Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αν καταρρεύσει η Ισπανία…



Η 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, συνεχίζει να τρικλίζει, επιχειρώντας να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί της… αυτοεξυπηρέτησης, της διατήρησης των σχέσεων απευθείας δανεισμού με τις αγορές, και φυσικά της αποφυγής προσφυγής σε ένα Μνημόνιο αντίστοιχο με εκείνο που βυθίζει στην ποιοτική χρεοκοπία την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Η Ισπανία του Μαριάνο Ραχόι δίνει μια μάχη με τον χρόνο, από την έκβαση της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον συνολικά της ευρωζώνης. Δηλαδή, και της Ελλάδας. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, που επικράτησε με εκκωφαντική διαφορά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, επιχειρεί να χτίσε ένα firewall προστασίας της ισπανικής οικονομίας, απέναντι στις πιέσεις των ίδιων κερδοσκοπικών συμφερόντων που έπαιξαν και… κέρδισαν με την περίπτωση της Ελλάδας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα ακραίας λιτότητας που ανακοίνωσε, έρχονται να συμπιέσουν το εισόδημα της μέσης ισπανικής οικογένειας, και να συρρικνώσουν τις δυνατότητες των Ισπανών να συνεχίσουν να βιώνουν τη μάλλον άνετη καθημερινότητα που τους χαρακτήρισε τις προηγούμενες δεκαετίες, στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Φελίπε Γκονζάλεθ, του Χοσέ Μαρία Αθνάρ αλλά και του Χοσέ Θαπατέρο.
Αξιοποιώντας την πολιτική ανεπάρκεια των σημερινή ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως της Γερμανίας, να διαχειριστούν αποτελεσματικά και με καίριες παρεμβάσεις την κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι κερδοσκόποι έχουν επικεντρώσει τα πυρά τους στην Ισπανία. Κατανοώντας ότι η περίπτωση της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι περισσότερο «βατή» από την Ιταλία, για παράδειγμα.
Αν «πέσει» η Ισπανία, δεν θα αντέξει η ευρωζώνη. Αν απειληθεί η Ιταλία, πιθανόν το κοινό νόμισμα να έχει μια, μικρή έστω, ευκαιρία να αντέξει, λόγω των ισχυρότερων δομών, αλλά και του πολιτικού εκτοπίσματος της Ρώμης.
Φυσικά, μια κατάρρευση της Ισπανίας, θα κλονίσει συθέμελα την Ευρώπη όπως τη βιώνουμε σήμερα. Θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη. Και θα ανατρέψει ένα πολιτικό status quo, που μοιάζει να έχει γονιδιακή συγγένεια με… παιδική χαρά, όπως είχε εύστοχα επισημάνει η «Monde».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου