Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Απαντήσεις στους επικριτές μου

31.05.2011ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ: Και το Ενωμένο Βασίλειο έχει ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, αλλά έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Mόνο που στη Βρετανία τα αίτια των αδιεξόδων είναι τελείως διαφορετικά. Εκεί η αγορά, από εποχής Θάτσερ ακόμη, είναι ισχυρότατη. Και το δημόσιο λόγω ακριβώς εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων δεν είχε ελλείμματα. Στην Ελλάδα, μοναδική περίπτωση, χρεοκόπησε απ ευθείας το κράτος. Στις άλλες χώρες, και στη Βρετανία όπως και σε Ιρλανδία, Ισλανδία, το πρόβλημα ξεκίνησε από τις Τράπεζες. Που δεμένες στενά με αμερικανικά επενδυτικά ιδρύματα (Lehman Brothers κλπ) εκτέθηκαν σε τοξικά προϊόντα που ξεκίνησαν από κρατικά, υποτίθεται εγγυημένα, ιδρύματα (Fanny Mae και Freddy Mac). Κακώς – κάκιστα τότε οι κυβερνήσεις ήρθαν να καλύψουν τις ζημιές των Τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό (είχαν δώσει και στην Ισλανδία που αρνήθηκε να τα αποπληρώσει και τώρα τα πληρώνουν Άγγλοι και Ιρλανδοί φορολογούμενοι). Κοντολογίς το ζήτημα επικεντρώνεται στην αδιανόητη επιλογή να διασωθούν οι Τράπεζες από λαθεμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες με χρήματα των φορολογουμένων. Αν απέδιδαν οι επενδύσεις σε οικιστικά ομόλογα, όπως είχαν αποδώσει συχνά στο παρελθόν, θα μοιράζονταν επενδυτές και κατάθετες τα κέρδη με τους φορολογούμενους; Γιατί να μην τους αφήσουν να “απολαύσουν” και τις  χασούρες; Το αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών του σοσιαλδημοκράτη κ. Μπράουν είναι τεράστια ελλείμματα και δημοσιονομικά αδιέξοδα. Θα συνέβαινε πότε αυτό αν ήταν η “νεοφιλελεύθερη” κ. Θάτσερ στην κυβέρνηση;
——————
ΣΧΟΛΙΟ: Θα διαφωνήσω μαζί σας ότι ο κόσμος στο Σύνταγμα “λαϊκίζει”.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έγραψα πως λαϊκίζει ο κόσμος. Σημείωσα πως δίκαια ανησυχεί κι εξοργίζεται. Απλά οι λαϊκίζοντες σε πολιτική και ΜΜΕ προσπαθούν να τον εκμεταλλευθούν.
——————
ΣΧΟΛΙΟ: Μήπως δεν είσαστε υπουργός αυτής της χωρας και τώρα ηλθατε από το διάστημα για να μας δώσετε τα φώτα σας. Πρέπει όλοι σας μαζί με το μνημόνιο να φύγετε πριν ξεσπάσει η οργή του θεού. Τα φώτα και τις ιδέες σας κρατήστε τα για εσάς, εμάς αρκετά μας φωτίσατε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτά τα λέω από την δεκαετία του ’80, προειδοποιώ από τότε για επερχόμενη χρεοκοπία και επιμένω για διαφορετικές πολιτικες. Και με λοιδορούν πολλοί (κυρίως πολλοί από αυτούς που φωνάζουν και σήμερα) σαν νεοφιλελεύθερο, Θατσερικο, κοινωνικά ανευαίσθητο (επειδή δεν υποστήριζα την μοιρασιά δημοσίων πόρων) κ.λπ.  Σας θυμίζω πως όταν ήμασταν στην κυβέρνηση με τον Στ Μάνο είχαμε για πρώτη φορά δύο συνεχείς χρονιές πλεόνασμα. Αλλά ήμασταν αντιπαθείς επειδή λέγαμε την πραγματικότητα και δεν μοιράζαμε χρήμα. Και φεύγοντας από τον Δήμο του Πειραιά άφησα πλεόνασμα, καθόλου δάνεια και κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση. Όλοι εμείς όμως βρεθήκαμε στο σπίτι μας.  Προφανώς βέβαια και δεν επιλέξαμε εμείς τους φορείς των πολιτικών των παροχών που μας έστειλαν στη χρεοκοπία. Ούτε και ψηφίσαμε πολιτικές επιλογές το είδους “Τσοβόλα δώστα όλα”. Δεν είναι λοιπόν άδικο να μας εγκαλείτε για κάτι που πάντοτε προσπαθούσαμε να καταπολεμήσουμε? Αν σας ενοχλούν οι απόψεις μου μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε εναντίον τους. Μπορείτε βέβαια και να τις αγνοείτε. Δικαίωμά σας.
—————–
ΣΧΟΛΙΟ: Μιζαδόρε -  Επαγγελματία της πολιτικής διεφθαρμένε αλητάκο, εντεταλμένε – αν έρθουν κρεμάλες είσαι και εσύ υποψήφιος, μην αγχώνεσαι εσύ νοιώθεις άχρηστος να οργανώσεις ένα κράτος και παρακαλάς, εθελόδουλε, του ξένους να αλλάξεις υπηκοότητα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επαγγελματίας της πολιτικής κάποιος που παραιτήθηκε από αυτήν – εν ενεργεία βουλευτής τότε – πριν από 17 χρόνια είναι νομίζω λίγο δύσκολο. Κι όταν επανήλθα για δύο χρόνια το 2004 φρόντισα με την στάση μου (να δουλέψω δηλ εκτός πολιτικής και να μην είμαι ανενεργός κομματικά οικονομικά εξαρτημένος) να χάσω την έδρα μου. Θα προτιμούσα να επιχειρηματολογούσατε -αν μπορείτε βέβαια – για οτιδήποτε σας ενοχλεί από το να κραυγάζετε. Που είναι βέβαια ευκολότερο. Αλλά βέβαια αυτό είναι δικαίωμα σας. Όσο για το ότι ζητάω από τους ξένους να διοικήσουν το κράτος δεν καταλαβαίνω που ακριβώς το διαπιστώσατε. Εδώ και χρόνια δουλεύω οργανώνοντας ξένα κράτη. Εδώ όμως δεν μου το έχει ζητήσει κανείς. Γιατί όσα προτείνω δεν ηχούν ευχάριστα. Διότι δεν περιλαμβάνουν παροχές από δανεικά. Ζώντας τόσα χρόνια με δανεικά φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. κανείς όμως δεν μας άκουγε τόσα χρόνια όσους από εμάς προειδοποιούσαμε για την επερχόμενη χρεωκοπία. Στις εκλογές του 1985 μάλιστα είχαμε βγάλει και αφίσα που περιέγραφε το χρέος. Και σε απάντηση οι σήμερα διαμαρτυρόμενοι έδωσαν πλειοψηφία στο Πασόκ του “Τσοβόλα δώστα όλα”. Αν τώρα δεν εισπράξουμε τα δανεικά η Ελλάδα κλείνει σαν πολιτειακή οντότητα. Και ο λαός θα πεινάσει. Όποιος λοιπόν δεν θέλει τους δανειστές να το πει ευθέως και επώνυμα, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες για τις συνέπειες.
——————
ΣΧΟΛΙΟ: ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απ ότι γνωρίζω πραγματική πρόταση από Κινέζους δεν έγινε. Από Ελλάδα διέρρευσε κάτι τέτοιο για λόγους μάλλον άσκησης πίεσης. Και μετά διαψεύσθηκε. Οι Ρώσοι μας συνέστησαν προσφυγή στο ΔΝΤ. Η πρόσφατη σχετική εμπειρία της Λευκορωσίας είναι ενδεικτική. Για 3,6 δισ δολάρια (εμείς πήραμε 110 δισ ευρώ!!) τους ζητούν οι Ρώσοι μέτρα λιτότητας, και την πώληση, προτιμησιακά σε Ρώσους, των δύο διυλιστηρίων της χώρας, των δύο αγωγών φυσικού αερίου, των δύο εταιρών κινητής τηλεφωνίας και του μοναδικού κρατικού εργοστασίου ποτάσας της χώρας.


Statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου