Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

H εισφορά της εισφοράς...



thumb
Αυξημένες εισφορές έρχονται σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες, ενώ ταυτόχρονα με τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό 150.000 εργαζόμενοι βγαίνουν από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μαζί μ’ αυτά μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις και γίνεται επανέλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων. Πρόκειται για μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τον τομέα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική ασφάλιση.
Κλιμάκωση
Η καθιέρωση ειδικής εισφοράς σε κάθε εργαζόμενο για τη στήριξη των ανέργων, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και οι αυξημένες εισφορές για τα Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών οδηγούν σε νέα μείωση τα εισοδήματα όλων των πολιτών.
Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθμιση, η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ώς 14%. Σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά. Η εισφορά αυτή είναι 6% για συντάξεις από 1.700 ώς 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ώς 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 2.900,01 ευρώ. Η εισφορά κατά μέσον όρο θα φθάσει στο 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.
Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% ώς 10% ανάλογα με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.
Επτά κλάσεις
Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, με τη μετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικών, καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση ανά τριετία. Δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές. Ουσιαστικά οι αγρότες κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία. Κατ’ εξαίρεση, για τη μετάταξη από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης.
Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.
Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥ-ΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ), αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται σε 10%, ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ σε 15%.
Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ.

Χοντρό ψαλίδι στις επιχορηγήσεις
Νέο ψαλίδι, που αγγίζει το 70%, στις κρατικές επιχορηγήσεις με τις οποίες λειτουργούν οι προνοιακοί παιδικοί σταθμοί βάζει το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας να γίνονται δεκτά στο εξής μόνο τα παιδιά γονέων με εισόδημα που φτάνει τα όρια της φτώχειας, δηλ. από 6.000 έως 8.000 ευρώ ετησίως. Η δραματική μείωση των κρατικών κονδυλίων όμως σε συνδυασμό με το αυστηρό πλαφόν στο οικογενειακό εισόδημα, αναγκάζει ήδη τις διοικήσεις των σταθμών να αυξήσουν τα τροφεία, προκειμένου να επιβιώσουν, γεγονός που προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις των γονιών.
Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, λειτουργούν συνολικά πέντε παιδικοί σταθμοί που επιχορηγούνται από την Πρόνοια, ενώ ακόμη ένας λειτουργεί στην πόλη της Έδεσσας. Μέχρι και σήμερα στους σταθμούς αυτούς, όπου φιλοξενούνται 1.000 παιδιά, γίνονταν δεκτά τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, που έφταναν τις 20.000 - 25.000 ετησίως, ενώ το κόστος των τροφείων κυμαινόταν από 100 έως 160 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου