. Η συντάκτρια που καλύπτει το Χρηματιστήριο για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης με ρώτησε τι θα έκανα αν ήμουν καγκελάριος, σε περίπτωση που η Deutsche Bank κινδύνευε με χρεοκοπία. Δεν θα προχωρούσα και εγώ στη διάσωσή της, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα κατέρρεε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Της είπα ότι μάλλον έχει δίκιο και αυτό αποδεικνύει ότι η Deutsche Bank είναι υπερβολικά ισχυρή. Κι εγώ θα ήμουν υποχρεωμένος να κάνω αυτό που υπαγορεύει. Εγώ όμως ονειρεύομαι μια καγκελάριο που θα ορθώσει το ανάστημά της στον επικεφαλής της D.B., τον Ακερμαν και θα του πει: Τέρμα, εγώ θα αποφασίζω στο εξής τι θα γίνεται κι όχι εσύ. Η αλλαγή κυβερνήσεων εδώ και στην Ιταλία ελάχιστη σχέση έχει με τη δημοκρατία. Αυτό θα είναι το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Να στείλουμε δηλαδή τη Μέρκελ σπίτι της και να εισάγουμε μερικούς τραπεζίτες από τις ΗΠΑ;», ρωτάει ρητορικά.


Δάνεια από την ΕΚΤ
Ενα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να περιλαμβάνει αυστηρή ρύθμιση των αγορών, τον περιορισμό της επιρροής των τραπεζών και τέλος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα δίνει απευθείας πιστώσεις σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και όχι μέσω ιδιωτικών τραπεζών. «Η ΕΚΤ, μια κρατική τράπεζα, που ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, διέθεσε ρευστότητα 1 τρισ. ευρώ -σκεφτείτε αυτό το αστρονομικό ποσό- στις ιδιωτικές τράπεζες τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο με επιτόκιο μόλις 1% για 3 χρόνια. Και αυτές οι ίδιες τράπεζες δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο τουλάχιστον 4%. Γιατί να μη γίνεται αυτό απευθείας;», εκτιμά.
Το ολοστρόγγυλο πρόσωπό του, που χαμογελάει ακατάπαυστα, συννεφιάζει μόνο όταν τον ρωτάω για τη σχέση του με τη μυστική αστυνομία της ανατολικής Γερμανίας, τη Στάζι. Η υπόθεση ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Welt. Σε αυτό αναφέρεται πως μία συνέντευξη που είχε δώσει το 1998 ο Γκίζι στο (δυτικογερμανικό) περιοδικό Der Spiegel και την οποία ο ίδιος παρουσίαζε ως μία από τις αντιστασιακές του περγαμηνές, ήταν τελικά σε συνεννόηση με το καθεστώς του Εριχ Χόνεκερ. «Δεν πρόκειται να λογοδοτήσω στη Welt», λέει και συμπληρώνει: Θέλω πρώτα να λάβω γνώση του εγγράφου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, λέει, εμφανώς εκνευρισμένος. Είχατε όμως μια στιχομυθία με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Γιόακιμ Γκάουκ (σ.σ. υπεύθυνο για την επεξεργασία των φακέλων της Στάζι). «Ναι, πέρασε από μπροστά μου μετά την εκλογή του και του είπα, Πρέπει τώρα να συνηθίσετε στην ιδέα ότι θα είστε και δικός μου πρόεδρος. Και μου απάντησε, Ναι, είναι μια προοπτική, με την οποία πρέπει να εξοικειωθώ σιγά σιγά», διηγείται σκασμένος στα γέλια.


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου