Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Σπ. Λιβανός: Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με βάση τα δεδομένα της ειδικής καταστροφής, εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ

 



Εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, τόνισε από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.
Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:
«Ο παγετός που έπληξε και τη Νεμέα και την Κορινθία αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση. Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση. Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».
Ερώτηση: Με βάση τα δεδομένα οι καλλιεργητές θα αποζημιωθούν το 2022. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει; Έχετε μέριμνα;
«Το παλιό καθεστώς των καθυστερήσεων είδαμε και στις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», ότι κάμφθηκε. Δηλαδή οι πληρωμές έγιναν άμεσα. Έγιναν πολύ πιο πριν από τη στιγμή που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Η καταστροφή αυτή που είναι επίσης πολύ μεγάλη, θα γίνει με παράλληλο τρόπο. Δηλαδή δεν θα περιμένουν τις καθυστερημένες πληρωμές που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ, όπως σας είπα πριν, αφού γίνουν όλες οι αποτιμήσεις και αφού βρεθεί η φόρμουλα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη θίγετε ένα ζήτημα για το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Εκεί λοιπόν δουλεύουμε και είναι προτεραιότητά μου από την στιγμή που πήγα στο ΥΠΑΑΤ, να δούμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο πλαίσιο. Έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε από την Παγκόσμια Τράπεζα μια μελέτη η οποία θα αποτιμήσει τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι της παραγωγής και άρα των ασφαλίσεων, έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αλλά υπάρχει μια μελέτη και αποτύπωση της πραγματικότητας. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του όταν τους επισκέφθηκα, θέλουν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι όμως μια δύσκολη άσκηση και μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσουμε όχι με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ -για να καθησυχάσουμε τους παραγωγούς- αλλά με βάση τα δεδομένα της ειδικής φυσικής καταστροφής που θα είναι η ανταποδοτικότητα άμεση».

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Αγρυπνει η ΠΕ Πέλλας για τον καθαρισμό των δρόμων


Από pellanews στίς 13 Φεβρουάριος, 2021 - 23:06

Αγρυπνει η ΠΕ Πέλλας για τον καθαρισμό των δρόμων, μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζης από το πρωί βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους του Νομού ενώ ενδεικτικό είναι πως επέστρεψε στο σπίτι του στις 23:00 το βράδυ.

Έπειτα από την υπέρ προσπάθεια τόσο του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη όσο και του μηχανισμού της ΠΕ Πέλλας αλλα και της αναδόχου εταιρίας όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί ενώ τα εκχιονιστικα θα μείνουν στους δρόμους όλο το βράδυ. 

Το θετικό είναι πως από την Κυριακή το μεσημέρι η Μήδεια θα αρχίσει να κατευθύνεται και προς τη Νότια Ελλάδα με αποτέλεσμα να εξασθενει η χιονόπτωση, η οποία δημιουργεί και το σοβαρότερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. 





Που χρειάζονται αλυσίδες στην Πέλλα και όλη την Κ. Μακεδονία

 

Από pellanews στίς 13 Φεβρουάριος, 2021 

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας της χιονόπτωσης – παγετού, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης), ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ:

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στα εξής οδικά σημεία:

από το 39 έως το 118 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας,

από το 108 έως το 119,5 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας – Φλώρινας,

από το 8,6 έως το 19 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έδεσσας – Βέροιας και

στην επαρχιακή οδό Αριδαίας - Σκύδρας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία:

όλο το οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας

οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 226 χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Πολυμύλου) έως το 288 χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Κλειδίου) της Εγνατίας Οδού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία:

από το 87 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3/5 Πηγαδίων

από το 1 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου

από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία:

από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ :

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία:

Από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω  Ταξιάρχη)

στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας - Ταξιάρχη και Πολυγύρου - Ταξιάρχη

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας:

Φροντίζω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

Φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.

Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

Φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.

Μειώνω ταχύτητα και αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.

Δε φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.

Έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.

Οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.

Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:

Δεν προσπαθώ να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

Μετακινώ δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.

Ειδοποιώ αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινούμαι εκτός πόλεως:

Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.

Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.

Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:

Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Πέλλας για τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων που έφερε η "Μήδεια".



✔Στις περισσότερες περιοχές της Πέλλας, βρίσκεται σε εξέλιξη χιονόπτωση, ωστόσο το οδικό δίκτυο είναι καθαρό χάρη στην άμεση παρέμβαση των μηχανημάτων της Περιφέρειας.
✔Αξίζει να επισημάνουμε πως τόσο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας όσο και ο Ιορδάνης Τζαμτζής έχουν οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Κεντρική Μακεδονία και την Πέλλα.
✔Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής., βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ο οποίος παρακολουθεί στενά τον αποχιονισμό των δρόμων.
Σε δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:
«Ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει τεθεί σε εφαρμογή και έχουμε οργανώσει υψηλό βαθμό ετοιμότητας, με πρόσθετα μέτρα και μέσα. Χρειάζεται όμως προσοχή από τους πολίτες. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις ελάχιστες απολύτως αναγκαίες. Εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη μετακίνησης, αυτή πρέπει να γίνεται με χρήση αντιολισθητικών συστημάτων στα οχήματα. Με περίσκεψη και διάθεση συνεργασίας θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κρίση».

Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Τζαμτζή, για την προστασία του περιβάλλοντος από τα πλαστικά στον αγροτικό τομέα

 


Εξαιρετικά θετική ανταπόκριση είχε η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, για την προστασία της υπαίθρου από τα πλαστικά και υπολείμματα αγροτικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον κ. Τζαμτζή για τις προτάσεις του, που αφορούν στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων προσώπων για την συλλογή και επανάχρηση των πλαστικών, συσκευασιών και υπολειμμάτων από την αγροτική δραστηριότητα, μέσω ενός κατάλληλου συστήματος συλλογής, διαχείρισης, επιστροφής στις εταιρίες διανομής και ανακύκλωσης. Ακόμη, ο κ. Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην υλοποίηση σχετικών δράσεων, οι οποίες έχουν εξάλλου θεσμοθετηθεί με πρόσφατη νομοθεσία. Η συγκεκριμένη νομοθεσία επεκτείνεται συνεχώς και με νέα νομοθετήματα, μέσα από την συνεργασία του Υπουργείου με επιστημονικούς κι άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Στην απάντηση του ο κ. Λιβανός αναφέρει:

 

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Επιδιώκω η συνεργασία μου με τον κ. Υπουργό να είναι τακτική και με συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες καταγράφω συνοπτικά στην σχετική αλληλογραφία μας. Η Πέλλα είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και, μέσα από την συνεργασία μας, το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και να δρομολογεί δράσεις ή λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη όλης της Ελλάδας».   

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στην Αγροτική Οικονομία (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη)

 

Μία σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής για την προώθηση της εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Αγροτική Οικονομία, μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαμτζής απέστειλε επιστολή με τις προτάσεις του στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, καθώς και στον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στην οποία παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάστασης χρήσης πλαστικών σε όλο τον κύκλο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της δυνατότητας που υπάρχει για περιορισμό και ανακύκλωσή τους, μέσω της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλων των εμπλεκομένων προσώπων και εταιριών. Οι πλαστικές συσκευασίες μπορούν, με ευθύνη των αγροτών και των ενδιάμεσων εμπόρων και διακινητών, να επιστρέφουν για ανακύκλωση στις βιομηχανίες που παράγουν και συσκευάζουν τα αγροτικά εφόδια και αγροχημικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλαστικά, εξοικονόμηση πόρων και υλικών από την ανακύκλωσή τους και, ακόμη, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τα οφέλη θα είναι άμεσα ορατά, μέσα από την βελτίωση της εικόνας της φύσης, των ποταμών και των αγροτικών τοπίων που, σε πολλές περιοχές, είναι γεμάτα από πλαστικά.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό και εύκολο να εφαρμόσουμε ένα σύστημα συλλογής και επιστροφής των πλαστικών συσκευασιών. Όλοι αγαπάμε την φύση και το περιβάλλον, που είναι το σπίτι μας. Κυρίως οι αγρότες, που ζουν μέσα στη φύση, αλλά και το εισόδημά τους εξαρτάται από την ποιότητα και ισορροπία της. Ακόμη, οι εταιρίες που θα συμμετέχουν στη δράση αναμένεται να ενισχύσουν την αξιοπιστία και φήμη τους. Ελπίζω ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα ανταποκριθούν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι  κ.κ.  Υπουργοί,

Ουσιαστικές είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το πλαστικό. Ο Ν. 4736/2020, ο νόμος που καταργεί την χρήση των πλαστικών μιας χρήσης στο Δημόσιο από την 1η Φεβρουαρίου 2021, είναι πολύ σημαντικός. Όμως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα . Μέτρα που αφορούν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Εκατοντάδες παραδείγματα χρήσης πλαστικού κάθε μορφής, υπάρχουν στην αγροτική οικονομία. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν προϊόντα στην παραγωγική διαδικασία, τα οποία βλάπτουν πολλαπλά το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Συσκευασίες τροφών για τα ζώα, λιπασμάτων για τα δένδρα και αλλού και το σημαντικότερο φυτοφάρμακα στην αγροτική παραγωγή και φάρμακα στη κτηνοτροφία  με τα υπολείμματά τους. Τι υπάρχει σήμερα; Κάποιες διάσπαρτες φιλότιμες προσπάθειες Δήμων της χώρας να συγκεντρώνουν τα κουτιά των συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, πλαστικών και χάρτινων. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, που ανακυκλώνονται όλα αυτά; Πόσο ασφαλής είναι η συγκέντρωσή τους; 

Αυτή είναι η λύση; Όχι βέβαια.

Οι συσκευασίες, χάρτινες και πλαστικές των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να επιστρέφονται μετά την χρήση τους, εκεί απ όπου αγοράστηκαν. Στην συνέχεια, αυτές οι συσκευασίες θα πρέπει να καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής αυτών των φαρμάκων και εφοδίων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ορίζει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως,  «η έννοια της ΕΚΕ περικλείει την ευθύνη κάθε επιχείρησης ή οργανισμού απέναντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον για τον τρόπο που τους επηρεάζει από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ΕΚΕ είναι μια δυναμική έννοια της οποίας οι αρχές και αξίες εξελίσσονται συνεχώς και ακολουθούν τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Σήμερα, οι προκλήσεις αυτές απαιτούν άμεση λύση, αλλά με μελλοντική προοπτική. Αυτή η μελλοντική προοπτική συνδέει στενά τις έννοιες της ΕΚΕ και της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ένα σύνολο που ενσωματώνει την εξασφάλιση βιωσιμότητας στο παρόν με παράλληλη φροντίδα για την ευημερία των μελλοντικών γενεών και είναι η βάση του οράματός μας. Η ΕΚΕ αφορά όλους όσοι επηρεάζονται από την λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Αυτοί μπορεί να είναι: Εργαζόμενοι, Μέτοχοι, Πελάτες / Καταναλωτές, Ανταγωνιστές, Προμηθευτές, Περιβάλλον, Πολίτες / Κοινωνία.»

Η σημερινή κακή εικόνα με τις πεταμένες συσκευασίες και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών,  πρέπει να σταματήσει. Η ανάληψη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις επιχειρήσεις παραγωγής αυτών των φαρμάκων και τροφών, θα αποδώσει  πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας

Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής»

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ένα ακόμη συγκοινωνιακό έργο της ΠΕ Πέλλας παραδίδεται σε κυκλοφορία

 


Ακόμη ένα έργο που αφορά τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Πέλλας ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Συντήρηση της παλαιάς Εθνικής οδού Έδεσσας-Φλώρινας, στην περιοχή των Ξανθογείων», με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ. Περιλαμβάνονταν εργασίες ασφαλτόστρωσης, καθαρισμού των πρανών, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, πινακίδων, καθώς επίσης και εργασίες διαγράμμισης της οδού.

Μετά από την αυτοψία που έκανε στο έργο μαζί με την επιβλέπουσα του κ Ελπίδα Κολοβού,  σε σύντομη δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής δήλωσε:

«Είναι ένα έργο στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός μας για τη βελτίωση των οδικών συνθηκών για τους συμπολίτες μας στην περιοχή του ορεινού όγκου της Έδεσσας, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό πόλο της Πέλλας. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια στην επικοινωνία μας με τους γειτονικούς νομούς. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που υλοποιούμε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με τη νέα Χρονιά, θα μπουν κι άλλα έργα, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες που συζητούμε με τους Δήμους».


Αρχειοθήκη ιστολογίου