Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα του είναι οι «πιο σημαντικές» από αυτές του Απριλίου του 1975 που σηματοδότησαν την επιστροφή στη...
δημοκρατία. «Είναι φυσιολογικό οι πολιτικοί άνδρες να λένε ότι όλες οι εκλογές είναι αποφασιστικές. Ομως αυτή τη φορά είναι αλήθεια», δήλωσε ο Μπαρόζο λίγο πριν ψηφίσει στη Λισαβόνα. «Με δεδομένη την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θεωρώ τις σημερινές εκλογές τις πιο σημαντικές από αυτές της 25ης Απριλίου», πρόσθεσε. Επειτα από 42 χρόνια δικτατορίας στις 25 Απριλίου 1975 διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία οι πρώτες ελεύθρες εκλογές για την ψήφιση νέου συντάγματος, ένα χρόνο και μία ημέρα μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. «Είναι απαραίτητο οι Πορτογάλοι να ψηφίσουν μαζικά και να εκφράσουν με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο αυτό που επιθυμούν για τη χώρα τους», επεσήμανε ο Μπαρόζο, πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2002 ως το 2004. Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τους βουλευτές και τον αρχηγό της κυβέρνησης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της χώρας, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μεγάλο χρέος των “μεγάλων μυαλών”

05.06.2011ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΙΔΑΚΙΣ


Πολύ ωραίο και επίκαιρο είναι το κείμενο που υπέγραψαν οι 32 ηγετικές προσωπικότητες του πνευματικού, καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού κόσμου,  αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας, ώρα.
Είναι μάλιστα πολύ ισορροπημένο, με ευπρεπή (όπως αρμόζει σε πνευματικούς ανθρώπους, σε ποιητές και μουσικούς και ζωγράφους) διατύπωση της εύλογης  οργής και εκείνων και όλων σχεδόν των άλλων Ελλήνων. Κάπως καθυστερημένο βέβαια αλλά… κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Οι διαπιστώσεις τους –εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα- είναι σχεδόν αυτονόητες καθώς και η έκκλησή τους προς όλους τους πολιτικούς να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και τις θυσίες που απαιτούνται από όλους.  Λίγοι είναι, πιστεύω,  όσοι θα αρνούνταν να συνυπογράψουν.
Για να μη δοθεί λοιπόν η εσφαλμένη εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας (οι πέραν δηλαδή των 32) διαφωνούν με όσα εκείνοι διακηρύσσουν ή  ότι  αδιαφορούν ή ακόμη και ότι τα ανέχονται, (σαν στωικά υποζύγια) αλλά ακόμη και για να μη νομισθεί ότι η πνευματική, ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική κτλ. ηγεσία της Ελλάδος συμποσούται στον καθόλου ευκαταφρόνητο αλλά ούτε και ιδιαιτέρως κολακευτικό για τη χώρα μας αριθμό των 32, καλό θα είναι, όσοι είχαν την ευγενή αυτή πρωτοβουλία, να καλέσουν  και όσους άλλους βούλονται, να το υπογράψουν και εκείνοι. Υπάρχει η μεθοδολογία για να το κάνουν.
Γιατί πράγματι λείπουν πολλά ονόματα που θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε μια τέτοια Διακήρυξη, χωρίς καθόλου να υποτιμάται η να παραγνωρίζεται το κύρος των πρωτοπόρων.
Πέρα από τις ορθές διαπιστώσεις, τις εύστοχες καταγγελίες και προτροπές που περιέχονται στο εν λόγω  κείμενο,   κάτι περισσότερο αναμένεται από την πνευματική (κτλ) ηγεσία μας: να «τολμήσει» δηλαδή να επεξεργασθεί και να διατυπώσει μια συγκεκριμένη, τετράγωνη (όχι στρογγυλή, ούτε οβάλ)  πρόταση προς τους πολιτικούς και προς όσους άλλους χρειάζεται να συμπράξουν για την εφαρμογή της, ώστε  να βγει η χώρα από την Κρίση.
Και επίσης και ίσως κυρίως, να ζητήσει η πνευματική μας ηγεσία –με όλο της το κύρος- από όσους θα μπορούσαν να  εμποδίσουν την υλοποίηση της πρότασής τους (συνδικάτα, κάθε είδους αντιδραστικούς  προβοκάτορες, συντεχνίες κτλ), να μην το κάνουν.
Τα «Μεγάλα μυαλά»  έχουν και Μεγάλο χρέος να κάνουν Μεγάλες και σοφές προτάσεις. Και να  στηρίξουν την εφαρμογή τους, μέχρι τέλους. Μην τα περιμένουμε και… όλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου! Έλεος!!

STATESMEN

Η Ελλάδα που αντιστέκεται. Ακόμη…

 

 

05.06.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ


Ήταν ένα στοίχημα με προκαθορισμένη απόδοση κέρδους… Η σημερινή εντυπωσιακά ογκώδης συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων στην πλατεία Συντάγματος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Έστειλε μηνύματα, εκκωφαντικά και ξεκάθαρα, ακόμη και σε εκείνους που επιμένουν να κάνουν ότι… δεν ακούνε καλά. Στη δε εποχή της άνθησης των social media, το μήνυμα που έφυγε από την Αθήνα, ακούστηκε ηχηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η εθνική αγανάκτηση των Ελλήνων κατά ενός Μνημονίου μειωμένης εθνικής αξιοπρέπειας, αποτυπώθηκε τόσο στη μαζικότητα της συγκέντρωσης, όσο και στο διεκδικητικό πάθος των συνθημάτων που ακούγονταν.
Κυρίως όμως, στην κρυστάλλινη απαίτηση «θέλουμε πίσω την Ελλάδα». Μια Ελλάδα που προσπάθησαν να μας πάρουν. Όπως προσπάθησαν να θολώσουν και τη ματιά των γενιών που έρχονται προς ένα καλύτερο μέλλον.
Και επειδή το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν, και σπεύδουν εγκαίρως να το διεκδικήσουν, η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι έστειλαν απόψε ένα ηχηρό μήνυμα: Το μέλλον μας δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

STATESMEN

Εκλογές στις 24 Ιουλίου;



Σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στις 24 Ιουλίου, διακινεί σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επεξεργάζεται μια τέτοια προοπτική ως κεντρική στρατηγική, στην περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θα υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστολή των 16 βουλευτών, αλλά και το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΠΑΣΟΚ, αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει και προς τις πρόωρες κάλπες, ένα σενάριο το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, παρά μόνο ως υπόθεση εργασίας.
Το «Έθνος της Κυριακής» εκτιμά ότι στην περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν ψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και θα ζητήσει την πρόωρη διάλυση της Βουλής, και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το πολιτικό δίλημμα με το οποίο θα προσέλθει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες θα είναι «σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία», με βάση και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, με το Μνημόνιο ΙΙ.

STATESMEN.GR

Θέλουν να χρεώσουν τις εκλογές στη ΝΔ



Ο σχεδιασμός ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσηςπαραχώρησε συνέντευξη σε μια κυριακάτικη εφημερίδα, δηλαδή στην αγορά αναγνωστών που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή διάχυση του περιεχομένου. Η εφημερίδα ήταν η «RealNews» του Νίκου Χατζηνικολάου, που κινείται στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Η κεντρική στόχευση, σαφής: Μια επίθεση σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά. Και… στην ούγια, η «ενοχοποίηση» της Νέας Δημοκρατίας για το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, που η Κυβέρνηση απορρίπτει δημοσίως, φαίνεται ωστόσο ότι προετοιμάζεται γι’ αυτές παρασκηνιακά.
«Όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αυτή τη στιγμή, είναι σαν να της δίνει την τελευταία σπρωξιά στον γκρεμό», είναι η φράση-κλειδί από τη συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση. Η Κυβέρνηση διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές περιλαμβάνονται στον πολιτικό σχεδιασμό της. Και την ίδια ώρα, το «Έθνος της Κυριακής»… αποκαλύπτει και την ημερομηνία διεξαγωγής τους, στις 24 Ιουλίου, εφόσον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
«Ο Αντώνης Σαμαράς βάζει το προσωπικό, μικροκομματικό συμφέρον του πάνω από το εθνικό», συνεχίζει ο Γιάννης Ραγκούσης. Αυτή θα είναι και η βασική κατηγορία που σχεδιάζει να εκτοξεύσει το ΠΑΣΟΚ κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή, θα παρουσιάσει τον Γιώργο Παπανδρέου ως τον «υπεύθυνο ηγέτη», που αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των στιγμών δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, «εξαναγκάστηκε» ωστόσο από τη στάση της Αντιπολίτευσης.
Μια επικοινωνιακή προσέγγιση, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να… πείσει μια κοινωνία κουρασμένη από τους επικοινωνισμούς, την Κυβέρνηση και το Μνημόνιο.

STATESMEN.GR

ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζει αύριο το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την ηγεσία της κυβέρνησης να καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αρθούν οι επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την...
Τρίτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών. Την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, επιρρίπτει εύθηνες στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης: "Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επικίνδυνη παραπληροφόρηση μέσων ενημέρωσης τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες " για "ξένους επιτρόπους - ανθύπατους στα υπουργεία", είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα. Με τη συμβολή, με τις θυσίες του ελληνικού λαού δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωση τους και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και την δική τους κατάρρευση. Αρκετά με την ανευθυνότητα. Τα ψέματα τελείωσαν. Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης στρέφεται τελικώς εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι για επιτρόπους και για κατοχικές κυβερνήσεις κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.


FIMOTRO

Να ζητήσουμε πίσω τους θησαυρούς που μας έκλεψαν



Η υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, δήλωσε προχθές στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπέι, βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων του Μνημονίου ( Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) προκειμένου να εκταμιεύσουν την επόμενη  δόση του Δανείου προς την Ελλάδα.
Είναι απορίας άξιον ότι ο κ. Παπανδρέου (ή έστω ο κ. Παπακωνσταντίνου!) δεν τους αντιπρότεινε αμέσως και χωρίς δισταγμό, να  συστήσουν ενέχυρο επί των κλοπιμαίων θησαυρών  μας, που παρανόμως κατέχουν  και που  εκμεταλλεύονται επί αιώνες, επιδεικνύοντάς τους έναντι ακριβών εισιτηρίων, στα επιφανέστερα από τα Μουσεία τους.
Ελάχιστοι  μόνο από αυτούς τους θησαυρούς μας, υπερκαλύπτουν ως ενέχυρο όλες τις απαιτήσεις των δανειστών μας, χωρίς καν να διεκδικήσουμε τίποτα από τον μέχρι τώρα «αδικαιολόγητο πλουτισμό» που έχει προκύψει, από την εκμετάλλευσή τους.
Δεν είναι δε μόνον οι γνωστοί (και πάρα πολλοί άγνωστοι) θησαυροί της αρχαιότατης και της κλασσικής και της ελληνιστικής περιόδου που εκμεταλλεύονται τα Ευρωπαϊκά Μουσεία αλλά και πάρα πολλοί, ανεκτίμητης επίσης αξίας, της Βυζαντινής περιόδου, προϊόντα των λεηλασιών των διερχομένων στην πορεία τους προς Ιερουσαλήμ, ομοθρήσκων μας Ευρωπαίων Σταυροφόρων.
Μόλις εξοφλήσουμε τις δανειακές απαιτήσεις των εταίρων,  θα πρέπει βέβαια να μας επιστραφούν πάραυτα και χωρίς άλλες διαδικασίες, οι ενεχυρασθέντες θησαυροί μας. Το κόστος μεταφοράς τους στην Αθήνα θα το αναλάβομε εμείς οι ίδιοι,  «ευγνωμοσύνης ένεκα» για την αλληλεγγύη των δανειστών μας  στις δύσκολες στιγμές μας!
Τα  περί «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» που είναι πιθανό να αντιτάξουν οι πιο πονηροί από τους εταίρους μας, είναι παντελώς ανυπόστατα και καθόλου δεν επηρεάζουν τη σύσταση του προτεινομένου εδώ ενεχύρου.
Η κληρονομιά, ως πολιτιστική, είναι  βεβαίως παγκόσμια. Αλλά  μόνο ως πολιτιστική. Η κυριότητα ως δικαίωμα, ανήκει στους κληρονόμους των θησαυρών. Και αυτοί είμαστε εμείς. Όσοι τώρα τους εκθέτουν προς εκμετάλλευση στα Μουσεία τους, μόνο ως καταχρηστικοί θεματοφύλακες (μετά βίας) μπορούν να χαρακτηρισθούν.

STATESMEN.GR

Εκείνος που θα άλλαζε τον κόσμο…



Ήταν ο πολιτικός που μπορούσε πράγματι να αλλάξει τον κόσμο, όσο κοινότυπο ή ρομαντικό κι αν ακούγεται. Στο πρόσωπό του, κατάφερνε να συμπυκνώσει ηγετικά προτερήματα, που δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά στο μέλλον.
Ήταν Αμερικανός. Καθολικός στο θρήσκευμα, αλλά διόλου συντηρητικός. Κήρυκας της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων. Εισηγητής της έννοιας των «κοινωνικών δικαιωμάτων». Πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής του «διεθνούς χωροφύλακα». Τα έβαλε με τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Κατάφερε να νικήσει τα συνδικάτα. Στην «Κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, το 1962, απέτρεψε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφτασε μέχρι τη Νότια Αφρική, για να ενθαρρύνει το κίνημα κατά του Απαρτχάιντ.
Ήταν η πολιτική φιγούρα που έπειθε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι υπήρχε ελπίδα για μια Ενωμένη Αμερική, με τον ρατσισμό ηττημένο. Έγραφε τους λόγους του αδελφού του, που υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος πολιτικός θρύλος, του προηγούμενου αιώνα, και στις δυο όχθες του Ατλαντικού. Και ακόμη περισσότερο, τον μπόλιαζε με προοδευτικές ιδέες.
Καταγόταν από το μεγαλύτερο «τζάκι» των Ηνωμένων Πολιτειών, και όμως, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος, γύρισε με τα πόδια όλες τις φτωχογειτονιές της χώρας. Και καλούσε σε εθνικό προσκλητήριο όλους τους «αποκλεισμένους» και τους φτωχούς της κοινωνίας.Μιλούσε σε όλες τις γενιές, χωρίς ο λόγος του να στερείται δροσιάς και έμπνευσης.
Ήταν ο πολιτικός που κοίταξε πέρα από τα παραδοσιακά σύνορα του Δημοκρατικού Κόμματος, πέρα και από τις γραμμές των Ρεπουμπλικανών. Η «Θεωρία της Τριγωνοποίησης» διατυπώθηκε πολύ αργότερα, επί ημερών Μπιλ Κλίντον, εκείνος ωστόσο, από το 1960 κιόλας, είχε εμπνευστεί τον πολιτικό «μεσαίο χώρο». Που φυσικά, κάθε άλλο παρά άνευρος και κενός ιδεών υπήρξε.
Ήταν εκείνος που διόρθωσε την απορία «why», ως προς το γιατί η ζωή μας είναι όπως την βλέπουμε, με το «why not», προτρέποντας την οικουμένη να αναρωτηθεί, «γιατί όχι», ως προς το να αλλάξει αυτή τη ζωή.
Ήταν κι αυτός ένας Κένεντι. Η ιστορία όμως κατέγραψε ότι ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι, που σαν σήμερα το 1968 δέχθηκε την ομοβροντία πυρών του Σιρχάν Σιρχάν, στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου, για να υποκύψει στα τραύματά του την επομένη, ήταν ο Κένεντι που θα άλλαζε τον κόσμο. Τον πρόλαβαν οι σφαίρες. Και η ανθρωπότητα έμεινε κολλημένη στο «γιατί», αντί να παλεύει για το «γιατί όχι»…

STATESMEN.GR

ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 11 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...



Έντεκα ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως στον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας (PLMA? s 2011 «World of Private Label») στο Άμστερνταμ, με την ελληνική συμμετοχή να είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού...
Εμπορίου και γνωστοποιείται ότι οι 11 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν φέτος στην έκθεση ήταν οι εξής: ALMME, BOTZAKIS S.A., CHRISTODOULOU BROS S.A., EVOIKI ZIMI S.A., INO S.A., INTERCOMM FOODS, KRONOS S.A., MANDREKAS DAIRY S.A., P. PAVLIDES S.A., PAPAYIANNIS BROS, VENUS GROWERS. Στην ανακοίνωση του ΟΠΕ αναφέρεται ακόμη ότι ''φέτος δόθηκε μεγάλο βάρος στην ανανέωση της αισθητικής εικόνας του εθνικού περιπτέρου, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής παρουσίας στην έκθεση, με αποτέλεσμα οι συμμετέχουσες ελληνικές εταιρείες να δεχτούν πολλούς εμπορικούς επισκέπτες και να γίνουν σημαντικές επαφές''. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν απευθείας με δικά τους stands πάνω από 2.000 εκθέτες, από 70 χώρες. Παράλληλα, συμμετείχαν 40 χώρες με εθνικά περίπτερα. Οι εκθέτες σε όλους τους τομείς (τροφίμων και μη εδώδιμων προϊόντων) ανήλθαν σε 3.600. Το σύνολο των εμπορικών επισκεπτών ανήλθε σε 7.500, από 90 χώρες. Οι εμπορικοί επισκέπτες ήταν κυρίως προμηθευτές εστιατορίων, εισαγωγείς χονδρέμποροι, εκπρόσωποι εταιριών κλπ.

BINTEO ΠΑΣΟΚ...“Το βίντεο της συμφοράς”!

Απαντήσεις στο βίντεο της κυβέρνησης – Πανικός στο youtube!

5 Ιουνίου 2011
Λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα των τελευταίων 20 μηνών, αμφιβάλλουμε αν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου θα πίστευε ότι θα είχε τέτοια απήχηση!
Ήδη, στο youtube, oι “τεμπέληδες” “αντιπαραγωγικοί” Έλληνες απάντησαν με ταχύτητα που θα τη ζήλευε και η ίδια η κυβέρνηση στο εν λόγω βίντεο.
Πραγματικά χαιρόμαστε για τα παιδιά που έφτιαξαν τα δυο παρακάτω βίντεο γιατί έχουν φαντασία, χιούμορ και μεράκι, όπως όλοι οι πραγματικοί Έλληνες.
Δείτε τα δυο βίντεο:
Το βίντεο της συμφοράς και ΠΑΣΟΚ- 20 μήνες αγώνας (Παρωδία)
Δυστυχώς πέρα από το χιούμορ, τα πράγματα είναι σοβαρά…

Η τρόικα αποφάσισε. Εμείς;




Η τρόικα αποφάσισε. Εμείς;
Όλα όσα πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες στην οικονομία περιγράφονται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση της τρόικας. Υπο την προυπόθεση ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφισθεί απο την Ελληνική Βουλή και οτι η κυβέρνηση θα αντέξει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα – ακόμη και αν ψηφισθούν.
Ακόμη πιο κρίσιμο είναι αν το πολιτικό σύστημα θα αντέξει την πίεση που δημιουργεί η έκρυθμη και αδιέξοδη κατάσταση της οικονομίας, ή αν θα καταρρέυσει και θα εμπλακούμε σε εκλογικές αναμετρήσεις με αδύναμους νικητές και σε διαδοχικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγηθεί η ελληνική οικονομία, αλλά, η στάση πληρωμών – τουλάχιστον στο εσωτερικό – θα είναι η μόνη λύση αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ. Και αυτό βεβαίως θα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, γενίκευση των αγανακτισμένων και δημιουργία ενός κινήματος «απελπισμένων». Ενδεχομένως μάλιστα απο τη Δημοκρατία να περάσουμε στην οχλοκρατία.
Ας δούμε τα μέτρα:
Καταρχήν για να νοιώσουν ασφάλεια οι δανειστές μας θα αναλάβουν οι ίδιοι την εφαρμογή των μέτρων με επιτηρητές σε κάθε υπουργείο. Δίπλα λοιπόν στο γραφείο κάθε υπουργού θα υπάρχει και ο επιτηρητής ή επίτροπος, ή «τεχνικός σύμβουλος».
(Το Reporter είχε πλήθος αποκλειστικών πληροφοριών τις οποίες είχε δημοσιεύσει πολύ νωρίτερα απο όλα τα άλλα media, οι οποίες δυστυχώς – λόγω του ότι είναι δυσάρεστες – επιβεβαιώνονται. Είχε λοιπόν πρώτο γράψει ότι θα υπάρξουν επίτροποι σε όλα τα υπουργεία, ότι θα υπάρξει νέο δάνειο και ότι θα πιεστεί η αντιπολίτευση να συναινέσει, έχοντας μάλιστα αμφισβητήσει και τις πιθανότητες συναίνεσης) .
Το δέυτερο σημείο στο οποίο το Reporter είχε πάλι πέσει μέσα (δυστυχώς) είναι οτι οι αποκρατικοποιήσεις και οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας θα γίνουν απο εταιρία που θα διοικείται απο τους πιστωτές.
Λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της τρόικας: “Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση”.
Αυτά είναι τα γενικά. Πάμε στα ειδικά:
Η ανακοίνωση της τρόικας λέει οτι θα μειωθεί το κόστος εργασίας (συνεπώς μείωση μισθών), οτι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (μάλλον 30.000 συμβασιούχοι και άλλοι που εργάζονται σε δημοσιες υπηρεσίες που θα καταργηθούν, φεύγουν φέτος). Η ανακοίνωση είναι σαφής: « Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής”.
Με λίγα λόγια, θα μας φορολογήσουν μέχρι θανάτου (όσους πληρώνουμε διότι τους φοροφυγάδες δεν μπορούν να τους πιάσουν) και θα αναλάβουν οι ξένοι να εφαρμόσουν τα μέτρα με τους επιτρόπους και με τη διοίκηση του φορέα αποκρατικοποιήσεων μπάς και έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Μας είπαν λοιπόν οτι “για να σας δανείσουμε θα κάνετε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το πρώτο μνημόνιο, (αλλά και με όλες τις οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης που δεν έχετε εφαρμόσει τριάντα χρόνια). Μας είπαν επίσης οτι επειδή και την προηγούμενη φορά λέγατε οτι θα τα κάνετε αλλά δεν τα κάνατε, αφήστε τώρα, θα τα κάνουμε εμείς μόνοι μας, οπότε πάρτε επιτρόπους δίπλα σε (εννοούν πάνω απο) κάθε υπουργό, πάρτε και εναν ανεξάρτητο φορέα (δηλαδή δικό τους) που θα πουλήσει την περιουσία σας, για να ησυχάσετε.
Όλα αυτά λοιπόν τα είπαν οι Ευρωπαίοι. Το θέμα είναι όμως το θα πουν οι δικοί μας στη Βουλή. Διότι αν το μεσοπρόθεσμο δεν περάσει, δεν θα μας δώσουν τη δόση του Ιουλίου. Και αν περάσει και δεν εφαρμοσθεί δεν θα μας δώσουν τη δόση του Οκτωβρίου. Και εκεί πια και τα περιθώρια και οι αντοχές των ευρωπαίων θα είναι μάλλον ανύπαρκτες. Και το να μη μας δώσουν τη δόση μας, σημαίνει στάση πληρωμών και οχλοκρατία ή αν το θέλετε πιο γλυκά, …λαοκρατία.

reporter.gr

Άνοιγμα 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό




Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τη συγκατάθεση της τρόικας για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αντιμέτωπος με μία ακόμα τρύπα, αυτή του προϋπολογισμού, που ξεπερνάει τα 2 δις. ευρώ. «Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου 2011 παρά την αύξηση κατά 1,2% που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, τον Μάιο του 2011 τα ακαθάριστα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% αλλά λόγω των υψηλών επιστροφών φόρου εισοδήματος (30% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι) λόγω του μέτρου των αποδείξεων, της νέας φορολογικής κλίμακας κτλ. ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 1%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύξηση εμφανίζουν όλες οι κατηγορίες εσόδων, ενώ η μεγαλύτερη, που ανέρχονται σε 10%, προέρχεται από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στους εξής λόγους:
- Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι.
- Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ από 10.500 που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητο για εισοδήματος έως 15.000 ευρώ.
- Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων λόγω της ύφεσης αλλά και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.
- Στη μείίωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρους και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης λόγω της μείωσης της κερδοφορίας).
- Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο ή 30.000 ευρώ για έγγαμο μπορεί ακόμη και να μηδενίσει το φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων.

reporter.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου