Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Κλειδί» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο αλλά και για τα μέτρα που η χώρα έχει δεσμευτεί να λάβει (ώστε να εισπράττει τις δόσεις) για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις έως το τέλος του 2011 και από την 1/1/2012, είναι οι...
πολιτικές εξελίξεις. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα», προειδοποίησε την Παρασκευή στη Βουλή ο Γ. Κουτρουμάνης και η «Η» παρουσιάζει τα 12 ανοικτά «μέτωπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που επηρεάζουν άμεσα τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Για τα ταμεία
Τα 10 +2 «μέτωπα» για τα ταμεία και την απασχόληση που αποτελούν και τα πεδία των μέτρων και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (που δεν διακόπτονται) έχουν ως εξής:

1. Πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση έτσι ώστε το Δημόσιο που συμμετέχει σε ποσοστό 40% στη χρηματοδότηση των ταμείων να έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτεί (έστω και με μικρότερα ποσά, λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) και να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο.
2. Πρέπει να ψηφιστεί το σχέδιο αναπλήρωσης των απωλειών (περί τα 11 - 12 δισ. ευρώ) που θα έχουν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
3. Πρέπει να υποστηριχθούν στην Ε.Ε στις 25 Νοεμβρίου τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για τις συντάξεις και οι μελέτες βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού ώστε να αποφευχθούν νέες ανατροπές. Πέραν δηλ. όσων έχουν ψηφιστεί και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται (ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2013, κατάργηση δώρων για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων, μειώσεις συντάξεων με εξαίρεση μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυξήσεις εισφορών για επιστήμονες, ασφαλισμένους ΟΓΑ κ.ά.).
4. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την αλλαγή του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων (μείωση ποσοστών αναπλήρωσης και ενοποιήσεις ταμείων) και των εφάπαξ που έχει δρομολογηθεί να γίνει από την 1/1/2012.
5. Πρέπει να εισπραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 262 εκατ. ευρώ (επιστροφή rebate) που θα χρησιμοποιηθούν για να «κλείσουν» ταμειακές υποχρεώσεις.
6. Πρέπει να επεκταθούν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών στο 92% των ασφαλισμένων (ήδη από την 1η Νοεμβρίου το σύστημα εφαρμόζεται για 8 εκατ. ασφαλισμένους) ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα παράνομων πρακτικών που έφτασαν τη μηνιαία δαπάνη στα 465 ευρώ το μήνα το 2009 (χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η δαπάνη αυτή φέτος έχει μειωθεί στα 300 εκατ ευρώ το μήνα).
7. Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της είσπραξης των οφειλών προς τα ταμεία (11 δισ. ευρώ) που έως το τέλος του 2011 θα αποφέρει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
8. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στις πληρωμές συντάξεων και παροχών. Ηδη έχουν «κοπεί» 36.000 συντάξεις και έπεται συνέχεια τόσο με τις συντάξεις των δικαιούχων - «φαντασμάτων» όσο και με τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περικοπή και των κοινωνικών επιδομάτων.
9. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η νέα (μικρότερη) λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
10. Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που κοστίζει στα ταμεία 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Επείγουν
Πέντε SOS για μισθούς συντάξεις
1. Η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης εξαρτώνται η ομαλή καταβολή των συντάξεων και των παροχών μετά το Δεκέμβριο.
2. «Τεστ αντοχής» για το Ασφαλιστικό από την τρόικα στις 25 Νοεμβρίου ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα - και υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
3. Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που έχει αποφασιστεί να γίνουν από την 1/1/ 2012.
4. Προγράμματα καταπολέμησης της αυξανόμενης ανεργίας και στήριξης των επισφαλών θέσεων εργασίας.
5. Το 2012 πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η σύναψη τριμερούς συμφωνίας (κράτους - εργοδοτών - συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ανάσχεση του κύματος ανέργων
Οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας τόσο για την ανάσχεση του κύματος της ανεργίας αλλά και για τη διευθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.
1. Πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να διευρυνθούν, ένα εκατ. το 2012, τα προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων για τους άνεργους μέσω της επιδότησης εισφορών και της κατάρτισης.
2. Πρέπει να οργανωθεί το 2012 κοινωνικός διάλογος και να υπογραφεί τριμερής συμφωνία (κράτους - εργοδοτών και συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα και από τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωση ακόμη και των κατώτατων μισθών όπως και των εισφορών). Δεν τίθεται, φυσικά, θέμα «διόρθωσης» όσων μέτρων έχουν ληφθεί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας.



Fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου