Τη συνθήκη για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESM) ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε ακόμη ότι 25 από τα 27 μέλη ενέκριναν και θα υπογράψουν τη συνθήκη για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters εκτός της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την 1η Μαρτίου, μένουν η Βρετανία και η Τσεχία.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμενόταν να εγκρίνουν δύο Συνθήκες, μία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, το αποκαλούμενο και «δημοσιονομικό σύμφωνο» και μία που θα αφορά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ΕSM). Πρόθεσή τους είναι να τονίσουν την ανάγκη για τόνωση της ανάπτυξης παρά τα ισχνά δημοσιονομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σύμφωνο, οι 26 ηγέτες (δεν μετέχει η Μ. Βρετανία) θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα τελευταία ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Ο στόχος της επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιονομικής πειθαρχίας θα επιδιωχθεί μέσω της εγγραφής στα εθνικά συντάγματα (κατά προτίμηση) του λεγόμενου χρυσού κανόνα, που θα περιορίζει το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα σε ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ένα κράτος μέλος που θα υπογράψει τη Συνθήκη θα έχει τη δυνατότητα μετά από σχετική έκθεση της Επιτροπής ή με δική του πρωτοβουλία να προσφεύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να επαληθεύσει εάν ένα άλλο κράτος μέλος έχει εφαρμόσει σωστά το χρυσό κανόνα. Το Δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ένα κράτος (maximum 0,1% του ΑΕΠ).
Η διακρατική συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι δώδεκα χώρες της ευρωζώνης θα την έχουν επικυρώσει. Αυτό το όριο παραμένει ακόμα υπό συζήτηση. Από τεχνικής απόψεως θα αποτελεί μία «διακρατική συνθήκη» η οποία όμως θα παραπέμπει στις νομικές διαδικασίες της Ε.Ε. και θα περιλαμβάνει μία ρήτρα σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε διάστημα πέντε ετών στο κοινοτικό δίκαιο.
Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ενώ έχει αποφασιστεί ότι θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012. Ο Μηχανισμός θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ. Θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει οικονομική στήριξη σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά το κράτος αυτό θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει σε αντάλλαγμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης θα είναι σε θέση να εξαγοράζει κρατικά ομόλογα είτε απευθείας από τα κράτη είτε στις δευτερογενείς αγορές και να στηρίζει τους εθνικούς τραπεζικούς τομείς που χρειάζονται βοήθεια. Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ενός κράτους μέλους, δεν προβλέπεται a priori η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το δόγμα του ΔΝΤ. Επιπρόσθετα μόνο τα κράτη μέλη που θα επικυρώσουν τη συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα έχουν πρόσβαση στον ESM.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της δύναμης κρούσης του μηχανισμού, η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί το «κατώφλι» των 500 δισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρις ότου επικυρωθεί η συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο τον ερχόμενο Μάρτιο.
Antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου