Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στον ορίζοντα νέο πακέτο μέτρων με βαθιά ύφεση ακόμα και 5,3%



Δεν κινδυνεύει για την ώρα η 6η δόση

Ορατό φαίνεται να είναι ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων παράλληλα με τη βαθιά ύφεση μέχρι και 5,3%. 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς ανακοίνωσε την πλέον δραματική εκτίμηση της γενικής διεύθυνσης οικονομικής πολιτικής του υπουργείου για ύφεση που μπορεί να κινηθεί πάνω από 4,5% και μέχρι 5,3%.
Αν και ο ίδιος δεν υιοθετεί το 5,3%, καθώς στοχεύει ακόμα στην ανακοπή της ύφεσης, εν τούτοις αυτή τη βαθειά ύφεση θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% φέτος κατά τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας που φθάνουν σήμερα ή αύριο (Τρίτη ή Τετάρτη) στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ανατρέπει τη λήψη νέων μέτρων. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων άφησε ανοιχτό πάλι ο κ. Βενιζέλος θέτοντας ως «απαράβατο όρο την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» -αν και παραδέχεται ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν νέα μέτρα. Πάραυτα θα έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο να «μπορούσε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα» πέραν των τριών ετών που ακολουθούν, μέχρι το 2014.
Παράλληλα θεωρεί μονόδρομο την ακριβή εφαρμογή όλων των μέτρων χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ακόμα και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του οποίου πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δις. ευρώ στις επόμενες έξι εβδομάδες, δηλαδή περίπου 217 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα…
Σε αυτή τη φάση, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση παρότι δεν βλέπει προβλήματα ως προς την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ και γενικότερα ως προς τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας θα προτιμούσε όχι μόνο να έχει λάβει μεγαλύτερο χρόνο για την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να ενεργοποιούνταν άμεσα ο ΕFSF. Η εμπλοκή στο μηχανισμό δημιουργείται όχι μόνο από τις ασθενείς προθέσεις των Ευρωπαίων, αλλά και από την τελευταία συμφωνία με τη Φιλανδία, η οποία κατά τον κ. Βενιζέλο μπορεί να μη θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα, αλλά έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και του διευθύνοντος συμβούλου του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου