Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Νέα ρύθμιση για απόδοση δύο εκατομμυρίων καταπατημένων στρεμμάτων στους αυθαίρετα κατόχους τους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στην είσπραξη σε βάθος τριετίας 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση την...
ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει τη νέα ρύθμιση στα στελέχη της τρόικας όπως, άλλωστε, προβλέπει και το Μνημόνιο (στη σελίδα 5 του συμφωνηθέντος Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής όπου αναφέρεται ο κατάλογος των δημοσιονομικών μέτρων). Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο αυτό είναι και η παροχή κινήτρων «για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης». Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού διευκρινίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις «θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ».
Το οικονομικό επιτελείο συζητά για «εκχώρηση νόμιμων τίτλων σε ακίνητα επί δημοσίων εκτάσεων υπό προϋποθέσεις και με το αναλογούν οικονομικό αντάλλαγμα» που πέραν των εφάπαξ εσόδων προκαλεί μόνιμη αύξηση εσόδων μέσω των φόρων κατοχής και μεταβίβασης. Μάλιστα, τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να ζητήσουν την άμεση κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή προκειμένου να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά το 2012 περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με σχέδιο που υπάρχει ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις πληρώνοντας στο κράτος τίμημα που θα καθορισθεί, με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.
Στο σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπονται τα εξής:
1. Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγεγραμμένο ή μη (με ή χωρίς κτίσματα), το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά αυτού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα τουλάχιστο για 25 έτη και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.
2. Η εξαγορά δημόσιου ή ανταλλάξιμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμία περίπτωση δεν θα νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.
3. Ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Οπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ένα ποσοστό.
4. Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011. Δηλαδή για το ελάχιστο διάστημα αυθαίρετης κατοχής των 25 ετών, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 5%.
5. Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%.
6. Η μείωση του τιμήματος εξαγοράς θα αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. Η πέραν του ποσού αυτού αξία δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και το αντίστοιχο τίμημα θα καταβάλλεται από τον αγοραστή εξ ολοκλήρου.
7. Ο δικαιούχος οφείλει να καταβάλει εφάπαξ τον αναλογούντα φόρο μεταβίβασης και την πρώτη δόση του τιμήματος εξαγοράς για να λάβει αντίγραφο της απόφασης παραχώρησης. Η απόφαση αυτή αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας προς μεταγραφή με δαπάνη του δικαιούχου.
8. Το τίμημα εξαγοράς, όπως διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις που προβλέπονται, καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του αγοραστή σε 6 κατ’ ανώτατο όριο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μετά την έκδοση της προβλεπόμενης εγκριτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας και πριν από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής χορηγείται έκπτωση 5%.
9. Μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα εξαγοράς για καταπατημένα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα αποδοθούν περίπου 50.000 μικρές καταπατημένες εκτάσεις. Οι καταπατητές θα μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο όταν πρόκειται για αστικό ακίνητο, με την προϋπόθεση να πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει την οικογένειά του. Αστικά θεωρούνται όσα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού που προϋπήρχε του 1923.


Fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου