Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Το “Mega” φεύγει από την Κύπρο



Ισχυρούς πονοκεφάλους προκαλεί στους ιδιοκτήτες του MEGA το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η σύμβαση του «αδελφού» τηλεοπτικού σταθμού που λειτουργεί στη Κύπρο, και διευθύνει το πρώην στέλεχος της ΕΡΤ, Γιώργος Χουλιάρας. Η κρίσιμη για το μέλλον του σταθμού απόφαση, βρίσκεται στα χέρια του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσόστομου, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούληση η συχνότητα να επιστέψει στην Αρχιεπισκοπή.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι, η Εκκλησία της Κύπρου με έντονη παρουσία στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα, είχε νοικιάσει τη συχνότητα από την οποία εξέπεμπε πρόγραμμα ο ΛΟΓΟΣ στο MEGA, και αυτή η σύμβαση λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Ο κ. Χρυσόστομος που το τελευταίο διάστημα με τις συχνές του παρεμβάσεις προκαλεί έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, κυρίως στρεφόμενος κατά του Προέδρου Χριστόφια, επιθυμεί να έχει λόγο πρωτίστως στο «εθνικό θέμα». Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η επαναλειτουργία του ΛΟΓΟΥ είναι επιβεβλημένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και δεν έχει ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο η τελική απόφαση, ο κ. Χρυσόστομος έχει επαφές με δημοσιογράφους προκειμένου να στελεχώσει το σταθμό. Στην περίπτωση που τελικά δεν ανανεωθεί η σύμβαση με το MEGA, η Εκκλησία της Κύπρου θα αποκτήσει ένα ισχυρό όπλο παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα. Και με δεδομένο ότι ο λόγος του Αρχιεπισκόπου-που έχει κοινά χαρακτηριστικά με του Μακαρίου- «δεν είναι πολιτικός είναι εθνικός» όπως έχει δηλώσει, δείχνει και την πορεία που θα χαράξει.
Σημειώνεται ότι, ο κ. Χριστόδουλος είχε ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, ενώ στις συχνές πλέον παρεμβάσεις του, οραματίζεται μια Κύπρο απαλλαγμένη εποίκων και στρατιωτικών δυνάμεων, αδιχοτόμητη στα πρότυπα του ομοσπονδιακού συστήματος των ΗΠΑ. Προφανώς η επαναλειτουργία του σταθμού, με στόχο ο ΛΟΓΟΣ να μεταφέρει το λόγο του Αρχιεπισκόπου, αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής του η οποία έχει «εθναρχικά» χαρακτηριστικά.

Statesmen.gr

Ο Κώστας Καραμανλής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «απαντήσει» για όσα του καταλόγισαν, αναφορικά με την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του;



Την πόρτα του γραφείου του Κώστα Καραμανλή πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα». Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας, συναντήθηκε για αρκετή ώρα με τον πρώην πρωθυπουργό, και σύμφωνα με όσα καταγράφει η εφημερίδα, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, καθώς και για το ενδεχόμενο δημόσιας παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή.
Οι δυο άνδρες διατηρούν το τελευταίο διάστημα συχνή επικοινωνία, παρόλο που ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει αποσυρθεί από την επικαιρότητα, και μετά την αποχώρησή του από την πολιτική δεν επανενεργοποιήθηκε ούτε στον χώρο της δημοσιογραφίας. Παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να συμμετέχει σε καινούριες εκδοτικές προσπάθειες στον χώρο του Τύπου.
Το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» έχει τη σημασία του, καθώς πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες ότι ο Κώστας Καραμανλής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια δημόσια παρέμβαση, προκειμένου να «απαντήσει» για όσα του καταλόγισαν, αναφορικά με την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησής του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μελετά εισηγήσεις για μια θεσμικού χαρακτήρα ομιλία στη Βουλή, και στη συνέχεια για συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα.


Statesmen.gr

Ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη



Η είδηση της έγκρισης παραχώρησης 400 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αμερικανικά αποθέματα στον Ελληνικό Στρατό αναπαράχθηκε διαστρεβλωμένη στο εξωτερικό, προκαλώντας και τη παρέμβαση Αυστριακού ευρωβουλευτή, αφού εμφανίζει την Ελλάδα να δαπανά τεράστια ποσά για την προμήθεια οπλικών συστημάτων σε δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης της Φινλανδίας επιδόθηκε σε ένα ακόμα ανθελληνικό παραλήρημα ενώ ο ευρωβουλευτής Andreas Meltzer του αυστριακού κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) ζητά εξηγήσεις, θεωρώντας “απαράδεκτο τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων, τα οποία ρέουν στην Αθήνα, να δαπανώνται για πανάκριβες αγορές όπλων” και σε δεύτερη φάση διερωτάται το λόγο για τον οποίο “η προμήθεια δε πραγματοποιείται τουλάχιστον από κάποιο ευρωπαϊκό κράτος”! Επι τούτου μερικές παρατηρήσεις:
1. Με δεδομένο ότι πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση αμυντικού υλικού από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ποια ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και των κατά τόπους αρμοδίων ελληνικών διπλωματικών αρχών για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για την υπαρκτή τουρκική απειλή στο Αιγαίο;
2. Η έκταση που έλαβε το θέμα, ιδιαίτερα στη Φινλανδία που τηρεί πάγια φιλοτουρκική στάση, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι προτάσεις περί εγγυήσεων των συνόρων μας από την Ευρωπαϊκή Ενώση είναι ανεδαφικές. Το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης σε περιόδους ισχνών αγελάδων απλά εξανεμίζεται.
3. Η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός προσωπικά φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη συστηματική και πρωτοφανούς έκτασης συκοφάντηση της Ελλάδας στο εξωτερικό τη τελευταία διετία, έχοντας δόση λαβή σε πάσης φύσεως έντυπα ή πολιτικά στελέχη τρίτης κατηγορίας να χύνουν με κάθε αφορμή το ανθελληνικό τους δηλητήριο (βλέπε πρόταση του γραφικού Δανού ευρωβουλευτή Morten Messerschmidt περί υποθήκης της νήσου Κω).
4. Η δωρεάν παραχώρηση των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams για την αντικατάσταση ισάριθμων Μ48Α5 ΜΟLF στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ θίγει συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό φάνηκε από τα ευφάνταστα σενάρια που διακινούν ορισμένοι κύκλοι στο διαδίκτυο περί πιθανής έκθεσης των πληρωμάτων στην ακτινοβολία του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (DU) της θωράκισης και την επιστολή ΜΚΟ για το ίδιο θέμα προς το ΥΕΘΑ, η πρόεδρος του ΔΣ της οποίας έχει βραβευθεί το 1995 με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Ιπεκτσί (βλ. Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης αρμάτων μάχης με θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου). Μετά την αποκάλυψη της προπαγάνδας, οι ίδιοι κύκλοι με τη πρόθυμη συμπαράσταση σχετικών και ασχέτων διακινούν τώρα το επιχείρημα της υψηλής κατανάλωσης καυσίμου που διακρίνει τον κινητήρα του Abrams σε κίνηση με μεγάλη ταχύτητα. Γι΄αυτούς φυσικά η αποτρεπτική αξία από τη παρουσία και μόνο 400 σύγχρονων αρμάτων μάχης στις νήσους του Ανατολικού Αιγαίου είναι αμελητέα.

Τι τρέμουν στην κυβέρνηση; Την τοποθέτηση μόνιμου Επιτρόπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την εφαρμογή του «ΕΥΡΗΚΑ».



Τι τρέμουν στην κυβέρνηση

Δύο πράγματα «τρέμουν» στην κυβέρνηση, εκτός φυσικά από τη χρεοκοπία:
Την τοποθέτηση μόνιμου Επιτρόπου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την εφαρμογή του «ΕΥΡΗΚΑ». Αμφότερα, συνιστούν καθαρή παράδοση άνευ όρων κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας στους πιστωτές μας. Ο μόνιμος επίτροπος στο ΓΛΚ είναι μια πρόταση που κερδίζει έδαφος στη γερμανική πλευρά και θα αφορά κάθε χώρα – αρχής γενομένης από την Ελλάδα – που θα έχει προβληματικά δημοσιονομικά. Αυτό σημαίνει ότι την απόλυτη δικαιοδοσία για τον προϋπολογισμό θα την έχει κάποιος ξένος και όχι ο υπουργός Οικονομικών.
Το σχέδιο «Εύρηκα» πάλι, είναι η απόλυτη ομολογία της αποτυχίας των κυβερνώντων να διαχειριστούν τα του οίκου μας: Προβλέπει να πωληθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους σε ξένη εταιρεία συμβούλων η οποία θα αναλάβει να τα πουλήσει και το τίμημα θα πηγαίνει για αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Ούτε να πουλήσουμε δεν είμαστε ικανοί δηλαδή... «Ποιά κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει στην κοινή γνώμη τόσο ταπεινωτικούς όρους;» διερωτούνταν κυβερνητικά στελέχη ακόμη και συνεργάτες του κ.Γιώργου Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των 180 – και άρα εκλογές με δεδομένη την άρνηση Σαμαρά – αρχίζει να φαντάζει ως λύση ακόμη και για όσους μέχρι τώρα την απέρριπταν κατηγορηματικά.


iefimerida.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου