Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη η Ελλάδα το 2012 (ΟΟΣΑ) αν………



Σύμφωνα με τα την έκθεση του ΟΟΣΑ, προβλέπεται ότι υπάρχει για την Ελλάδα η ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη από το 2012, εφόσον συνεχίσει με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, “η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής των δημοσιονομικών της για να βγει από τη σοβαρή κρίση στην οποία βρίσκεται”, ενώ προσθέτει ότι “Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθιών αιτίων της κρίσης και όχι των συμπτωμάτων. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη”.

Επίσης, εξαιρετικά αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για το χρέος, αφού όπως αναφέρεται, με βάση ορισμένες προϋποθέσεις, σχετικά με την ανάπτυξη και τα επιτόκια και εφόσον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν πλήρως, τότε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα μπορούσε να κατέβει στο 60% τις δύο επόμενες δεκαετίες, αφού προηγουμένως κορυφωθεί το 2013.

Όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, το “κλειδί” επιτυχίας του προγράμματος ευρίσκεται στον «άμεμπτο» τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα θα μπορέσει να καρποφορήσει εφόσον τα κόστη και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων κατανεμηθούν με τρόπο δίκαιο και διαφανή.

Σχετικά με το έλλειμμα, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην επιτυχία μείωσης του ελλείμματος κατά 5% το 2010. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην έκθεση τονίζεται ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καμία χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τέτοια μείωση ελλείμματος, σε τέτοιο επίπεδο και μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο. Και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και την ύφεση που ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη.

H ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο το 2012 με την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ορθοποδήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς” αναφέρεται στην έκθεση.
 
Τέλος, όπως αναφέρεται, παρά μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 η ύφεση θα συνεχισθεί το τρέχον έτος και μόνο το 2012 μπορούμε να ελπίζουμε για θετική ανάπτυξη.

όπως σχολιάζει ο ΟΟΣΑ είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα “να πεισθούν οι αγορές ότι είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις”, ενώ προσθέτει ότι για να είναι κοινωνικά αποδεκτό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να εξασφαλισθεί μια δίκαιη κατανομή του κόστους, που σημαίνει μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στους παραβάτες στη φορολογία και στα συντεχνιακά συμφέροντα ομάδων εργαζομένων ή άλλων ιδιωτών που έχουν εξασφαλίσει ειδικά δικαιώματα για την προστασία των εισοδημάτων τους.
 
Προηγούμενο σχόλιο
 

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία για να παρουσιάσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, την έκθεση του Οργανισμού για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση της έκθεσης είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά (Αιόλου 82- 84).

Μάλιστα, στην εκδήλωση αυτή θα παραστούν, μεταξύ άλλων, επιστήμονες που έχουν διατελέσει πρόεδροι του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και προκάτοχοι του κ. Γκουρία στον ΟΟΣΑ.

Όπως είχε σημειώσει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση του, πριν από ημέρες, η έκθεση περιέχει “πολλά θετικά μηνύματα για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα και ο κ. Γκουρία θέλησε να την παρουσιάσει ο ίδιος στην Αθήνα, σε μια στιγμή που είναι ακόμα πολύ “ζωντανό” το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου”.
 
Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου