Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έξω μας έχουν ήδη χρεοκοπημένους και ένα βήμα πριν τη δραχμή, στην Ελλάδα παίζει δίλημμα...



Έξω μας έχουν ήδη χρεοκοπημένους και ένα βήμα πριν τη δραχμή, στην Ελλάδα «παίζει» δίλημμα που πρέπει να αποφύγουμε για να μη γυρίσουμε 25 χρόνια πίσω

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
«Σχεδόν σίγουρη» χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2012 ενώ την ίδια χρονιά το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) στο Λονδίνο. Την ίδια εκτίμηση αλλά όχι ως διαπίστωση αλλά ως δίλημμα, προκειμένου να στηρίξει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος. Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι και το γεγονός  ότι οι Financial Times της Γερμανίας κάνει λόγο για «κούρεμα» ύψους 75% στα ελληνικά ομόλογα και η  Deutche Welle υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει...
Αναλυτικότερα:
Το CEBR
Στο εξωτερικό, όπου δεν συντρέχουν λόγοι δημιουργίας εθνικού «κλίματος», το κέντρο οικονομικών ερευνών CEBR, με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζει ότι φέτος θα ξεκινήσει η διάλυση της ζώνης του ευρώ. «Πλέον φαίνεται ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει να διαλύεται το ευρώ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Δεν είναι τελειωτικό –προβλέπουμε πιθανότητες περίπου 60%- αλλά η πρόβλεψή μας είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον μια χώρα (και πιθανότατα περισσότερες) θα αποχωρήσουν», προσθέτει, βάζοντας ως δεύτερη πιθανότερη μετά την Ελλάδα, την Ιταλία.
 Σύμφωνα με το CEBR, το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης τα επόμενα 10 χρόνια έχει αυξηθεί στο 99%.
Ο πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών
«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε στράτευση αναφορικά με την κρισιμότητας της νέας χρονιάς και κυρίως των τριών πρώτων μηνών, ενώ παράλληλα ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι «οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας».
«Κούρεμα» 75%
Για κούρεμα της τάξεως του 75% στα ελληνικά ομόλογα, κάνουν λόγο οι Financial Times της Γερμανίας. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ.  ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους σε ποσοστό έως και 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. ευρώ με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020».

Αντιστοίχως η  Deutche Welle αναφέρει ότι «μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του «κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».


Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου