Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω...»


Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, αποκαθήλωση, Εγκώμια, Επιτάφιος, Η ζωή εν τάφω, θρήν



Η πιο κατανυκτική ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αναμφίβολα η Μεγάλη Παρασκευή, με τον Επιτάφιο Θρήνο και τα εκπληκτικής ομορφιά Εγκώμια. 

Το πρωί η ημέρα είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση με την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί η ταφή του Ιησού.
Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο του στον Άδη.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα λεγόμενα Εγκώμια, που είναι μικρά τροπάρια εξόχως δημοφιλή. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το  «Η ζωή εν τάφω...»,  το «Άξιον εστί», το «Αι γενεαί πάσαι...» και το «Ω γλυκύ μου Έαρ...». Παρά το γεγονός ότι η μέρα χαρακτηρίζεται από θλίψη, τα εγκώμια και οι ύμνοι χαρακτηρίζονται από χαρμολύπη, αφού προαναγγέλλουν την Ανάσταση




http://www.iefimerida.gr 
.

“Εγκληματική οργάνωση” - Φωτιά το πόρισμα για τον Άκη Τσοχατζόπουλο – Μίζες 47 εκατομμυρίων ευρώ!



Μέγεθος κειμένου


- Χορός εκατομμυρίων με ρώσικα αντιαεροπορικά και γερμανικά υποβρύχια
- Διαχειριστής των εκατομμυρίων ο εξάδελφος του του υπουργού
- Αδιευκρίνιστος ο ρόλος της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου
- Στη φυλακή ο πρώτος από τους συγκατηγορούμενους

206 σελίδες που καίνε, ένα πόρισμα φωτιά για τον πρώην υπουργό και άλλα τουλάχιστον 4 πρόσωπα.
Χορός εκατομμυρίων σε ελβετικά φράγκα, αμερικανικά δολάρια και ευρώ γύρω από μεγάλες παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων που μέσω εταιρειών “ξεπλένονταν” και γίνονταν ακίνητα στην Ελλάδα περιγράφεται στο πόρισμα της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη προφυλάκιση 
Ήδη ο πρώτος από τους συγκατηγορούμενους του πρώην υπουργού, ο άνθρωπος που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε η επισκευή του ακινήτου στη Διον. Αρεοπαγίτου και επίσης πούλησε διαμέρισμα επί της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, κρίθηκε προφυλακιστέος. Πρόκειται για τον Αστέριο Οικονομίδη, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι στην πορεία της έρευνας θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

Τα αντιαεροπορικά και τα υποβρύχια μεταφράστηκαν σε... μίζες

Τα ποσά ζαλίζουν. Εκτός απ' τα ποσά υπάρχουν όμως και... διαβολικές συμπτώσεις. Καθώς μετά από μια μεγάλη αγορά για τις Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίζονται και μεγάλες αγορές γης και ακινήτων.



Οι εισαγγελείς συνδέουν τα οπλικά συστήματα με έσοδα που απέκρυψε ο πρώην υπουργός. Αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός από τον Μάιο του 1998 ως τις 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ. Τα χρήματα αυτά είναι προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.



Τέσσερα χρόνια μετά, άλλη μια μεγάλη αγορά, άλλη μια κατηγορία.
Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL.

Στην πορεία των χρημάτων από τα χέρια εκείνων που τα έδιναν ως προμήθεια μέχρι την Ελλάδα ένα πρόσωπο κλειδί υπάρχει σύμφωνα με την έρευνα της δικαιοσύνης. Δεν είναι άλλος από τον πρώτο εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον Νικόλαο Ζήγρα που σύμφωνα με το πόρισμα αποτυελεί το “δεξί χέρι¨του πρώην υπουργού για τον οποίο αναφέρεται πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικός ιδιοκτήτης των τριών εξωχώριων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και ως αποδέκτες χρημάτων ή αποστολείς εμβασμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Ζήγρας θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το 1997. Μάλιστα, δια εγγράφων από την άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι ο Ζήγρας προέβαινε από το 1997 σε καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετέπειτα συζύγου του πρώην υπουργού.

Στο πόρισμα μάλιστα τονίζεται ότι τα συμπεράσματα των Εισαγγελέων ισχύουν και για την κόρη του πρώην υπουργού «της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της, ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».


Το πόρισμα - "κόλαφος" που καίει τον Άκη Τσοχατζόπουλο



Το πόρισμα απαριθμεί 206 σελίδες - Κομβικό πρόσωπο ένας εξάδελφος του πρώην υπουργού

- Μίζα που εντοπίστηκε είναι για προμήθεια οπλικών συστημάτων 16.202.000 ελβετικά φράγκα
- Μέσα σε 11 το 1999 αγοράστηκαν 3 ακίνητα στην Κηφισίας 7, 1.000 τμ, 974 τμ και 22 θέσεις στάθμευσης
- Το πόρισμα εντοπίζει πάνω από 47 εκατομμύρια ευρώ από μία πρωτοφανή μηχανή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
- Προφυλακιστέος ο πρώτος κατηγορούμενος Αστέριος Οικονομίδης

Ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών, περιγράφεται στο πόρισμα της Εισαγγελίας για την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στις 206 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ερεύνησαν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού, αναδεικνύεται μια ομάδα ανθρώπων που, με το αζημίωτο τις περισσότερες φορές, υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού αναλαμβάνουν να συνδράμουν στην επιχείρηση μετατροπής «μαύρου» χρήματος σε νόμιμο.

Οι δύο Εισαγγελείς αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι... 

...«συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου».

Τονίζουν επίσης ότι η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας εξωχώριες εταιρείες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα :«Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά».

Κατά τις Εισαγγελείς , τα ποσά που θεωρούν βέβαια ότι ο πρώην υπουργός απέκρυψε αφορούν παράνομες αμοιβές του από προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων που διαχειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας.

Συγκεκριμένα, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ο πρώην
υπουργός από τον Μάιο του 1998 ως τις 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κρίση των δύο Εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση «Η υποδομή (σ.σ. που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της νομιμοποίησης χρημάτων) είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί».

Στο πόρισμα μάλιστα τονίζεται ότι τα συμπεράσματα των Εισαγγελέων ισχύουν και για την κόρη του πρώην υπουργού «της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της, ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή».

Κατά την εισαγγελική άποψη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πραγματικός ιδιοκτήτης των τριών εξωχώριων εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση με αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και ως αποδέκτες χρημάτων ή αποστολείς εμβασμάτων είναι ο ίδιος ο υπουργός, ενώ κυριολεκτικά «δεξί του χέρι» και κομβικό πρόσωπο με πολλαπλές αρμοδιότητες είναι ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, που κρατείται ήδη και θα απολογηθεί την Τρίτη του Πάσχα με τους υπόλοιπους δύο συλληφθέντες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Ζήγρας θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το 1997. Μάλιστα, δια εγγράφων από την άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι ο Ζήγρας προέβαινε από το 1997 σε καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετέπειτα συζύγου του πρώην υπουργού.

Στο πόρισμα παρατίθενται επακριβώς και με χρονολογική σειρά οι αγορές - εικονικές και μη - που έγιναν ώστε να «νομιμοποιηθούν» τα επίμαχα χρηματικά ποσά που φέρονται να δωρίθηκαν στον πρώην υπουργό για τις αγορές του Δημοσίου. Οι δύο Εισαγγελείς θεωρούν, όπως προκύπτει από την λίστα αυτή, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από το 1999.

Μεταξύ των επίμαχων ακινήτων είναι και κάποια στην Λεωφόρο Κηφισίας (Αίθουσα 964 τμ, Αίθουσα 1000 τμ και 22 θέσεις πάρκιγκ, όλα στο ίδιο κτίριο) και στην Κυψέλη τα οποία από το 2007 έως το 2010 πουλήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου, που έλαβε δάνεια για την αγορά τους , έναντι 6 εκατ. ευρώ, ποσό που μέσω του Ζήγρα , ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθέτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο πόρισμα διατυπώνονται επικρίσεις για τον Άκη Τσοχατζόπουλο που «αγνοεί τους νόμους του κράτους».

Ενδεικτικά περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου: «Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο, με τίτλο "οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών" όπου σημειώνεται το "κέρδος" από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος».

Ο πρώην υπουργός θα απολογηθεί για την υπόθεση την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ την Τρίτη θα απολογηθούν οι Νίκος Ζήγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια εκπρόσωπος στην Ελλάδα τριών off shore εταιρειών και Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας, βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες των ακινήτων μεταξύ της εταιρείας TORCASO και της μονής Βατοπεδίου.

Το πρωί σήμερα παραδόθηκε και απολογείται στον ανακριτή ο Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος σε εταιρεία που εμφανίζεται να επισκευάζει το σπίτι στη Διον. Αρεοπαγίτου από το 2001 και επίσης να πουλά διαμέρισμα στη Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή, ο Αστέριος Οικονομίδης κατηγορούμενος στην υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Οικονομίδης, σε βάρος του οποίου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ο ανακριτής της υπόθεσης, και ο οποίος παραδόθηκε σήμερα το πρωί και ζήτησε να απολογηθεί, είναι βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας που της ανατέθηκε η επισκευή του ακινήτου στη Διον. Αρεοπαγίτου και επίσης πούλησε διαμέρισμα επί της Δεινοκράτους στο Κολωνάκι στην κόρη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι στην πορεία της έρευνας θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

---
Πηγή: NewsIt.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου