Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"Πέθανε ο αντικομμουνιστής Χάβελ": Ο σουρρεαλισμός του Ριζοσπάστη



Την ίδια ώρα που η μέγιστη απώλεια για τον σοσιαλισμό, ο θάνατος του "λαοπρόβλητου", ημίτρελου και χιλιοτραγουδισμένου Κιμ Γιονκ Ιλ προκάλεσε "σκοτοδίνη" και απεριόριστη θλίψη στο Περισσό (που θα ξαναβρούμε τέτοιο ηγέτη;), άλλο ένα μνημειώδες κείμενο του Ριζοσπάστη έρχεται να ολοκληρώσει την σουρεαλιστική εικόνα και πραγματικότητα που βιώνει το ΚΚΕ.

Λίγες ώρες πριν τον "Αυγερινό" της Βόρειας Κορέας, άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ.

Διαβάστε (προσεκτικά) τι έγραψε ο Ριζοσπάστης:

"Πέθανε, την Κυριακή το πρωί, σε ηλικία 75 χρόνων, εξαιτίας προβλημάτων στους πνεύμονες, ένας από τους πρωτεργάτες της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, Βάτσλαβ Χάβελ. Γεννημένος το 1936 από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια, ο Χάβελ - που υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και ποιητής - έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπονόμευση του σοσιαλισμού από το 1968, τη λεγόμενη «Ανοιξη της Πράγας», την πρώτη απόπειρα ανατροπής που παρουσιάστηκε με το οπορτουνιστικό προσωπείο του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της λεγόμενης «Χάρτας 77», ένα κείμενο που αξιοποιήθηκε από τιςιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας. Από το 1968 έως το 1989περιόδευσε σε δυτικές χώρες με τη μάσκα του διανοούμενου «αγωνιστή». Μετά την ανατροπή, το Νοέμβρη του 1989, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, ενώ μετά τη διάσπαση της χώρας, το 1993, παρέμεινε Πρόεδρος της Τσεχίας έως το 2003. Δρομολόγησε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 1999, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, με αρνητικές συνέπειες για το λαό και επαινέθηκε από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις ...πολύτιμες υπηρεσίες που τους προσέφερε, καθώς και άλλοι αντεπαναστάτες δήθεν αγωνιστές της ελευθερίας όπως ο Πολωνός Λεχ Βαλέσα."


ΔεξίX-Trem

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου