Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης




 Την αμερικανική ανάπτυξη υπονόμευσε η αισθητή άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, μαζί με τις ανωμαλίες στον εφοδιασμό βιομηχανικού υλικού ιαπωνικής προέλευσης.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ επιβραδύνεται αισθητά, δεδομένου ότι το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος δεν ξεπέρασε το 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον. Οι αναλυτές ανέμεναν για το β' τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ανησυχητική, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης -όπως αναθεωρείται τώρα- συμποσούται στο αναιμικό 0,4%, ενώ στο τέλος Ιουνίου αναφερόταν επίσημα ρυθμός ανάπτυξης 1,9%.
Την αμερικανική ανάπτυξη υπονόμευσε η αισθητή άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, μαζί με τις ανωμαλίες στον εφοδιασμό βιομηχανικού υλικού ιαπωνικής προέλευσης, μετά τον πολύ σφοδρό σεισμό, το επακόλουθο τσουνάμι και την πυρηνική κρίση την 11η Μαρτίου στην περιοχή της Φουκουσίμα.
Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που συνδυάστηκε με το ότι οι διεθνείς χρηματαγορές αντέδρασαν με εκνευρισμό και χαρακτηρίστηκαν ευμετάβλητες και, τέλος, ο αδιέξοδος πολιτικός διάλογος στην Ουάσινγκτον για τα κρίσιμα ζητήματα της μείωσης του ελλείμματος και της ανόδου του ορίου του ομοσπονδιακού δημοσίου δανεισμού/ορίου του χρέους.
Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διολισθαίνει αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ασθενείς, οι νέες προσλήψεις λίγες, η κατανάλωση παρουσιάζει στασιμότητα, ακριβαίνει στο πρατήριο η τιμή της βενζίνης, εξασθενούν οι δημόσιες δαπάνες και, μόνον, κάποιες επιχειρηματικές επενδύσεις αποτελούν κάποιο αντιστάθμισμα. Άλλο αντιστάθμισμα προσφέρουν οι αμερικανικές εξαγωγές, που όπως υπολογίστηκε συντείνουν με ένα ποσοστό 0,58% στον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Όμως, οι δημόσιες δαπάνες σε επίπεδο δημοσίου-Αυτοδιοίκησης, τώρα που έχει λήξει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που εξήγγειλε ο Λευκός Οίκος την άνοιξη του '09, για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο μειώνουν τον αναπτυξιακό ρυθμό. Εκτιμάται ότι η μείωση των κρατικών ενισχύσεων μειώνουν την ανάπτυξη σε ποσοστό 0,23%.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου