Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Διάσταση απόψεων Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας


Παπαδήμος: Οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ 

Μόνιμη επιτροπεία ζητά η Ολλανδία -Αύξηση του haircut στο 72%;Διάσταση απόψεων Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας - Παπαδήμος: Οι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ - Μόνιμη επιτροπεία ζητά η Ολλανδία - Αύξηση του haircut στο 72%;(upd10)

Η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+ και το μεγαλύτερο haircut στο ελληνικό χρέος αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια στις εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις εργασίες του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να ανάψουν το πράσινο φως στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να επιμένει στο στόχο για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, την ώρα που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πρόθυμες να αποδεχθούν μείωση του ελληνικού χρέους στο 123% - 125% του ΑΕΠ έως το 2020. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ εκτιμά πως είναι εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Στο μεταξύ, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο www.bankingnews.gr ότι το haircut στο ελληνικό χρέος θα κυμανθεί στο 72%, ενώ ο πρόεδρος του IIF, J. Αckermann κάνει λόγο για κούρεμα 70%.
Όπως επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιείται μια παράλληλη διαπραγμάτευση για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI....
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, η τρόικα (Jörg Asmussen και Klaus Masuch από την ΕΚΤ, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Marco Buti από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Lorenzo Giorganni από το ΔΝΤ) και ο Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου George Heinrich, συμμετέχουν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. George Dallara, Jean Lemierre και Joseph Ackerman του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.
Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, διεμήνυσε νωρίτερα προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης o πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Παπαδήμος επισήμανε μεταξύ άλλων πως η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας θα στηρίξει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικά σκληρές, με τους Ευρωπαίους να ζητούν γη και ύδωρ από την Ελλάδα, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Ολλανδία, που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά από τους σκληρούς της ΕΕ, ζητώντας ισχυρά ανταλλάγματα για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ήτοι τη μόνιμη παρουσία της τρόικα στην Αθήνα...
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών, Eυ. Βενιζέλος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, είχε σύντομες συναντήσεις με τον Γερμανό και το Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον διοικητή της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το μέγεθος της συνεισφοράς του επίσημου τομέα (OSI) στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker,ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Προσδοκούμε σε οριστική λύση στο θέμα της Ελλάδας σήμερα", πρόσθεσε ο Juncker για να συμπληρώσει πως το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ.
"Στόχος είναι σήμερα να βάλουμε ένα τέλος στις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaueble, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπάρχει συμφωνία τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας της, σχολιάζει από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, J. Kees De Jager. "Δεν θα υπάρξει έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, αν η χώρα δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος, επισημαίνοντας παράλληλα πως τάσσεται υπέρ της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα.
"To 90% των θεμάτων της συνεδρίασης έχει ήδη κλείσει", σχολιάζει από την πλευρά του ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το θέμα του ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση και όχι το πιο σημαντικό ζήτημα.
"Θα πρέπει να σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας", επισημαίνει ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ.
"Είμαστε εδώ σήμερα έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup", δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o Ευ. Βενιζέλος.
"Πιθανό ένα μεγαλύτερο haircut, αλλά και ενίσχυση της συμμετοχής της ΕΚΤ για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό", σχολιάζει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, M. Fekter.
Aπό την πλευρά του Γερμανός αξιωματούχος τόνιζε νωρίτερα πως στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα και όχι τον Μάρτιο.
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, τονίζει με τη σειρά του εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα γίνει η προετοιμασία για τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την 1η Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου