Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τ.Σόρος: Σε τρεις μήνες θα καταρρεύσει και η νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος!





ImageΝαυάγιο άνευ προηγουμένου εντός τριμήνου βλέπει ο επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, σχετικά με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το ελληνικό "κούρεμα". Ο μεγαλοεπενδυτής έκανε λόγο για έλλειψη ηγεσίας στην Ευρωζώνη, ενώ τόνισε ότι η νέα συμφωνία των Βρυξελλών θα διαρκέσει από μια μέρα έως τρεις μήνες.

Όπως σημείωσε το «κούρεμα» χρέους 50% θα μειώσει, μόνο κατά 20% το χρέος της Ελλάδας.Εξάλλου, ο Σόρος εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή, αναφέρει η Daily Telegraph.

«Με δεδομένο το μέγεθος της κρίσης, είμαστε αντιμέτωποι με μια λύση, που δόθηκε αργά» επεσήμανε ο Σόρος στη διάρκεια ενός δείπνου, που διοργάνωσε το δίκτυο επενδυτών, Pi Capital, την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα, όπως δήλωσε η συμφωνία «θα προκαλέσει ανακούφιση μερικώς, καθώς οι Αγορές έχουν εμμονή με την έλλειψη ηγεσίας. Ένα μερικό γεγονός, ότι κάτι επετεύχθη προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση, που ωστόσο, θα διαρκέσει από μια μέρα έως και τρεις μήνες».




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τρισέ: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί



 Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει λόγο για γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής ενώ κάνει έκκληση για μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης.
Η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν έχει ξεπεραστεί παρά τα μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Στη συνέντευξή του αυτή, ο Τρισέ πιέζει τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για μείωση των κολοσσιαίων χρεών στην Ευρώπη.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. 'Εφερε στο φως την αδυναμία των αναπτυγμένων οικονομιών. Βλέπουμε σήμερα την αδυναμία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά επίσης τις αδυναμίες της Ευρώπης», τονίζει ο Τρισέ.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «έχουν τώρα δύσκολη δουλειά μπροστά τους».
«Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων αυτών είναι απολύτως σημαντική. Πρέπει να επιβλέψουμε τη διαδικασία αυτή με μεγάλη προσοχή. Είναι πλέον καιρός να δράσουμε», υπογράμμισε.
Απέναντι στην κρίση, ο Τρισέ προτείνει μια ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης.
«Θα έλεγα, ως πολίτης της Ευρώπης και όχι ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ότι πρέπει να δεσμευτούμε σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με απολύτως καθορισμένες ευθύνες», τόνισε.
Η θητεία του Τρισέ στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα. Ο διάδοχός του, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την Πέμπτη.




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ



Χωρίς μεγάλες προσδοκίες, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ, ξεκίνησαν την Κυριακή οι τριμερείς συνομιλίες για το Κυπριακό στην έπαυλη «Greentree Estate» της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα του διημέρου των...
διαπραγματεύσεων άρχισε με πρόγευμα εργασίας και την καθιερωμένη φωτογράφιση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Ηνωμένα Έθνη) άρχισαν ένα νέο γύρο διαλόγου, με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού: περιουσιακό, διακυβέρνηση και ιθαγένεια. Η Τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι δεν θα αποδεχτεί συζήτηση και στο εδαφικό.
Ο γ.γ. αναμένεται να αποχωρήσει γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα επανέλθει τη Δευτέρα στις 3 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, παραθέτοντας δείπνο προς τιμή των δυο ηγετών και των συνεργατών τους.
Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και του βοηθού γ.γ. αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο.
Σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, έγινε αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα και ο Μπαν Κι-μουν θα διαβάσει την Τρίτη το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τη δήλωση που θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και όχι αύριο το βράδυ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και χωρίς μάλλον την παρουσία Χριστόφια και Έρογλου.

Fimotro

Λεονόρα Ζέελινγκ [Γερμανίδα ιστορικός] - ''Για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντ για την Ελλάδα'' [Μάλλον μας δουλεύουν]



Ένα βήμα παρακάτω έχει προχωρήσει η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ 
Αντιδρώντας στα υποτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, η πανεπιστημιακός ζητεί την επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας.

«Για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντ για την Ελλάδα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο 'Αγγλος ξεστομίσει idea, να πιστώνονται αυτόματα 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη, ευρώ και πάει λέγοντας», σημειώνει η συγγραφέας στο βιβλίο της, που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αλφα Εκδοτική και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο.

«Αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αυτό κατ' αρχάς γιατί ήθελα να δείξω όλα όσα χρωστάμε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε σήμερα για οικονομία και ευημερία οφείλεται στην αρχαία ελληνική επιστήμη. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν ελληνικής έμπνευσης "εργαλεία" θα πρέπει να πληρώσουν», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Λεονόρα Ζέελινγκ.

«Επίσης, η αγάπη μου για τη σύγχρονη, μοντέρνα Ελλάδα: τον απλό τρόπο ζωής, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την ελευθερία, όλες τις ιδιότητες των σύγχρονων Ελλήνων, τις οποίες πρέπει να θαυμάζει κανείς. Και τρίτον, επειδή θεωρώ άδικη και αποκρουστική τη δυσφήμηση της Ελλάδας και των πολιτών της από την πλειονότητα των Γερμανών δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα δεν έχει δισεκατομμύρια χρέος προς την ΕΕ, αλλά η ΕΕ και ο κόσμος έχουν τεράστια χρέη προς την Ελλάδα», καταλήγει η κ. Ζέειλινγκ.


Te-ra-stio

Ορίστε γιατί η Συμφωνία της Συνόδου των Ευρωπαίων είναι καταδικασμένη να αποτύχει




Μετά την κρίση χαράς για την υποτιθέμενη συμφωνία των Ευρωπαίων την Πέμπτη και την άνοδο των χρηματιστηρίων κατά 4-5%, η αγορά των ομολόγων μίλησε την Παρασκευή στέλνοντας τα 10ετή ιταλικά ομόλογα στο 6.06%. 

Θα μου πείτε τώρα ότι σιγά το επιτόκιο. Και όμως αν κάνετε ένα υπολογισμό θα δείτε ότι για κάθε ομόλογο των 1000€ που εξέδωσε η γείτονα χώρα έλαβε 555.68€. Συνεπώς "Houston, We've got a problem". 

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Γιατί η αγορά των ομολόγων δεν αγαλλίασε με την συμφωνία που χρειάστηκε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για να πραγματοποιηθεί; Ας δούμε κάποια σημεία:

Πριν να ξεκινήσουμε όμως ας σημειώσουμε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετάδοσης και οι οποιεσδήποτε απώλειες που ενδεχομένως θα επιθυμούσε να επιβάλει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσουν σε επιθέσεις στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Επομένως η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα επαρκώς ισχυρό firewall που θα θωρακίζει την Ευρωζώνη στο σύνολό της.

Η ΕΚΤ συνεπικουρούμενη από την Γερμανία αρνείται να ακολουθήσει νομισματική πολιτική και να τυπώσει ευρώ. Παραμένει προσκωλημένη στο δόγμα του χαμηλού πληθωρισμού. Ένα δόγμα που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δυσχερή γιατί επιβαρύνει περαιτέρω την περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει η Ευρώπη σε ένα περιβάλλον που όλοι γύρω της τυπώνουν χρήμα και αυτή απλά παρακολουθεί. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό και ας περάσουμε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή εν συντομία EFSF.

Το ενισχυμένο EFSF μετά την συμφωνία της 21ης Ιούλη προβλέπεται να διαθέτει 440δις € (αυτή την στιγμή βεβαίως είναι ακόμη άδειο αφού δεν έχει εισρεύσει το νέο χρήμα και το υπάρχον έχει ήδη διατεθεί για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία). Η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης προβλέπει την μόχλευσή του κατά 4 με 5 φορές ώστε να φθάσει το 1 με 1.25τρις €. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η μόχλευση σημειώνω ότι πρόκειται για έκδοση χρέους (ομολόγων) που θα αγοραστούν από επενδυτές. Αυτό γίνεται δεδομένης της δυσκολίας να περάσει από τα κοινοβούλια των 17 χωρών-μελών οποιαδήποτε διεύρυνσή του (ειδικά οι Γερμανοί δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν κάτι τέτοιο). 

Προσέξτε όμως τι γίνεται εδώ. Το EFSF θα εκδώσει χρέος προκειμένου να χρηματοδοτήσει το υπάρχον οδηγώντας την Ευρωζώνη σε ένα νέο μόρφωμα που θα καλείται πλέον Χρεωζώνη. Το καλύτερο όμως είναι ότι το ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση των ίδιων των χωρών που ενδεχομένως να χρειαστούν την βοήθειά του στο κοντινό μέλλον, για παράδειγμα της Ιταλίας. Οι Οίκοι Αξιολόγησης επικύρωσαν ήδη την μακροχρόνια υψηλή αξιολόγησή του όμως αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργούν οι αξιολογήσεις αυτές.

Σημειώνω ότι η Ιταλία χρειάζεται εντός του 2012 250δις για να αναχρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος της χωρίς την έκδοση νέου. Δεδομένου ότι οι τελικές αποφάσεις βάσει του σχεδίου της περασμένης Πέμπτης θα ληφθούν τον Μάρτιο του 2012, το EFSF μέχρι τότε θα είναι απλά ένα νεροπίστολο και μάλιστα χωρίς καν νερό αφού είναι άδειο όπως είπα παραπάνω.

Στην κορυφή της ανάρτησης υπάρχει μια πρόβλεψη της S&P που χρονολογείται 5 χρόνια πριν και αναφέρεται στην μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση των πιο σημαντικών χωρών μέχρι το 2040. Μην έχοντας το δεδομένο της κρίσης του 2008 και της σημερινής η S&P προέβλεπε ότι μέχρι το 2020 η Γαλλία θα είχε όχι 3Α αλλά μόνο 1Α. Φαντάζομαι ότι αν διεξάγονταν η ίδια έκθεση σήμερα θα κατέβαζε την χώρα του Ναπολέοντα ακόμη πιο χαμηλά.

Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα του EFSF. Με την Γαλλία υποβαθμισμένη η δύναμη πυρός που μπορεί να ανασχέσει τις σίγουρες πλέον επιθέσεις των αγορών είναι τα 4+ τρις €. Το νούμερο αυτό έχει προκύψει από υπολογισμούς και δεν είναι στον αέρα. Πως λοιπόν τον πιστολάκι του 1τρις € με μόχλευση θα μπορέσει να αποτρέψει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις; Ας σοβαρευτούμε.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει σχολιασμού είναι η υπόθεση του κουρέματος του ελληνικού χρέους ή καλύτερα των ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε κούρεμα. Καταρχάς ακούστηκε το νούμερο του 50% για να έρθει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αντιπαρέρχομαι βεβαίως το γελοίο του πράγματος όσον αφορά το ποσοστό μετά από 9 χρόνια και επικεντρώνομαι στο ποσοστό του κουρέματος. 

Καταρχήν δεν υπάρχει τίποτε που να συνηγορεί στο ότι το στρογγυλό αυτό νούμερο θα οδηγεί στο επίσης στρογγυλό 120%. Αλλά ας πάμε παρακάτω. Η συμφωνία είναι εθελοντική που σημαίνει ότι όποιος θέλει συμμετέχει. Στην συμφωνία του περασμένου Ιούλη είχε τεθεί ως όριο η συμμετοχή του 90% των επενδυτών. Αυτή την φορά δεν συμφωνήθηκε τίποτα τέτοιο.

Η ISDA, η αρχή που αποφασίζει αν ένα κούρεμα συνιστά ή όχι default, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποφανθεί γιατί ακόμη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής. Από την άλλη ο Νταλάρα του IIF δεσμεύτηκε μετά την συνάντηση που είχε με την Μέρκελ την Πέμπτη τα ξημερώματα να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που δεν θα συνιστά default.

Δεδομένου λοιπόν ότι το πρόγραμμα είναι σε εθελοντική βάση και δεν πρέπει να συνιστά default είναι προφανές ότι η Net Present Value (NPV) θα είναι συνολικά πιο καλή από αυτή του προγράμματος του Ιούλη. Οι επενδυτές, αν τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θα ανταλλάξουν τα ομόλογα με άλλα με την μισή ονομαστική αξία αλλά δεν πρόκειται να χάσουν. Ενδεχομένως να πάρουν υψηλότερα επιτόκια, υψηλότερη περίοδο ωρίμανσης ή κάτι ανάλογο.

Υπάρχει όμως και ένα λεπτό σημείο στο οποίο εκφράζονται πολλές ενστάσεις. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές (είναι γνωστό ότι τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν πολύ κάτω από το 100%) και έχει εξαιρεθεί από οποιοδήποτε κούρεμα ενώ σε περίπτωση ελληνικού default θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχει ακόμη έκθεση της Veronique Riches-Flores της SocGen που αναφέρει ότι στο 100% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΑΣΑ ακόμη και αν το πρωτογενές έλλειμμα εξαφανίζονταν σήμερα θα απαιτούνταν 3 χρόνια για να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους και ότι η επιστροφή στο 60% του ΑΕΠ θα έπαιρνε 10 χρόνια σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και 20 σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σημειώνει ακόμη ότι από τα 107 επεισόδια δημοσιονομικής προσαρμογής που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, τα πιο αποδοτικά σε όρους ανάπτυξης ήταν αυτά που βασίστηκαν στον περιορισμό των δαπανών και όχι στις αυξήσεις της φορολογίας.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η Τρόικα πιστεύουν ότι με την συνεχή επιβολή έκτακτων τελών θα μπορέσουν να οδηγήσουν την χώρα στην ανάπτυξη και να την βγάλουν από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Και εντάξει η Τρόικα δεν είναι εκλεγμένη από τον λαό, η κυβέρνηση όμως είναι και εξελέγη με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πλέον κάθε δημόσια εμφάνιση των κυβερνώντων δημιουργεί εκρήξεις θυμού. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αν ο θυμός αυτός δεν εκτονωθεί με προσφυγή στις κάλπες μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές που θα αποκαθηλώσουν σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο. Και λέω τον πολιτικό κόσμο και όχι το πολιτικό σύστημα γιατί είναι αυτός που έχει στοχοποιηθεί και όχι η δημοκρατία μας.


Read more: http://center24.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html#ixzz1cHSb3iqS

Πανέμορφα και παράξενα τοπία στον πλανήτη..

Απίστευτες εικόνες βγαλμένες από την φαντασία ενός δημιουργού...

Διαφορετικά μέρη, διαφορετικές χώρες, το ίδιο συναίσθημα βγάζουν.. ηρεμία του μυαλού...
Δείτε τα ...





Moeraki Boulders, New Zealand








The Black Rock Desert, Nevada






Pamukkale, Turkey








Chocolate Hills, Philippines




Hell’s Door, Turkmenistan






Stone Forests, China






Twelve Apostles, Australia








Pinnacles Desert, Australia






Eaglehawk Neck, Tasmania






Salar De Uyuni, Bolivia










Himaira - www.tsekouratoi.gr

Έρχεται η μεγάλη σφαγή των 150.000 Δημοσίων Υπαλλήλων...




Πραγματική σφαγή θα γίνει στο ελληνικό Δημόσιο, με "κούρεμα" φορέων, οργανισμών, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και όλων των δομών του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο "τσουνάμι" εφεδρείας, που θα συμπαρασύρει το 50% των υπαλλήλων των υπουργείων, ανακοινώνεται εντός των επόμενων ημερών.
Από τους 300.000 εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα, σε χαμηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, εκπαιδευτικής βαθμίδας δευτεροβάθμιας (ΔΕ), που βρίσκονται κοντά στην 3η ηλικία, θα αναζητηθούν εκείνοι που πρέπει να απολυθούν κατά προτεραιότητα. ..

Ταυτόχρονα περικόπτονται δραστικά δομές, αρμοδιότητες και δαπάνες, ενώ μεγάλο μέρος του Δημοσίου εκχωρείται στον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο έργο την ανάληψη από ιδιώτες των υποστηρικτικών μηχανισμών των υπουργείων.
Το 50% του ανθρώπινου δυναμικού στο ελληνικό δημόσιο, που εργάζεται στο μηχανισμό υποστήριξης- όπως πρωτόκολλο, μισθοδοσίες, προμήθειες, διοικητική μέριμνα -τεχνική βοήθεια, παρακολουθητικός μηχανισμός των Φορέων- μοιραία θα οδηγηθεί στην απόλυση.
Διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με τη μισθοδοσία, υπάλληλοι πρωτοκόλλου, κλητήρες, τεχνικοί υπολογιστών, υπάλληλοι Προμηθειών, καθαριστές των κτιρίων και άλλοι, χάνουν τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της εξειδικευμένης έκθεσης του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και στον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Ρέππα, την 21η Οκτωβρίου, επισημαίνεται η άμεση ανάγκη ανατροπών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από όλες τις πλευρές, το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.
«Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα αποδώσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής» αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ.
Μάλιστα, η έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, που έχει ως συνέπεια το μπλοκάρισμα των επενδύσεων, κατατάσσει την Ελλάδα ολοένα και πιο χαμηλά στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετρά τις ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου.
Για του λόγου το αληθές, η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 141 από ένα σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στη μέτρηση.
Το ελληνικό κράτος σε αριθμούς: 15 υπουργεία 
75 γενικές και ειδικές γραμματείες 
4.000 τμήματα (το 50% αυτών έχουν από 0-3 υπαλλήλους) 
20.000 αρμοδιότητες 
23.000 νομικά πρόσωπα 
700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτό
Τι είδαν οι εμπειρογνώμονες 
Πληθωρική κυβέρνηση, άπειρα νομικά πρόσωπα, δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, πολυνομία, πανσπερμία δομών, παντελής έλλειψη συντονισμού του κράτους και μια απίστευτη γραφειοκρατία να είναι ο "υπ' αριθμόν 1" ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε επένδυση είναι τα κύρια συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η αυτοψία των μελετητών στον λαβύρινθο της διοίκησης της Ελλάδας. 
"Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά όσο το χρέος της χώρας κι απειλούν με διάλυση το κράτος". Αυτό υποστηρίζει σύσσωμη η ομάδα του ΟΟΣΑ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της στα υπουργεία. 
Ο ΟΟΣΑ, ως γνωστόν, είναι μεγάλος γνώστης του ελληνικού κράτους κι από τους εγκυρότερους μελετητές του. Για την τελική έκθεση εργάστηκε μεγάλος αριθμός ξένων τεχνοκρατών, αλλά και ένα επιτελείο 198 Ελλήνων επιστημόνων από 15 επιτροπές, αντίστοιχου αριθμού υπουργείων. 
Εκεί διαπιστώθηκε από όλους ότι οι πληθωρικές δομές του κεντρικού κράτους εξυπηρετούν πάνω από 23.000 αρμοδιότητες, λεπτομερώς περιγεγραμμένες, που έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσίου, και έναν νομοθετικό πληθωρισμό που μπλοκάρει τα πάντα. Η γραφειοκρατία είναι αποτέλεσμα όλων αυτών. Τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 15 δισ. μόνο με μια απλούστευση των διαδικασιών στο 20%. Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ περιγράφει τις τρομακτικές συνέπειες από τη μη ξεκαθάριση των αρμοδιοτήτων. 
Η αδυναμία αποτελεσματικών διοικητικών μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει στο σημείο τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του ελληνικού διοικητικού κράτους να αντανακλώνται στη λειτουργία των κυβερνήσεων και να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας στο σύνολό της. Πρώτα στις λίστες των προβλημάτων έρχονται: η υπερνομοθέτηση και η διασπορά της, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων και των δομών εφαρμογής τους, καθώς και η άτυπη κοινωνική αντίδραση στην κρατική ρύθμιση.



apospasma  Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ για ανάπτυξη

Κοέλιο: Ζητά τροποποιήσεις στο πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας



Ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να το προσαρμόσει στο νέο οικονομικό πλαίσιο, θα προτείνει η Πορτογαλία, όπως δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα πορτογαλικών εφημερίδων.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Το Νοέμβριο, κατά την προσεχή τριμηνιαία αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τους πιστωτές της, "θα προτείνουμε ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη το μακροοικονομικό σενάριο και την εξέλιξη των βασικών δεικτών", τόνισε ο Πάσος Κοέλιο στη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής συνόδου κορυφής στην Ασουνσιόν της Παραγουάης.
"Η Πορτογαλία προσπαθεί να βρει πιο ευέλικτες λύσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει μια περισσότερο προσαρμοσμένη στην οικονομία (της)χρηματοδότηση", τόνισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Πάσος Κοέλιο, το σημείο του διεθνούς προγράμματος που προβλέπει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις "θα χρηματοδοτούνται από τις διεθνείς αγορές, είναι απολύτως μη ρεαλιστικό".
"Πρόκειται να προχωρήσουμε σε σημαντική προσαρμογή των δημοσιονομικών μας. Ομως, αυτή τη στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία μας ώστε να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη", τόνισε.

Ethnos.gr

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ουγγαρία


Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ουγγαρία
Τιμήθηκε η εθνική εορτή 
Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, στην πόλη της Βουδαπέστης, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ελληνισμού στη πλατεία Πέτοφι »Petofi ter». Στην κατάθεση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο Πρέσβης της Κύπρου, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης εκκλησίας, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος της Ελλάδας στη Βουδαπέστη και πολλοί Πρόεδροι τοπικών Ελληνικών Αυτοδιοικήσεων στην Ουγγαρία.  Στο εορτασμό συμμετείχε και το Ουγγρικό Υπουργείο Άμυνας.
Αναγνώστης


www.thrakinea.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου