1) Ε ρε... Σόιμπλε που σας χρειάζεται...
 
Προ μηνών όταν ο υπουργός Oικονομικών επανέφερε το θέμα του ελέγχου του πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών,  μετά τις γνωστές δηλώσεις του κ. Διομήδη Σπινέλη..., o αντιπρόεδρος των εφοριακών κ. Αλεξιάδης είχε δηλώσει: «Τελειώνει μια περίοδος σιωπής, θα φωνάζουμε για την αξιοπρέπειά μας. Θα πάρουμε το κείμενο των δηλώσεων και θα ασκήσουμε κάθε  ένδικο μέσο...».
 
Γιατί να μην θέλει ο αντιπρόεδρος των εφοριακών να ελεγχθεί το πόθεν έσχες των μελών του συνδικάτου; Οι λίγοι που είναι επίορκοι, δεν πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν έτσι ώστε να μην πλανάται η υποψία πάνω από τους έντιμους εργαζόμενους που είναι οι περισσότεροι;
 
Ποτέ την Κυριακή...
 
Την Κυριακή που μας πέρασε το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ένα διαγωνισμό για  την πρόσληψη 1.000 εφοριακών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  Οι συνδικαλιστές  ήταν εκεί και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ προκειμένου να ματαιώσουν το διαγωνισμό.

Γιατί αντιδρούν οι εφοριακοί σε κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης και πάταξης της φοροδιαφυγής;

Η φοροδιαφυγή των εχόντων εισοδήματα και η διαφθορά των υπαλλήλων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποτελούν την μεγαλύτερη γάγγραινα που ευθύνεται για την ελληνική χρεοκοπία.

Αν δεν καθαρίσει με ριζική εκτομή το απόστημα, η χώρα μας δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Η γνώμη του επιθεωρητή...
 
Παλιότερα ο γενικός επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη:«Κάποιοι εφοριακοί πιάνονται να τα παίρνουν επ’ αυτοφώρω και πέφτουν στα μαλακά. Ακόμα και τώρα... Στα δικαστήρια δεν δικάζονται σχεδόν ποτέ και αν δικαστούν, απαλλάσσονται. Όλοι λένε ότι τους παγιδεύσανε, ότι τους έβαλαν τα λεφτά με το ζόρι στην τσέπη. Επαναλαμβάνω, η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Πέρσι στην Κέρκυρα συνελήφθησαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για δωροδοκία. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.
 
Πιστεύετε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν μερίδιο ευθύνης για την κρίση και το θέριεμα της διαφθοράς;

Ο συνδικαλιστής έχει τη δική του νοοτροπία. Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του συνδικάτου και του κλάδου του. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ η Ελλάδα ή αν θα λειτουργήσει η διοίκηση. Ας κρίνει ο καθένας τι είναι σωστό και τι όχι... Αλλά  γενικά δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τους συνδικαλιστές. Η συνήθης επωδός είναι περισσότερα λεφτά, λιγότερη δουλειά».

 
Η γενναία φαμακοποιός...
 
Μια φαρμακοποιός από την Καρδίτσα τόλμησε να ακολουθήσει το νόμο και άνοιξε Σάββατο, παραβιάζοντας το ωραρίου δημοσίου που εφαρμόζει ο φαρμακευτικός σύλλογος.  Η συντεχνία των φαρμακοποιών είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ωράρια δημοσίου και απολαβές κοσμηματοπωλείου κεντρικής λεωφόρου του Μονακό.
Η φαρμακοποιός τιμωρήθηκε από το σύλλογο με ένα πρόστιμο περί τις 80.000 ευρώ. Ενώ η ίδια καταγγέλλει μάλιστα ότι στοχοποιήθηκε από συναδέλφους της ως... τροϊκανή, ενώ δεν έλειψαν και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το φαρμακείο της με πανό κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου.
 
Η συγκεκριμένη φαρμακοποιός η οποία διατηρεί φαρμακείο τριάντα και πλέον χρόνια, δηλώνει ότι επένδυσε τα χρήματα που κερδίζει στη δουλειά της προτιμώντας να μην έχει ιδιόκτητο σπίτι ή εξοχικό, ενώ άλλοι συνάδελφοί της διαθέτουν μεν εξοχικό αλλά το φαρμακείο τους έχει ποντίκια...».

Κανένας σύλλογος φαρμακοποιών δεν έχει τιμωρήσει κανένα μέλος του ακόμη για δεκάδες σκάνδαλα, σαν αυτό που αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες.  Ιδού τι λέει το τελευταίο ρεπορτάζ...
«Κομπίνα που «βγάζει μάτι», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε τις τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ. Κύκλωμα γιατρών, φαρμακοποιών και ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών ζημίωνε το ΙΚΑ αλλά και κρατικά νοσοκομεία με τουλάχιστον 2.300.000 ευρώ με την αλλοίωση στοιχείων για την χορήγηση ενέσεων για οφθαλμολογικά προβλήματα!

Όπως διαπιστώθηκε τα σχετικά σκευάσματα που εισάγονταν από την Γερμανία επανεξάγονταν στη συγκεκριμένη χώρα χωρίς να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο το κύκλωμα φρόντιζε να αφαιρεί τα barcode των φαρμάκων και να τα παρουσιάζει ως χορηγηθέντα σε ασθενείς που ασφαλώς δεν είχαν ιδέα και ποτέ δεν είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα με την όρασή τους
».

Έχουμε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 880 εκατ. το 2000 έφτασε τα 5,1 δισ. ευρώ το 2009. Και πως αναλογούσε σε κάθε ένα από 11.000 φαρμακεία περί τις 460 χιλ. ετήσιος τζίρος και 110 χιλ. κέρδη μόνο από το δημόσιο...
 
Όλοι οι παραπάνω λογίζουν τον εαυτό τους στους πατριώτες και εξανίστανται όταν οι ξένοι προκειμένου να μην μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και διαλυθεί ό,τι έχουν προσπαθήσει στην ευρωζώνη, ζητούν επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που  θίγει όρια της εθνικής μας ανεξαρτησίας.
 
Όχι, δεν πιστεύω πως ο πατριωτισμός είναι καταφύγιο παλιανθρώπων, αλλά θα πρέπει να εξετάζουμε τα κίνητρα πριν βγάζουμε συμπέρασμα για ποιος λέει τι...

Κατά τα λοιπά, τα συμπεράσματα δικά σας...
 
2) Βραχυπρόθεσμη διόρθωση μεσοπρόθεσμα καλύτερα...
 
Η χθεσινή διόρθωση αποδίδεται στην προεξόφληση της απόφασης του Eurogroup να εγκρίνει την δανειακή συμφωνία. Παρά το γεγονός της αύξησης του ονομαστικού «κουρέματος» από 50% σε 53,5%, που αυξάνει το κόστος ανακεφαλαίωσης, δεν φαίνεται να ανατρέπει τα μέχρι τούδε σχέδια που είχαν δρομολογήσει οι βασικοί μέτοχοι για το επιθυμητό ύψος των ΑΜΚ και της επιθυμητής αραίωσης που συνεπάγεται η κρατική συμμετοχή.

Άρα, μεσοπρόθεσμα ισχύει η εκτίμηση πως η αγορά έχει εμφανίσει τις προθέσεις να κινηθεί υψηλότερα.

Οι αισιόδοξοι βλέπουν στην προχθεσινή απόφαση του Eurogroup την απόφαση της Ευρωζώνης να «παντρευτεί» την Ελλάδα. Κάποιον που θέλεις να του δώσεις τα παπούτσια στο χέρι και σου χρωστάει 100 ευρώ, δεν του δίνεις άλλα 130 ευρώ για να σου χρωστάει 230. Καλύπτεις τις τράπεζές σου και τον αφήνεις να τα βγάλει πέρα με τους δανειστές στον αιώνα τον απάντα...

Οι απαισιόδοξοι βλέπουν μια παράταση της ημερομηνίας της χρεοκοπίας.
 
Το ζητούμενο για άλλη μια φορά είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει ως αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση.
 
Το σενάριο των εκλογών την Άνοιξη θα καθυστερήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και αυτό ίσως αυξήσει το ρίσκο ενός ατυχήματος. Μια εκλογική αναμέτρηση όμως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της λαϊκής βούλησης έτσι που ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους και κάθε κατεργάρης να καθίσει στον πάγκο του.
Το σενάριο του ανασχηματισμού στα πρότυπα Μόντι και εξάντλησης της τετραετίας μειώνει τα περιθώρια ενός λάθους μέχρι το καλοκαίρι, αλλά αφήνει αιωρούμενο το κλίμα της γενικής δυσαρέσκειας πάντων κατά πάντων.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την άποψη ενός φίλου στελέχους ξένης χρηματιστηριακής, πως οι πιθανότητες που υπάρχουν τους επόμενους μήνες για την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους, είναι:

α) Ολοκλήρωση του PSI με επιτυχία πιθανότητες περί το 60%
β) Αποτυχία  PSI και ενεργοποίηση ρητρών. Δηλαδή υποχρεωτική χρεοκοπία εντός ευρώ 30%
γ) Εχθρική χρεοκοπία (Όπως διατυπώνεται κυρίως από τα κόμματα της αριστεράς) και εξώθηση ή εθελοντική έξοδος από το ευρώ πιθανότητες 10% (Ο ίδιος θα βαθμολογούσα 50%, 35% και 15% αντίστοιχα).
 
Τα δυο πρώτα ενδεχόμενα περιλαμβάνουν το χαρακτήρα της «φιλικής» χρεοκοπίας σε σχέση με την ευρωζώνη και γι’ αυτό δεν δρομολογούν την εξώθηση της χώρας από αυτήν.
 
3) Πως έζησα μια χρεοκοπία...
 
Προκαλεί έκπληξη στους εχέφρονες η ευκολία με την οποία κόμματα, συνδικάτα της διαπλοκής και συντεχνίες της κλοπής υποστηρίζουν την επιλογή της χρεοκοπίας με ανοησίες τύπου δεν χρωστάω δεν πληρώνω. Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξομολόγηση για το τι συμβαίνει ακριβώς σε μια χρεοκοπία.
 
4)Αμοιβαία...
 
Κύριε Στούπα έχω στη κατοχή μου αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφύλακα την Eurobank EFG Fund Management Company (LUX) S.A.  με έδρα το Λουξεμβούργο θυγατρικής του ομίλου Eurobank EFG και η διαχείριση των αμοιβαίων γίνεται από την εδώ ΑΕΔΑΚ. Κάποια από τα αμοιβαία έχουν μπει ως collateral για παροχή κεφαλαίου κίνησης και κάποια είναι ελεύθερα, όλα είναι με τη μορφή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω της eurolife ασφαλιστικής.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω στην περίπτωση εξόδου απ´το ευρώ τι θα γίνει με τις συγκεκριμένες επενδύσεις συγκεκριμένα:

1. Τα αμοιβαία έχουν νόμισμα αναφοράς το ευρώ και το δίκαιο που τα διέπει είναι αυτό του Λουξεμβούργου, διατρέχουν κίνδυνο δραχμοποίησης; (Από την τράπεζα μου λένε ότι θα χρειαστεί, εάν γίνει το κακό, απλά ένα ταξίδι στο Δουκάτο για την εξαργύρωση σε ευρώ φυσικά).
2.Αυτά που έχουν μπει ως collateral δίνουν κάποιο δικαίωμα στο κράτος να τα διαχειριστεί όπως θέλει μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας ακόμα και αν το δάνειο συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά;
3.Φοβάμαι επίσης ότι επειδή η εταιρεία ναι μεν έχει έδρα εκτός Ελλάδας αλλά δεν παύει να είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank EFG ο οποίος δεν ξέρω αν θα αντέξει την κανονιά...
4.Επίσης από την τράπεζα μου λένε ότι όλα τα δάνεια θα μετατραπούν όπως και οι καταθέσεις σε δρχ διότι (απολύτως λογικό) οι περισσότεροι δε θα μπορούν να τα εξυπηρετήσουν δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί αυτό...

Με εκτίμηση ο τακτικός σας αναγνώστης
Μ.  Δ.

Υ.Γ. Εάν σκοπεύεται να δημοσιεύσετε το μήνυμα μου παρακαλώ να μην αναφέρεται το όνομα μου.
 
Απάντηση:Αν  ο θεματοφύλακας είναι η Eurobank EFG Fund Management Company (LUX) S.A, ό,τι συμβεί εντός Ελλάδας δεν αφορά αυτά τα προϊόντα.  Για το 4 λογικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Καλύτερα να μην χρειαστεί να διαπιστώσουμε τι ισχύει και τι όχι...
 
5)Τίποτα δεν αλλάζει…
Καλημέρα Κώστα,
 
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα περιστατικό, το οποίο δείχνει την αδιαφορία, την αναλγησία και τη διάλυση αυτού του κράτους.
Από την προηγούμενη Πέμπτη, εδώ και 5 ημέρες δηλαδή, δε λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες σε κομβική διασταύρωση που οδηγεί από τη Λ.Βάρης-Κορωπίου στο αεροδρόμιο.
Είναι πολυσύχναστη διασταύρωση και ελλοχεύει καθημερινά ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων.
 
Πληρώνουμε συνέχεια φόρους, χαράτσια και έκτακτες εισφορές και το ελεεινό κράτος δεν έχει ενδιαφερθεί να φτιάξει τα φανάρια εδώ και 5 ημέρες.
Ταυτόχρονα όμως, καυτηριάζω και τη δική μας ευθύνη, που περνάμε από εκεί καθημερινά και δεν έχουμε ειδοποιήσει κάποιους αρμόδιους φορείς (ποιους άραγε?) από την πρώτη στιγμή.

Είναι και η δική μας προσέγγιση λάθος, είναι το βόλεμα του καθενός ότι ‘γιατί να το κάνω εγώ? Κάποιος άλλος θα το κάνει σίγουρα’, ή, η αίσθηση που νιώθουμε ότι ‘δεν μπορεί, αύριο θα το φτιάξουν μόνοι τους’.
 
Αυτά.
Κατά τα άλλα, προχωράμε ακάθεκτοι...
 
Καλή συνέχεια στη μέρα σου.
 
Μιλτιάδης Γιαννακούλιας
 
6) Φαρμακευτικό κόστος σε Ελλάδα και Βρετανία…
Γεια σας κ. Στούπα. Θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ για τις απόψεις σας και να σας ευχαριστήσω γιατί συμβάλλετε στην προσπάθεια να κυριαρχήσει (ή να επιβιώσει) η λογική στην ελληνική κοινή γνώμη.

Θα ήθελα να σας καταθέσω δύο παρατηρήσεις μου σχετικά με το υψηλό φαρμακευτικό κόστος που έχουμε στην Ελλάδα, από την εμπειρία μου εδώ στο Λονδίνο όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια.

Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την νοοτροπία των γιατρών εδώ. Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα δημόσιο γιατρό (GP) στο Λονδίνο όπου χρειάστηκε να μου συνταγογράψει αντιβίωση για φαρυγγίτιδα. Κατά σύμπτωση ο γιατρός ήταν Έλληνας. Όταν τον ρώτησα γιατί στην Ελλάδα πάντοτε οι γιατροί μου ‘έγραφαν’ την Klaricid ενώ εδώ ποτέ, ο γιατρός μου απάντησε χαμογελώντας ότι εδώ δεν πρόκειται κανένας γιατρός να μου γράψει την Klaricid γιατί είναι πολύ ακριβή... Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να σου γράψει ένας γιατρός εδώ αντιβιοτικό θα πρέπει να συντρέχει πραγματικός λόγος και όχι προληπτικός. Προφανώς είναι θέμα όχι μόνο νοοτροπίας αλλά και οδηγιών που λαμβάνουν από το υπουργείο τους με βάση την νομοθεσία.
 
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που χορηγούνται τα φάρμακα στους ασθενείς. Για παράδειγμα: Έστω ότι χρειάζεσαι 10 χάπια από ένα φάρμακο Α, το οποίο βγαίνει σε συσκευασία των 16. Στην Ελλάδα φυσικά θα σου χορηγηθεί ολόκληρο το κουτί με αποτέλεσμα τα 6 περισσευούμενα χάπια να μείνουν στον ντουλάπι μέχρι να λήξουν και να πεταχτούν τελικά στο κάδο των αχρήστων. Αντιθέτως, στην Βρετανία ο φαρμακοποιός θα κόψει 10 χάπια από την αυθεντική συσκευασία και θα σου τα δώσει σε νέο κουτί αφού πρώτα τυπώσει της οδηγίες λήψης. Με αυτό τον πολύ απλό τρόπο περιορίζεται σημαντικά η δαπάνη. Μου δημιουργείται λοιπόν η απορία γιατί είναι τόσο δύσκολο να το σκεφτεί κάποιος αυτό στην Ελλάδα; Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας έχουν υπόψη τους το πως λειτουργεί το Αγγλικό σύστημα.

Ελπίζω να βρείτε το χρόνο να διαβάσετε το μήνυμα μου.

Ευχαριστώ,
Βελισσάριος Κρινής
Λονδίνο
 
7) Σύλλογος εξαπατημένων...

Κ. Στούπα  θέλω με μπροστάρη εσάς να ηγηθείτε στην δημιουργεία «Συλλόγου εξαπατημένων ελλήνων ομολογιούχων» ώστε με πυγμή να διεκδικήσουμε τα χαμένα χρήματα από το Ληστή που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο.
Απλά για να ξέρουν οι Δημόσιοι άρχοντες , οι έλληνες ομολογιούχοι επένδυσαν στο Ελληνικό κράτος όχι για τζόγο αλλά γιατί αισθάνονται ότι έτσι διασφάλιζαν καλύτερα τα χρήματα τους. Με αυτά που προετοιμάζονται να γίνουν θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι δείγμα των καιρών.

Ένα είναι σίγουρο ότι το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» θα αποκτήσει και φίλους από τον χώρο το δικό μας που δεν θα θέλει να πληρώσει κανένα χαράτσι μέχρι το κράτος να αποπληρώσει το κεφάλαιο το οποίο δανείστηκε από εμάς πρωτογενώς και όχι με κερδοσκοπική διάθεση από την δευτερογενή αγορά.

Ένα είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ανελέητος δικαστικός αγώνας μέχρι δικαίωσης. Συνεχίστε το σωστό τρόπο ενημέρωσης μας. Παρακαλώ θα ήθελα το σχόλιο σας.

Με εκτίμηση,
Αντωνακάκης Δ
Σχόλιο: Καλή τύχη...