Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μια μεγάλη τομή στο πόθεν έσχες των πολιτικών

10.04.2011ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ



Το Statesmen δίνει ιδιαίτερο βάρος στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, θεωρώντας ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά στη χώρα, αν δεν δεσμευθεί σύσσωμο το έθνος και οι εξουσίες του με ένα καταστατικό χάρτη, το Σύνταγμα, που να καθορίζει και να περιορίζει τις αυθαιρεσίες, τις περιττές και χρονίζουσες διαδικασίες, καθώς και τα θέματα χρηστής διοίκησης.
Πρώτο λοιπό θέμα που πρέπει να απασχολεί τα κόμματα και τους θεσμικούς παράγοντες της πολιτείας, είναι η συνταγματικότητα των νόμων. Και μάλιστα, ο προληπτικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων.
Το Συμβούλιο Επικρατείας είναι βασικά αρμόδιο με τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης. Και «επικουρικά», όπως και κάθε δικαστήριο, ελέγχει και τη συνταγματικότητα των νόμων. Αυτό κοστίζει χρόνο και χρήμα στο δημόσιο. Επειδή όμως δεν μπορεί κάθε υπουργείο να ελέγχει από μόνο του τη συνταγματικότητα των νόμων, που τον καλεί ο νομοθέτης να εκτελεί κατά γράμμα, χρειάζεται ένα νέο θεσμικό όργανο να έχει την αρμοδιότητα αυτή, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Ένα Συνταγματικό Δικαστήριο.
Γνωρίζω τις επιφυλάξεις –θεμιτές- του Συμβουλίου Επικρατείας. Γνωρίζω και τις επιφυλάξεις των πολιτικών. Όπως όμως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να ξεκολλήσουμε.
Ένα Συνταγματικό Δικαστήριο με μεικτή σύνθεση, δικαστών-πολιτικών, τα μέλη του οποίου θα ορίζονται από τους πολιτειακούς παράγοντες, απ΄ όλα τα κόμματα και ρεύματα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης και της κοινωνίας, θα αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Δεν θα αναλύσουμε εδώ τις λεπτομέρειες, αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ΄ όλους οι ειδικοί.
Το βέβαιο είναι ότι με το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα λυθούν βασικά θέματα στη λειτουργία της πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, που αφορούν τη συμβατότητα με το συνταγματικό χάρτη, σε επίπεδο εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, σε επίπεδο διοίκησης και ΜΜΕ, σε επίπεδο κοινωνίας και πάνω απ΄ όλα, στο σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ό, τι αφορά «το πόθεν έσχες». Αν θέλουμε πραγματικό και διάφανο έλεγχο, όλοι οι πολιτικοί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στο «πόθεν έσχες», όχι μόνο από την ημέρα που μπήκαν στην πολιτική, ούτε από το 1974, αλλά πίσω στην οικογενειακή περιουσιακή τους κατάσταση, πότε και πώς αποκτήθηκαν…. από τους  γονείς, τους συγγενείς πρώτου βαθμού και συζύγους. Αυτό προφυλάσσει. Η δε υποχρέωση αυτή, θα ισχύει για τους πολιτικούς μέχρι τέλους ζωής, και θα συνεχίζει για τους συγγενείς πρώτου βαθμού μια δεκαετία ακόμη.
Τότε, θα δούμε την πραγματική προέλευση του «πλουτισμού», αν είναι δικαιολογημένος ή αδικαιολόγητος.

Πηγή:  Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου