Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η στρατηγική της “ηρωϊκής εξόδου”



Στο σημείο που έχει φτάσει το θέμα της οικονομίας, με όλους τους δείκτες εκτός προγραμματισμού, με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερο έλλειμμα, η κυβέρνηση δια του Αντιπροέδρου της, Ευάγγελου Βενιζέλου, φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μια “ηρωική έξοδο” τύπου εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, που στη συνέχεια βέβαια αναγκαστήκαμε να παρακαλάμε για να επιστρέψουμε.
Το πλέον αξιοσημείωτο δε από την όλη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, είναι η δήλωση Βενιζέλου που είναι ταυτόσημη με αυτή τη χιλιοειπωμένη, του Αντώνη Σαμαρά «Αυτό το μείγμα πολιτικής δεν οδηγεί πουθενά».
Προηγήθηκε μάλιστα η προχθεσινή έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, από άτομα εμπιστοσύνης του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου- αν αυτό κάτι σημαίνει!- που εξέθεσε τον νυν Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αντέδρασε – και πάλι- απαξιώνοντας την εμπειρία και τη γνώμη των μελών της.
Δύο συμβάντα μέσα σε λίγες ώρες είναι πολλά. Ειδικότερα δε όταν ο Πρωθυπουργός προτείνειαπλόχερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Φίλων της Λιβύης, την αποστολή νερού από την Ελλάδα, όταν τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα δεν έχουν νερό και κοστίζει στους πολίτες και παραθεριστές, όσο το «χύμα» κρασί, και τη Σούδα, ως hab για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Κάτι θα χρειαστούμε και εμείς από αυτή, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την πρόδηλη αδυναμία της Κυβέρνησης  να εφαρμόσει την πολιτική της, οδηγώντας την Ελλάδα σε βαθύτατη πολιτική οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η Ευρωζώνη αδυνατεί να υλοποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησης της 21ης Ιουλίου 2011, για να αποτρέψει τη δημοσιονομική εκτροπή που έχει πυρήνα την ύφεση, η οποία στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί γύρω από το 5,5-6%. Μέχρι σήμερα τα χαράματα, η κυβέρνηση εμφάνιζε μια εικονική πραγματικότητα. Με τις νυχτερινές εξελίξεις, “ηρωικού” και “πατριωτικού” χαρακτήρα τα πράγματα αλλάζουν. Η τρόικα «επέστρεψε στη βάση της», επειδή η Κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά της. Αν συμφωνούσαν, η τρόικα θα είχε παραμείνει στην Αθήνα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι  αναβάλλει την απόφαση του για την 6ηδόση, που είχε προγραμματίσει για τη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου, και η κυβέρνηση καλεί και εγκαλεί το Εurogroup  να επιληφθεί άμεσα του θέματος.
Μάλιστα, αν ερμηνεύουμε σωστά τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου, στην αυριανή συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος, και θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργο Ζανιά. Πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, μια χώρα εκπροσωπείται σε συνάντηση επιπέδου υπουργών, από τεχνοκράτη. Μήπως κάτι σημαίνει αυτό;
Δύσκολα πράγματα, για την ευρωπαϊκή τάξη, όταν το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ  συζητείται- ελπίζουμε όχι τόσο σοβαρά-, ενώ η προοπτική της χρεοκοπίας βρίσκεται πλέον στη πόρτα μας.
Η μόνη λύση είναι πλέον πολιτική. Εκλογές άμεσα. Πάγωμα της πολιτικής  ύφεσης για ένα δίμηνο. Έκτακτη οικονομική βοήθεια, για να επιζήσει η χώρα στους δύο μήνες αυτούς. Αλλαγή των προσώπων που απαρτίζουν την τρόικα. Νέα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Μόνο τότε θα είναι εφικτή η συγκρότηση εθνικού μετώπου.


Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου