Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η τρόικα ζητά πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος


 Η κυβέρνηση επιδιώκει αναθεώρηση των στόχων

Πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έβγαλαν κίτρινες κάρτες στους υπουργούς που καθυστερούν την εφαρμογή των μέτρων.Η συνάντηση των τριων επικεφαλής, Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής ξεκαθάρισαν πως πρέπει να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και ζήτησαν την επίσπευση όλων των μέτρων, καθώς διαπίστωσαν καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις των φορέων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Κατέστησαν δε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων ούτε στον τομέα των δαπανών ούτε και των εσόδων. Εστίασαν στις υπερβάσεις των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τόνισαν πως πρέπει να κλείσει η ψαλίδα πλέον του 1 δισ. ευρώ στον τομέα των δαπανών. 
Η τρόικα μπορεί να ζητά την υλοποίηση των οικονομικών μεγεθών, αλλά η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναθεώρηση των στόχων με έμφαση στο έλλειμμα καθώς εμφανίζεται αδύνατη η επίτευξη του 7,6%, ενώ προσδοκούν και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένης και της βαθειάς ύφεσης άνω του 5%.
Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί το σημείο κλειδί για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ. Στα πλαίσια αυτά συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεκαμελής ομάδα εργασίας για την εβδομαδιαία παρακολούθηση της υλοποίησης και της συνεχούς επικαιροποίησης ως προς την απόδοση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, ενώ βάζουν στο στόχαστρο και τα χρέη άνω των 6,6 δις. ευρώ (τέλη Ιουλίου) του δημοσίου που έπρεπε να είχαν μηδενιστεί, με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου