Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πως έβλεπαν οι Αμερικανοί τον Σαμαρά

20.03.2011ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Τα έγγραφα του Wikileaks αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει εγκαίρως, από τον Ιανουάριο του 2009 κιόλας, ότι την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, και την απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα διαδεχόταν μια μάχη «δυο κόσμων», ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι Αμερικανοί εκτιμούσαν ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών ήταν η επικρατέστερη για να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, διέβλεπαν ωστόσο τη δυναμική που ανέπτυσσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Ελπίζει στη στήριξη της καραμανλικής φυλής και των συμμάχων της, που θέλουν να βρουν έναν αντίπαλο για τη μητσοτακική φυλή, που εκπροσωπείται από τη Μπακογιάννη. Οι δυο τους έχουν προσωπική έχθρα από παλιά, και αποκλείεται να καταλήξουν σε συμφωνία. Η επανεμφάνιση Σαμαρά τον προετοιμάζει για μεγάλα πράγματα στο μέλλον», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας προς την Ουάσινγκτον, στις αρχές του 2009.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική διπλωματία πιστώνει στον Αντώνη Σαμαρά το γεγονός ότι κατάφερε με τη δική του ρητορική, να καταστήσει το Σκοπιανό 3ο πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μετά δηλαδή από τις σχέσεις με την Τουρκία, και την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου