Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Και τώρα, το “σύστημα ΠΑΣΟΚ”… χορεύει

13.03.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Εδώ και αρκετό καιρό, το «Statesmen» είχε επισημάνει ότι η συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εμπέδωση μιας «εθνικής μελαγχολίας», που οδηγούσε την κοινωνία, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα όρια της κατάθλιψης, υπέκρυπτε συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική: Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται ο πήχυς τον οποίο θέτεις, τόσο πιο εύκολο είναι να περάσεις από πάνω, και να πανηγυρίζεις… για ρεκόρ.
Μια τέτοια πραγματικότητα βιώνουμε από το βράδυ της Παρασκευής. Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup κινήθηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος, στα επίπεδα που ρεαλιστικά θα περίμενε κανείς: Η καταστροφή, όχι για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, δεν ήρθε. Όπως δεν ήρθε όμως ούτε και η πανηγυρική υπέρβαση των αδιεξόδων που οδήγησαν την (μονάχα οικονομικά) Ενωμένη Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού.
Το αυτονόητο λοιπόν τείνει να μεταφραστεί τις τελευταίες ώρες, περίπου σε… ανακατάληψη της Πόλης. Ένα mediako σύστημα χειραγώγησης της πληροφορίας, και διάχυσής της… κατά το δοκούν, προσφέρει στην Κυβέρνηση το «μαξιλαράκι» που χρειαζόταν ώστε να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο. Ή τουλάχιστον, να προσπαθήσει.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο. Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», που για πολλά χρόνια έδειχνε με το δάχτυλο η ελληνική Κεντροδεξιά, είναι ακόμη εδώ. Μαζί μας και αμετανόητο.
Παραγνωρίζοντας δυο καινούρια δεδομένα: Πρώτον, ότι με την εξέλιξη του διαδικτύου, η χειραγώγηση της πληροφορίας γνωρίζει πεπερασμένα όρια. Δεν μπορεί πλέον να μπει σε καλούπια, ούτε σε… μπετά. Και δεύτερον, ότι το σοκ διαρκείας που βιώνει η ελληνική κοινωνία μετά το γνωστό διάγγελμα του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, έχει αλλάξει τις δομικές προτεραιότητες των πολιτών. Ψάχνουν περισσότερο, ψάχνουν πιο βαθιά, είναι απαξιωτικοί και σαφώς περισσότερο υποψιασμένοι.
Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι τελολογικού χαρακτήρα στιγμές που βιώνουμε, έχουν αναστρέψει το διαμορφωθέν στην «Ελλάδα του δήθεν» αξίωμα ότι… «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Οι αμνοί επαναστάτησαν

Πηγή: Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου