«Συγκεκριμένες προτάσεις για την αποζημίωση των αγροτών κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, στην συνάντηση που είχαν οι Βουλευτές Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Χαρακόπουλο, τον Γεν. Γραμματέα κ. Μόσχο Κορασίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. ¨Έξαρχο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Μποτό».
Ο κ. Τζαμτζής παίρνοντας πρώτος το λόγο, αναφέρθηκε κατά αρχήν στην αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και στο γεγονός ότι τα καρποφόρα δέντρα επλήγησαν από τονπαγετό στις 17/3 μετά από έναν ήπιο χειμώνα, τονίζοντας ότι είτε κάηκαν τα άνθη, είτε «πειράχθηκαν» και σήμερα έχουμε καρπόπτωση.
Ο Βουλευτής παρουσίασε στοιχεία και έγγραφα τόσο από την ΕΜΥ, όσο και από τους γεωπόνους του Δήμου Σκύδρας, αλλά και δηλώσεις από αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν όλες τις ποικιλίες συμπήρηνων ροδάκινων και άλλων όψιμων ποικιλιών, τονίζοντας, ότι από τις δηλώσεις αυτές αποδεικνύεται ότι τα άνθη είχαν ανοίξει και ό,τι έμεινε από άνθη ήταν στο «ροζ» και πλέον δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βασική αιτία της ζημιάς είναι ο παγετός.
Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δεν άφησαν να διαφανεί γρήγορα το πρόβλημα που δημιούργησε ο παγετός.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι αποκλείει την λύση των ΠΣΕΑ, διότι κανείς αγρότης δεν μπορεί να περιμένει 1,5 και 2 χρόνια για να πάρει αποζημιώσεις και να ζήσει.
Υπογράμμισε δε ότι «η κάλυψη των ζημιών μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους» λέγοντας τα εξής:
« Εάν ο ΕΛΓΑ δέχεται ότι οι ζημιές προήλθαν από τον παγετό και τις βροχοπτώσεις, το πρόβλημα λύνεται με την τροποποίηση της ΚΥΑ και την μεταφορά της ημερομηνίας 15 Μαΐου που ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές από βροχοπτώσεις, στις 15 Μαρτίου.
Επειδή όμως ο παγετός είναι αυτός που προκάλεσε την ζημιά ακόμη και στα άνθη που δεν είχαν ανοίξει αλλά θα άνθιζαν τις επόμενες 1-2 μέρες, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αναγγελίας, δηλώσεων και αποζημίωσης των ζημιών, εντός του υπάρχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι στον Κανονισμό Ασφάλισης φυτικής παραγωγής, στο κεφάλαιο Δ. Ειδικές Διαδικασίες ασφαλιστικής κάλυψης ζημιών στην παράγραφο 1 ορίζεται:
«Κατ΄ εξαίρεση σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ότι οι ζημιές από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια δεν έγιναν αντικειμενικά έγκαιρα αντιληπτές μέσα στην προθεσμία των 15 ημερών, είναι δυνατόν οι ζημιές αυτές να καλυφθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας και σχετικής απόφασης του ΔΣ του ΕΛΓΑ, το οποίο καθορίζει και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την υποβολή των δηλώσεων αυτών. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πέραν της ολοκλήρωσης της συγκομιδής των καλλιεργειών που αφορά».
«Με την διάταξη αυτή, είπε ο κ. Τζαμτζής, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή να γίνει στον κανονισμό.
Απλά, ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποδεχθεί ότι η ζημιά από τον παγετό δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτή, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων (δροσερό κλίμα) που είχαμε την περίοδο μετά τον παγετό και να γίνουν ξανά δηλώσεις ζημιάς.»
Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή με την οποία συμφώνησαν και άλλοι συνάδελφοι.
Ο κ. Τζαμτζής τέλος ζήτησε από την Πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου και τον ΕΛΓΑ με συντονισμένες ενέργειες και την βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων να καταλήξουν άμεσα σε πρόταση-λύση του προβλήματος, τονίζοντας ότι η παραπάνω πρόταση είναι εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεσμεύτηκε, τις επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, να καταλήξει σε πρόταση, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στα καρποφόρα δέντρα.