Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Eπιστολή Ε.Βενιζέλου σε Β.Σόϊμπλε & Ντε Μεζιέρ για ναυάγιο στα Type 214!

Εκτύπωση E-mail
<>
10-05-2011 
Δραματικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα της νέας σύμβασης ναυπήγησης των δύο επιπλέον υποβρυχίων Type 214 με την όλη κατάσταση να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και το συνολικό πρόγραμμα των 5 υποβρυχίων (3 από την ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ + 2 από τη νέα σύμβαση που αντικατέστησε τη NEPTUNE II) να οδεύει σε ναυάγιο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε επιχειρησιακό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτή την στιγμή οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems/HDW πρακτικά αρνούνται (!) να συμμετάσχουν στη ναυπήγηση των υποβρυχίων γιατί έχουν έρθει σε ... σύγκρουση με τον συνεταίρο τους Ισκαντάρ Σάφα και όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr.
Όπως είχμαε σημειώσει, μπορεί να ακούγεται ... τρελό, αλλά στη νέα σύμβαση δεν περιλαμβάνεται κάποια γερμναική εγγύηση ότι θα δεχθούν να ναυπηγήσουν τα υποβρύχια!
Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση είναι τόσο οριακή που όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο defencenet.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε χθες να στείλει οργισμένη επιστολή καταγγελίας της συμπεριφοράς τους στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόϊμπλε και τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ και ζητεί την παρέμβασή τους!
Στην επιστολή περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης, τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε πριν από επτά μήνες, το γεγονός ότι έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ στα ΕΝΑΕ (75,1% Ι.Σάφα και 24,9% ThyssenKrupp/HDW) για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κοπεί ούτε ... λαμαρίνα και καταγγέλει ότι παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, εν τούτοις, η ThyssenKrupp ... «σφυρίζει αδιάφορα».
Το γιατί το έχουμε εξηγήσει ήδη: Υπάρχει κρίση-σύγκρουση μεταξύ της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, του Ι.Σάφα και των Γερμανών πρώην ιδιοκτητών οι οποίοι κατέχουν το 25% των ΕΝΑΕ!
Από τη τροποποίηση της σύμβασης Neptune II απο την οποία προέκυψε η νέα παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων ξεχάστηκε κάτι ... μάλλον σημαντικό: Η γερμανική εγγύηση ότι θα δεχθούν να ναυπηγήσουν τα δύο νέα υποβρύχια. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά έτσι είναι: Την παραγγελία δεν την πήρε η ThyssenKrupp Marine Systems, την έλαβαν τα ΕΝΑΕ του Ισκαντάρ Σάφα. Το αν θα δεχθεί να συνεργαστεί η TKMS που βαρύνεται φυσικά με την θυγατρική της την HDW για το σκάνδαλα, είναι στην διακριτική της ευχέρεια!
Η TKMS εμφανίζεται ως απλός ... υποκατασκευαστής και τα ΕΝΑΕ ο κατασκευαστής. Τώρα ο Ι.Σάφα και η TKMS τα έχουν "σπάσει"! Αιτία τα 20 εκατ. ευρώ του δανείου που έχει χορηγήσει η Alpha Bank με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα ΕΝΑΕ για να συνεχίσουν την λειτουργία τους, έναντι των μελλοντικών εισπράξεων από ανεκτέλεστο έργο των ΕΝΑΕ.
Είναι το περίφημο δάνειο που κράτησε εν ζωή τα ΕΝΑΕ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πληρωθεί. Και ο Ι.Σάφα ο οποίος αγνοούσε τελείως την διάσταση του θέματος αφού όταν αποφασίστηκε η τρόπος αποπληρωμής τον Οκτώβριο του 2009 δεν είχε εμφανιστεί ακόμα στο προσκήνιο, τα ζήτησε από τους Γερμανούς (λογικό). Και οι Γερμανοί του είπαν "Λάθος, εσύ θα τα πληρώσεις αφού αφορά μελλοντικές εισπράξεις". Και έγινε κυριολεκτικά ... της Λιβύης.
Οι Γερμανοί έχουν στυλώσει τα πόδια και εκβιάζουν (πάλι...) αυτή την φορά τον Σάφα και εμμέσως και το υπουργείο Άμυνας, λέγοντας περίπου ότι "Αν θέλετε υποβρύχιο φτιάξτε το μόνοι σας, από εμάς δεν πρόκειται να πάρετε ούτε σέντς". Και γιατί να μην εκβιάζουν; Αφού αντί να πάνε φυλακή πήραν παραγγελία δύο ακόμα υποβρύχια.
Το υπουργείο και το ΓΕΝ που έστειλε την επιστολή που αποκάλυψε το defencenet.gr στις 19/04 έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε σεντς, επιπλέον των 50 εκατ. ευρώ (τα έδωσαν τον Μάρτιο) αν δεν προχωρήσει η ναυπήγηση.
Ο Ι.Σάφα, ο οποίος δεν έχει να διακινδυνέψει τίποτα, αφού δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, απειλεί να ... δραπετεύσει και το Π.Ν. από τα έξι υποβρύχια (4+2) να μείνει μόνο με τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, αφού κανείς δεν ξέρει πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με τα άλλα τρία της αρχικής σύμβασης AΡΧΙΜΗΔΗΣ! Χάος που γεννήθηκε από την μήτρα της διαφθοράς...


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου