Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

H βαθμολογικού τύπου επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος μπορεί οδηγήσει σε πραγματική χρεοκοπία;


14/07/11Η σύνοδος κορυφής της όποτε υλοποιηθεί – μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα γίνει Παρασκευή ή αρχές της νέα εβδομάδας -  θα είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη αυτού του τόπου. 
Αν η Ελλάδα υποστηριχθεί ενεργά από την ΕΕ θα αποφύγει την χρεοκοπία αν δεν υποστηριχθεί και επικρατήσει η λογική ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των ιδιωτών δεν αποκλείεται να ενταθούν οι αποσχιστικές δυνάμεις.
Η επικρατούσα επιχειρηματολογία ότι αν η  Ελλάδα βαθμολογηθεί με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα είναι μια προσωρινή διαδικασία μικρού χρονικού διαστήματος που μπορεί να ξεπεραστεί σύντομα.
Όμως μια επιλεκτική χρεοκοπία είναι δυνατό να οδηγήσει σε πραγματική χρεοκοπία σε στάση πληρωμών;
Όχι δεν μπορεί να οδηγήσει αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και ως ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα μπει σε περιπέτειες.
Αν  επίσημα και τυπικά  ανακοινωθεί η διαδικασία της συμμετοχής των ιδιωτών, στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους πρακτικά η διαδικασία έχει ξεκινήσει η Standard and Poor’s θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα C από CCC.
Η  Moody’s στην κλίμακα Ca από Caa1  και η Fitch θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα CC ή C  αλλά η ουσία είναι
1)πόσο χρόνο θα παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς με selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία;
2)Τι θα σημάνει αυτό για τις τράπεζες καθώς αυτομάτως θα καταρρεύσουν οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ και ταυτόχρονα θα καταρρεύσει και η ρευστότητα;
3)Το selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία θα σηματοδοτήσει πιστωτικό γεγονός και θα πληρωθούν τα CDS ή όχι;

Χρόνος για το selective default

Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή  restricted default περιορισμένη χρεοκοπία χρονικά υπολογιζόταν  μεταξύ 11 Ιουλίου και τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου άρα ακόμη βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;
Εκτιμάται  ότι δεν θα κρατήσει το πολύ μεταξύ 2-5 μηνών πιθανότατα.


Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός; Τι θα συμβεί στα CDS;

Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 – 35 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν η ανταλλαγή χρέους  πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν ως μέλη της ISDA δηλαδή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS είναι και βασικοί διαπραγματευτές αγοράς στο ελληνικό χρέος primary dealers.
Η παράμετρος αυτή αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας στο εγγύς μέλλον για τον αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
Μεγάλη η πιθανότητα να επιδιώξουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος το οποίο σχεδιάζεται από ορισμένους κύκλους.
Ωστόσο ακόμη παίζεται το πιστωτικό γεγονός.

Τι θα σημάνει για τις τράπεζες…

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν δηλαδή 141 δις ευρώ. Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Τα πιθανά σενάρια είναι
α)η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει
β) να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών
γ) οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τράπεζες έχουν ζητήσει από την ΤτΕ πληροφορίες για την λειτουργία του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας από το ELA.
To ΕLA ενεργοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.

Τι θα σημάνει για το ΧΑ και τις τραπεζικές μετοχές

Θα είναι μια ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη. Μια πτώση 15% ή 20%   θα μπορούσε να σημειωθεί. Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία τι μηχανισμοί θα ενεργοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς default μια ώρα νωρίτερα.

Τι θα σημάνει για τις καταθέσεις

Δεν θα χαθούν καταθέσεις. Το selective default είναι μια βαθμολογική υποβάθμιση και όχι στάση πληρωμών. Οι κραδασμοί είναι αναπόφευκτοι αλλά οι καταθέσεις ΔΕΝ κινδυνεύουν.
Αν υπάρξει στάση πληρωμών τότε θα υπάρξει θέμα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα θα τεθεί θέμα ορίου υπερανάληψης.

Τι θα σημάνει για την πραγματική οικονομία

Για όσους μήνες κρατήσει το selective default θα παγώσει πλήρως η αγορά. Κανένα δάνειο δεν θα χορηγείται οι τράπεζες θα βρεθούν σε κατάσταση αναβρασμού.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου