Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στο χορό της εξαθλίωσης και η Ισπανία



Η μονεταριστική πολιτική που υπαγορεύει η γερμανική κυβέρνηση στην ευρωζώνη και το «χαλύβδινο» πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, φέρνουν σε αδιέξοδο τις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν και ακόμα εφαρμόζονται στην Ελλάδα και που έχουν καταδικάσει σεπαρατεταμένη ύφεση την ελληνική οικονομία, θα εφαρμοσθούν και στην Ισπανία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την ισπανική οικονομία σε ύφεση και την κοινωνία σε διάλυση.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ισπανικού τύπου, η Κομισιόν υπολογίζει ότι οι περικοπές που θα πρέπει να κάνει η Ισπανία μέσα στην επόμενη διετία είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν γίνει στην Ελλάδα την διετία 2010 – 2011! Η διαφορά με την Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ότι η Ισπανία μη όντας ακόμα σε «πρόγραμμα» όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχει την δυνατότητα να ενεργήσει με βάση τις δικές της αποφάσεις για να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,5% του ΑΕΠ στο 3% και όχι με τις εντολές της τρόικα... Η Ισπανία αναγκάζεται να δανείζεται πολύ ακριβά από τις αγορές (τα spreads για τα δεκαετή ομόλογα ξεπέρασαν το 5,5%).

Το πρόβλημα της κρίσης δεν αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ή εξαίρεση της Ελλάδας όπως προσπαθούν να μας πείσουν νυχθημερόν. Το Eurogroup θα συγκληθεί την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη με κεντρικό θέμα την επέκταση ή όχι της οικονομικής δύναμης του ESM. Ειδικότερα θα ασχοληθεί με την Ισπανία και το πως τελικά θα «φρενάρει» η επέκταση της κρίσης σ’ αυτή.

Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ EFSF ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ… ΜΟΝΙΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από μόνο του ή ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM), δεν έχουν το μέγεθος εκείνο για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ισπανία. Την Παρασκευή λοιπόν πρόκειται να συζητηθούν τρία σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει την ενσωμάτωση στο ESM (τον νέο μόνιμο μηχανισμό των 500 δισ. ευρώ) των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε ενέργεια από το EFSF. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την παράλληλη λειτουργία του ESM και EFSF για ένα χρόνο και το τρίτο σενάριο προβλέπει την μονιμοποίηση του EFSF παράλληλα με το ESM.

Στην δεύτερη και τρίτη περίπτωση η συνολική επάρκεια των δύο ταμείων αυξάνει την αρχική ισχύ του ESMκατά το ποσό των διαθέσιμων πόρων του EFSF αλλά η γερμανική Βουλή φαίνεται απρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο καθώς αυτό θα απαιτούσε η γερμανική συμμετοχή να ξεπεράσει τα 211 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί.

Η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε ότι, είναι υπέρ της περίπτωσης τα υπάρχοντα προγράμματα διάσωσης να συνεχίσουν να «τρέχουν» παράλληλα με το προβλεπόμενο μόνιμο ταμείο διάσωσης(ESM). «Το EFSF λήγει στα μέσα της επόμενης χρονιάς όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά σχεδόν 200 δισ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί και φανταζόμαστε ότι αυτά τα 200 δισ. ευρώ σε δάνεια μπορούν να “τρέξουν” παράλληλα με το ESM μέχρι να εξοφληθούν από τις χώρες», τόνισε η καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΟΝΤΙ ΞΟΡΚΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε τον φόβο του ότι αν η Ισπανία αποτύχει να «εξυγιάνει» τα δημοσιονομικά της (μέσα από τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας) και μπει στη δίνη της κρίσης, σειρά θα έχει η Ιταλία. «Η Ισπανία προχώρησε σε μία μεταρρύθμιση σε βάθος της αγοράς εργασίας, αλλά δεν έδωσε την ίδια προσοχή στα δημόσια οικονομικά. Αυτό προκαλεί σε εμάςμεγάλη ανησυχία, επειδή οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων αυξάνονται και δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν και πάλι τάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε εμάς μέσω του ντόμινο», δήλωσε ο Μόντι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέδριο στην Ιταλία που διοργανώθηκε το σαββατοκύριακο.

Η αγωνία που εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν, ο οποίος ζήτησε από την Ισπανία να μείνει προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης του ελλείμματός της από το 8,5% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% του ΑΕΠτο 2013, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό. Ο νέος πρωθυπουργός της ΙσπανίαςΜαριάνο Ραχόι επιχείρησε να θέσει μονομερώς το στόχο για το έλλειμμα το 2012 στο 5,8% του ΑΕΠ αντίτου 4,4% του ΑΕΠ που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας του.

RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου