Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Άνοδος... ιστορικών διαστάσεων στο Χ.Α.


Του Δημήτρη Ζάντζα

Με την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 21 ετών έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, στον «απόηχο» του deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank που… «έπιασε στον ύπνο» τους short.

Η «υποδοχή» που επιφύλαξε η αγορά στη συμφωνία των δύο πλευρών υπήρξε εξαρχής ενθουσιώδης, με εγχώριους και ξένους αναλυτές -αλλά και επίσημους αξιωματούχους και άλλους οικονομικούς παράγοντες- να χαιρετίζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ωστόσο, το «υποχρεωτικό» άνοιγμα θέσεων long -σε μετοχές υψηλής στάθμισης- από μεγάλα χαρτοφυλάκια, λόγω της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των Alpha-Eurobank, προσέδωσε... ιλιγγιώδη ταχύτητα στην αντίδραση του Χ.Α., μετά από ένα «καταστροφικό» πτωτικό σερί που μόνο εντός του Αυγούστου είχε κοστίσει (έως το κλείσιμο της Παρασκευής) το 26,9% της αξίας του Γ.Δ. και το 38,5% της αξίας του τραπεζικού δείκτη...

Όπως εξηγούν Έλληνες traders, η προσωρινή αναστολή στη διαπραγμάτευση των δύο τίτλων, στον «απόηχο» όσων είχαν γίνει γνωστά ήδη από το Σαββατοκύριακο για τις επαφές των δύο πλευρών, εμπόδισε το κλείσιμο θέσεων short στις δύο μετοχές αλλά και στον FTSE20, με αποτέλεσμα μεγάλα χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε «υποχρεωτικό» άνοιγμα θέσεων long σε άλλους τίτλους προκειμένου να αντισταθμίσουν απώλειες.

Το στοιχείο αυτό επέδρασε καταλυτικά στην επιτάχυνση της ανόδου στο ελληνικό ταμπλό, όπου ο Γενικός Δείκτης έφτασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται αλματωδώς, σε ποσοστό έως και 16,28% και πάνω από τις 1.020 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονταν «κλειδωμένοι» στο limit up.

Η συνεδρίαση έκλεισε τελικά με τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο 14,37% στις 1.006,59 μονάδες, ενώ τα κέρδη για το δείκτη των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 29,12% (έως 29,41% στη διάρκεια των συναλλαγών) στις 675,17 μονάδες.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. αισθητά αυξημένος όγκος 46,53 εκατομμυρίων τεμαχίων, αξίας 86,77 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 168 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 99 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 13 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Αναλυτικά στον FTSE20, η Alpha Bank έκλεισε στα 2,47 ευρώ με άνοδο 30%. Σε ποσοστό 30% ενισχύθηκε και η MIG στα 0,39 ευρώ, ενώ με κέρδη 29,52% και 29,48% ακολούθησαν οι τίτλοι των Τ.Τ. και Eurobank στα 1,36 και 2,24 ευρώ αντίστοιχα.

Για την Τράπεζα Κύπρου τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 29,31% στα 1,50 ευρώ. Στα 3,59 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ με «άλμα» 29,14%, ενώ ενισχυμένες 28,57% και 27,59% ολοκλήρωσαν οι Τρ. Περαιώς και Marfin Popular Bank στα 0,72 και 0,37 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακά υπήρξαν και τα κέρδη των Μυτιληναίος (+25,84%), ΔΕΗ (+24,27%) και Ελλάκτωρ (+22,22%) στα 4,48, 6,81 και 2,20 ευρώ αντίστοιχα.

Για τις μετοχές των Βιοχάλκο και Motor Oil τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,46% και 12,31%, με άνοδο 11,75% ακολούθησε ο τίτλος των ΕΛΠΕ, ενώ διψήφια ποσοστιαία κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των ΚΑΕ (+10,90%) και ΟΤΕ (+10,59%) στα 8,95 και 4,49 ευρώ.

Οι τίτλοι των Τιτάν και Jumbo ολοκλήρωσαν επίσης ενισχυμένοι, σε ποσοστό 9,75% και 7,46%, ενώ για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Coca-Cola 3E η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 7,06% και 2,12% στα 9,10 και 14,94 ευρώ αντίστοιχα.

Capital.gr

Χωρίς φορολογία τα υψηλά εισοδήματα στην Ιταλία



Αντικατάσταση με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Picture 0 for Χωρίς φορολογία τα υψηλά εισοδήματα στην Ιταλία
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την εγκατάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιβαλλόταν στα υψηλότερα εισοδήματα, και είχε προγραμματιστεί αρχικά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος λιτότητας το οποίο όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεχθεί με κρύα καρδιά.
«Θα αντικατασταθεί κυρίως από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής», αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά το τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το σύμμαχό του της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι.

Voria.gr

Η τρόικα ζητά πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος


 Η κυβέρνηση επιδιώκει αναθεώρηση των στόχων

Πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έβγαλαν κίτρινες κάρτες στους υπουργούς που καθυστερούν την εφαρμογή των μέτρων.Η συνάντηση των τριων επικεφαλής, Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής ξεκαθάρισαν πως πρέπει να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και ζήτησαν την επίσπευση όλων των μέτρων, καθώς διαπίστωσαν καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις των φορέων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Κατέστησαν δε σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων ούτε στον τομέα των δαπανών ούτε και των εσόδων. Εστίασαν στις υπερβάσεις των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τόνισαν πως πρέπει να κλείσει η ψαλίδα πλέον του 1 δισ. ευρώ στον τομέα των δαπανών. 
Η τρόικα μπορεί να ζητά την υλοποίηση των οικονομικών μεγεθών, αλλά η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναθεώρηση των στόχων με έμφαση στο έλλειμμα καθώς εμφανίζεται αδύνατη η επίτευξη του 7,6%, ενώ προσδοκούν και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένης και της βαθειάς ύφεσης άνω του 5%.
Η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί το σημείο κλειδί για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ. Στα πλαίσια αυτά συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεκαμελής ομάδα εργασίας για την εβδομαδιαία παρακολούθηση της υλοποίησης και της συνεχούς επικαιροποίησης ως προς την απόδοση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, ενώ βάζουν στο στόχαστρο και τα χρέη άνω των 6,6 δις. ευρώ (τέλη Ιουλίου) του δημοσίου που έπρεπε να είχαν μηδενιστεί, με απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

www.bankingnews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου