Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αν ο “Καβαλιέρε” ήταν Έλληνας…



ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Ένας πολιτικός που επιλέγει και… επιβάλλει ως παρατσούκλι το «Καβαλιέρε», προφανώς και στέλνει εξαρχής ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για την προσωπικότητά του, και το πόσο διατεθειμένος είναι να κάνει συμβιβασμούς καθωσπρεπισμού, προκειμένου να κυριαρχήσει στον δημόσιο βίο.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναδείχτηκε στον εθνικό ηγέτη που οι Ιταλοί… λατρεύουν να απεχθάνονται, αλλά να τον στηρίζουν ως τη μόνη αξιόπιστη λύση για τη διακυβέρνηση μιας χώρας η οποία παρουσιάζει προχωρημένα συμπτώματα, παθογένειες και στρεβλώσεις, που δεν θα της επέτρεπαν υπό άλλες συνθήκες να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή.
Για την… ελαστική ηθική του χαρακτήρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν μιλήσει πολλοί. Και συνεχίζουν να το κάνουν. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ο επιχειρηματίας που «γέννησε» ένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, όπως ήταν η Μίλαν, έχει καταφέρει να κρατήσει τα ηνία του ιταλικού κράτους, με αξιοπρεπή αποτελέσματα.
Ακόμη και σήμερα που η Ιταλία, μαζί με την Ισπανία, βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκόπων, ως «εύκολα θύματα» για να γονατίσουν οι αγορές το ευρώ, ο Σίλβιο απέδειξε ότιγνωρίζει να αντιστέκεται. Ζήτησε πολιτική στήριξη από την Ευρώπη, και για τα υπόλοιπα εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση πως θα ασχοληθεί ο ίδιος.
Διατηρεί άλλωστε το συγκριτικό πλεονέκτημα του επιτυχημένου επιχειρηματία, ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει. Έστω κι αν οι διεθνείς συγκυρίες δεν τον ευνοούν.
Ο ίδιος πάντως, δείχνει αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια. Και δεν αφήνει τον χρόνο να περνάει. Περίπου 48 ώρες μετά τις δυσμενείς για την ιταλική οικονομία εκτιμήσεις των Οίκων Αξιολόγησης Standard & Poors και Moodys, οι εισαγγελείς του Μιλάνο έκαναν έφοδο στα γραφεία των δυο εταιρειών, προχωρώντας μάλιστα και στην κατάσχεση εγγράφων.
Η Standard & Poor’s αντέδρασε έντονα, χωρίς φυσικά να πτοήσει τον «Καβαλιέρε». Η Moody’s, περισσότερο διαλλακτική, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την ιταλική κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε τις εντυπώσεις. Παράλληλα, κερδίζει χρόνοώστε να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της ιταλικής οικονομίας, και την ίδια στιγμή διευκολύνει τις ζυμώσεις σε επίπεδο ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δοθεί συνολική και εκκωφαντική απάντηση στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των Οίκων Αξιολόγησης.
Μήπως να… μας τον δάνειζαν οι Ιταλοί, για να βγάλει και την ελληνική οικονομία από τη δύσκολη θέση; Φανταστείτε μονάχα ότι στην Ελλάδα, εκτός από εισαγγελείς, θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και… σκαρφαλωμένους στα άκρα των κοινωνικών αντιδράσεων συνδικαλιστές. Μάλλον λοιπόν θα τα κατάφερνε καλύτερα και περισσότερο αποτελεσματικά.

Statesmen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου