Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα





ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣΠολιτική
Ό, τι και να ψελλίζει η Αντιπολίτευση, η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας. Θα πρόσθετα, δε ότι πρόκειται για πρωτοφανή στήριξη με βάση τα δεδομένα της Ε.Ε. και όχι μόνο. Όσοι δεν ισχυρίζονται ότι «προσέφεραν» το πακέτο γιατί οι «κουτόφραγκοι» φοβόντουσαν τη μετάδοση του ιού της Ελλάδας, μάλλον καταφεύγουν σε ένα ανόητο πολιτικό επιχείρημα. Θα μπορούσαν αυτό το πακέτο να το «προσφέρουν» ε αυτούς που θα δέχονταν πλήγμα από μία ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας και να ξεμπέρδευαν. Ότι και να λένε οι Κασσάνδρες και οι λάτρεις (είχαμε και από αυτούς) της πτώχευσης ,οι αποφάσεις της Συνόδου πρόσφεραν «πλάτη» στην Ελλάδα , «έβαλαν πάτο στο βαρέλι» που λέει και ο Ε.Βενιζέλος. Όσον αφορά δε το φοβερό επιχείρημα ότι «μας τα δίνουν, για να μας τα πάρουν» ,ξεχνούν ότι η Ελλάδα χρωστάει εκατοντάδες δισεκατομμύρια και ότι κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να πληρώνει αυτά που χρωστάει ,είτε πιέζεται, είτε όχι. Ξεχνούν επίσης, ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν οικοδομούνται με καλές σχέσεις ,αλλά στη βάση συμφερόντων και κοινών στοχεύσεων.
Ασφαλώς το πακέτο στήριξης δεν ήρθε από μόνο του. Αν είχαμε μείνει στα Greek statistics ,στο 15% έλλειμμα ,στη λογική της μη προσπάθειας ,στη γενική άρνηση, στη μη ψήφιση του Μνημονίου ή του Μεσοπρόθεσμου, τίποτα δε θα γινόταν. Το πιο πιθανό θα ήταν να πτωχεύσει η χώρα ή να έχει πτωχεύσει εδώ και καιρό και τότε θα είχαμε μία μοναδική εμπειρία να ζήσουμε την πραγματικότητα του «Βαρουφάκειου μοντέλου». Ευτυχώς δεν την ζήσαμε. Ευτυχώς… Το πακέτο ήρθε αναντίρρητα ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής ,πολυεπίπεδης προσπάθειας ,όσο κι αν αυτή ήταν ημιτελής ,συχνά άτολμη και ακόμα πιο συχνά με παύσεις ,δημιουργώντας την αίσθηση μεταρρυθμιστικής άπνοιας. Όπως ασφαλώς και το πακέτο από μόνο του ,δεν αρκεί.
Για πολλούς ,τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και μάλλον δεν έχουν άδικο. Γιατί τώρα πρέπει να γίνουν όσα δεν έχουν γίνει είκοσι μήνες τώρα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις ,η εφαρμογή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, ο δραστικός περιορισμός της προκλητικής φοροδιαφυγής μεγάλων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας, ο περιορισμός δαπανών στο δημόσιο τομέα. Τώρα πρέπει να βρει τη δύναμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει ,έχοντας απέναντι της μεγάλο τμήμα του ΠΑΣΟΚ ,σύσσωμη η μια απίστευτη Αντιπολίτευση και σε κάθε περίπτωση κοινωνικά στρώματα που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα στο βιοτικό τους επίπεδο. Τώρα πρέπει να βρει τη δύναμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμα και σε κόντρα με κοινωνικές δυνάμεις που έχουν εθιστεί στην απραξία ,στην άρνηση κάθε αλλαγής, στα διάφορα κεκτημένα, στον καταναλωτισμό, στην ήσσονα προσπάθεια ,στη διαφθορά και τη συναλλαγή. Να προχωρήσει κόντρα σε δυνάμεις που μιλάνε από τη μία για πατριωτισμό και από την άλλη φοροδιαφεύγουν συστηματικά ,που αρέσκονται σε ρητορικές περί υπερήφανης Ελλάδας ,όταν με τις πρακτικές τους καταρρακώνουν το κύρος τους ,που παριστάνουν τους επαναστάτες ,όταν πολλοί από αυτούς ζουν συνολικά παρασιτικά αξιοποιώντας ασφαλώς όλες τις δυνατότητες του άρρωστου σημερινού συστήματος.
Το παιχνίδι λοιπόν είναι στα χέρια της Κυβέρνησης ,ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις της Συνόδου. Η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει «ρεφάρει» πολιτικά απέναντι σε μια αμήχανη Αντιπολίτευση. «Η τράπουλα είναι στα χέρια τους» ,λοιπόν. Πρέπει να δείξει ότι πιστεύει στο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Οφείλει ότι είναι αποφασισμένη να φέρει τα πάνω κάτω για να σώσει και να αλλάξει τη χώρα. Αν πέσει πάλι σε «παύσεις», αν κάνει εκπτώσεις σε κάθε μέτρο που πρέπει να προωθήσει, αν κάνει πίσω τότε και η ίδια θα καταρρακωθεί πολιτικά. Απλά, γιατί δε θα ικανοποιεί κανέναν. Ούτε τους λάτρεις της ακινησίας ,ούτε όσους πιστεύουν ότι δίχως ριζικές ,ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις τίποτα δε θα διορθωθεί.. Και τότε θα υποστεί πολιτική συντριβή… Έτσι απλά…

Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου