Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πόσο μας κοστίζει η τουρκική απειλή;



Την οικονομική διάσταση των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, ανέδειξε σήμερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η παρέμβαση του κ. Κουμουτσάκου έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, πριν από την αυριανή ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορμή ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ανακοίνωσε την αγορά 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 με συνολικό κόστος 16 δισ. δολάρια.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στην ελληνική οικονομία, καθώς οι επί δεκαετίες υψηλές αμυντικές δαπάνες στις οποίες υποχρεώνεται η Ελλάδα και που σε μέσο όρο αγγίζουν περίπου το 3 με 3,5% του ΑΕΠ, αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της εξαιρετικά δύσκολης σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της.

"Προφανώς η Ελλάδα δεν πάσχει από εθνικό μαζοχισμό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το να δίνουν από το υστέρημά τους, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το αισθάνονται όμως ως καθήκον γιατί βλέπουν, αισθάνονται και πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική απειλή εξ Ανατολών", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της απειλής με την πολιτική των συνεχών αμφισβητήσεων και προκλήσεων στον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής του Αιγαίου. "Η εύκολη στρατικοποίηση των διμερών σχέσεων τείνει να γίνει σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής" ανέφερε, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ.

Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα καθαρό θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, καταδικάζοντας με σαφήνεια την τουρκική πρακτική εντάσεων και κρίσεων στο Αιγαίο, που αναγκάζει την Ελλάδα να συνεχίζει τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες, παρά την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία της.


http://dexiextrem.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου