Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η τρόικα επιβάλλει αποκρατικοποιήσεις

- 07:20
- Μεγάλο το ρίσκο του ΤΤ λόγω ομολόγων 5,37 δις – Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους δηλώνουν ΕΤΕ, Eurobank, Marfin – Τι θα γίνει με την Attica bank και την Tbank ….

24/05/11
Η Τρόικα επιβάλλει τις αποκρατικοποιήσεις και αυτό αποδεικνύεται στην στροφή 180 μοιρών που ανακοίνωσε το ελληνικό δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στις 18 Απριλίου το ελληνικό δημόσιο δήλωνε στο πλαίσιο ανακοίνωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων  ότι το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
Έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.
Στις 23 Μαΐου και ενώ έχουν μεσολαβήσει ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πρώτο στην λίστα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το ΤΤ με ενεργητικό 16,5 δις καταθέσεις 12,1 δις δάνεια 8,2 δις και κεφάλαια 900 εκατ ευρώ έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης στο σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε την μικρότερη μείωση καταθέσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών.
To ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να πωλήσει το 34% του  ΤΤ και θα εξετάσει και την πώληση του  ποσοστό των ΕΛΤΑ 10% δηλαδή δυνητικά έως το 44% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ερωτηματικό αν θα συμμετάσχουν ξένες τράπεζες λόγω ομολόγων

Η διαδικασία που θα επιλεγεί θα είναι διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός στο οποίο θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι.
Ωστόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αξιολογήσει το κέρδος από την απόκτηση του ΤΤ και ταυτόχρονα να προσμετρήσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5,37 δις ευρώ που διαθέτει.
Το ΤΤ αποτελεί μια καλή επιλογή στρατηγικής επένδυσης αλλά η ουσία είναι ότι διαθέτει τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Από την Εθνική και την Eurobank που ελέγχουν η κάθε τράπεζα 6% του ΤΤ αλλά και η Marfin με ένα ποσοστό πέριξ 4%  αναφέρουν ότι θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους.
Το ΤΤ είναι μια υγιής τράπεζα αλλά διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του 5,37 δις ευρώ ομόλογα που αναλογούν στο 32,5% του συνολικού ενεργητικού.
Όλες οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα ομόλογα τους για να μετριάσουν το ρίσκο από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.
Ποια ξένη τράπεζα θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό υπό τον φόβο μιας αναδιάρθρωσης;
Το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το Caisse d’ Epargne είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον 2-3 φορές τα τελευταία χρόνια αλλά λόγω της νέας προφανώς αρνητικής κατάστασης συνεχίζει να ενδιαφέρεται;
Ποια ξένη τράπεζα θα έρθει να αγοράσει το ΤΤ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να πάρει και τα 5,37 δις ευρώ ομόλογα;
Για τις ελληνικές τράπεζες την Εθνική που ελέγχει το 6%, την Eurobank που επίσης ελέγχει το 6% και με μικρότερο ποσοστό περίπου στο 4% η Marfin Popular θα είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πώλησης του ΤΤ και ταυτόχρονα να αποκτήσουν και 5,37 δις ευρώ ομόλογα;
Στην ζυγαριά δυνητικού κέρδους δυνητικών απωλειών είναι δυσδιάκριτα τα οφέλη.

Ο ρόλος της Tbank και Attica Bank

Μια άλλη εξίσωση που πρέπει να προστεθεί είναι και τι θα πράξει το ΤΤ με τις συμμετοχές σε Attica Bank και Tbank με ποσοστά 22,5% και 32,9% αντίστοιχα.
Πιθανότατα την TBank θα την αγοράσει ο νέος ιδιοκτήτης αν υπάρξει.
Σημειώνεται ότι κατά  20% θα μειωθεί το προσωπικό της Tbank καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 200 εργαζομένων από τις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο.
Από τους 1029 υπαλλήλους περίπου οι 600 απασχολούνται στο δίκτυο των καταστημάτων ενώ οι 429 στις κεντρικές υπηρεσίες. Από τα αξιοσημείωτα των εργαζομένων είναι ότι περίπου 500 είναι άντρες και 500 γυναίκες ενώ ο  μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού ανέρχεται  στα 36 έτη. Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της TBank πραγματικά αγωνίζονται να διασώσουν την τράπεζα.
Η εθελούσια έξοδος δεν αποτελεί επιβράβευση αλλά είναι μια λύση ώστε να σωθεί η τράπεζα.
Από τα αξιοσημείωτα της TBank είναι ότι προχώρησε σε μαζικές αγορές ομολόγων ακολουθώντας την στρατηγική του ΤΤ από 51,6 εκατ στο τέλος του 2009 στα 551,1 εκατ στο τέλος του 2010.
Το πλέον πιθανό σενάριο πάντως είναι η Τbank να απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πωλείται και το 22,5% της Attica bank

Το ποσοστό 22,5% του ΤΤ στην  Attica bank θα πωληθεί. Πιθανότατα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πωλήσει το 22,5% της Attica bank σε συνεννόηση με το ΤΣΜΕΔΕ ώστε νέο ταμείο πιθανότητα των δημοσιογράφων να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό.
Οι εργαζόμενοι ήδη τάσσονται κατά της διαδικασίας πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η μετοχική σύνθεση του Ταχυδρομικού  Ταμιευτηρίου

Δημόσιο  34%

ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank  6%
Marfin Popular 4-4,5%
Ξένοι 5%
Μικρομέτοχοι 32%


Πέτρος Λεωτσάκος

 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου