Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Nomura, JP Morgan και Brown Brothers Harriman βλέπουν αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους


 Αν δεν παρθούν μέτρα η κρίση θα μετατραπεί σε συστημική 

Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει βραχυπρόθεσμα


Nomura, JP Morgan και Brown Brothers Harriman βλέπουν αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους - Αν δεν παρθούν μέτρα η κρίση θα μετατραπεί σε συστημική - Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει βραχυπρόθεσμα
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το Τρισέ την Πέμπτη κόβοντας την κλωστή που κρατούσε τις αγορές στο “πράσινο” από την αρχή του έτους. Η ομιλία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγινε η αφορμή να ξεκινήσει ένα μαζικό sell off το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς ουδείς να γνωρίζει αν ολοκληρώθηκε ή όχι η βίαιη διόρθωση.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπήκαν σε μία νέα δοκιμασία καθώς θα γίνουν το πεδίο της μάχης μεταξύ αξιωματούχων και αγορών για το αν τελικά η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να ανακοπεί σ' αυτό το στάδιο ή θα συμπαρασύρει ολόκληρο το δυτικό κόσμο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Peter Westaway της Nomura, η ΕΚΤ έχει αποδείξει ότι έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει την κρίση του δημόσιου χρέους και είναι έτοιμη με τις πολιτικές της ρευστότητας και με επιλεκτικές αγορές ομολόγων, να επέμβει όταν η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα όμως με τη Nomura η ΕΚΤ θεωρεί ότι δεν πρέπει ακόμη να επέμβει, σε αντίθεση με τις αγορές, οι οποίες θεωρούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο συστημικό κίνδυνο. Ήδη το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα, αλλά η ΕΚΤ δεν συμφωνεί ομόφωνα για την παρέμβαση της, παρατηρεί η Nomura.
Η λεπτομέρεια αυτή που δημοσιοποίησε ο Τρισέ, δηλαδή ότι τέσσερις εκπρόσωποι τραπεζίτες στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν συμφώνησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, εκλήφθηκε από την αγορά ως απροθυμία για να βοηθηθεί τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία. Μήπως η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να στηρίξει την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι να λάβουν πιο συγκεκριμένα μέτρα οι κυβερνήσεις και να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας, αναρωτιέται η Nomura. Οι αγορές δοκιμάζουν αυτές τις προθέσεις, διότι, ελλείψει του EFSF να είναι σε θέση να παρέμβει στις δευτερογενείς αγορές μέχρι το Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αποτελεί την πρώτη και την τελευταία γραμμή άμυνας, αν το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθήσει να επιδεινώνεται.
“Όπως έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, η πρακτική της ΕΚΤ με προειδοποιήσεις ώστε να κατευθύνει την αγορά δεν μπορεί να αποδώσει εν μέσω μιας συστημικής κρίσης. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δηλώσει τις προθέσεις της και να την επικοινωνήσει σωστά”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Nomura. “Έτσι, σε αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η περαιτέρω επιδείνωση της ψυχολογίας της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο επιθετική πολιτική απάντηση από την ΕΚΤ, με τη μορφή ουσιαστικής αγοράς ομολόγων”, καταλήγει ο αναλυτής.
Θλιβερά ανεπαρκή κατά της αυξανόμενης εξάπλωσης της κρίση, χαρακτήρισε το δίχτυ ασφαλείας μόνο μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ από την ΕΕ, η αναλύτρια Lena Komileva, της Brown Brothers Harriman.
Μάλιστα η Komileva σημείωσε ότι αυτή η πολιτική θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ίδιο το ευρώ. Από τη σκοπιά της ΕΕ, η προστασία της ΕΚΤ, των ιδίων κεφαλαίων της, φεύγει από το EFSF ως το μόνο "δανειστής έσχατης ανάγκης" για τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, ο EFSF, επί του παρόντος με ανώτατο όριο κεφαλαίων τα 250 δισ. ευρώ, δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την ευελιξία να θέσει σε ισχύ τα μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς όταν μάλιστα αυτή επεκτείνεται στην Ιταλία και την Ισπανία. Σε μια εποχή όπου οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες σε συστημικούς κινδύνους, αυτό αφήνει τα ισπανικά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, αλλά και το ευρώ, σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα σε κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς.
Εάν οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θεωρείται ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής απάντησης και ένα σήμα ότι περαιτέρω μέτρα μπορούν να ακολουθήσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε γρήγορα χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων αναφέρει ο αναλυτής της JP Morgan, Greg Fuzesi. Αν όμως λάβουμε υπόψιν μας τη διγλωσσία που παρατηρείται, τις επιστολές Μπαρόζο, τις αντιρρήσεις των Γερμανών στην πολιτική στήριξης της ΕΚΤ και τις χλιαρές αντιδράσεις των Ευρωπαίων απέναντι στο sell off των χρηματαγορών, όλα αυτά δεν υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη θέλει να αλλάξει σελίδα και να βγει από την κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου