Ράλι στο 1,427 το ευρώ. Nέo ρεκόρ στα spreads των 10ετών ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Βελγίου.
Βίαιες διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμων ήταν τα δύο χαρακτηριστικά στη Wall, οι δείκτες της οποίας έκλεισαν τελικά με μεικτά πρόσημα, χωρίς να δει θετικά τη δημιουργία 117 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οι αγορές φαίνεται ότι δεν μπορούν να χωνέψουν τα θετικά σημάδια που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και καταλαγιασμού των φόβων για την πιθανότητα διπλής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.Ο Dow ενισχύθηκε τελικά κατά 0,53% στις 11.444 μονάδες. Ωστόσο, από την άλλη ο S&P έχασε 0,06% στις 1.199 μονάδες ενώ πτώση 0,94% σημείωσε ο Nasdaq, στις 2.532 μονάδες.
Στο 9,1% υποχώρησε τον Ιούλιο η ανεργία στις ΗΠΑ, από 9,2% τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο απασχόλησης, τον Ιούλιο στην αμερικανική οικονομία προστέθηκαν 117 χιλ νέες θέσεις εργασίας.
Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να ξεκινούν με απώλειες πάνω από 5%, να περιορίζουν αργότερα κάτω από το 2%, να περνούν σε θετικό έδαφος μία ώρα πριν τη λήξη και τελικά να κλείνουν την τελευταία μέρα της εβδομάδας με σημαντικές απώλειες.
Ο περιορισμός των μεγάλων απωλειών ήρθε μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι το Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει έκθεση υπερ του οφέλους του ευρωομολόγου, εξέλιξη η οποία στηρίχθηκε και από τα θετικά νέα για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ωστόσο, η επίδραση των δηλώσεων περί μεγάλης αβεβαιότητας του επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη ήταν μεγάλη, και αυτό διαφάνηκε και σήμερα.
Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 2,71% στις 5.247 μονάδες, ο γαλλικός CAC έκλεισε με αρνητικό πρόσημο 1,15% στις 3.279 και ο γερμανικός DAX έχασε 2,76% στις 6.236.
ΕΚΤ
Φτου κι απ' την αρχή για τους Ευρωπαίους ηγέτες που “σπάνε το κεφάλι” τους να βρουν τη λύση στο πρόβλημα της κρίσης μετά τη χθεσινή τρικυμία που προκάλεσε η κίνηση της ΕΚΤ να “νίψει τας χείρας” της στην κρίση χρέους Ιταλίας και Ισπανίας. Η ΕΕ “φωνάζει” να μπει στο παιχνίδι δυναμικά ο μηχανισμός διάσωσης EFSF της Ευρωζώνης του οποίου η δυναμική ανέρχεται σε 440 δισ. ευρώ.
Αναλυτές παρομοιάζουν τη στάση της ΕΚΤ με την εξής παραβολή: Ενός πυροσβεστικού οχήματος που πηγαίνοντας να σβήσει μία πυρκαγιά πηγαίνει αρχικά σε λάθος διεύθυνση και εν συνεχεία αρνείται να γυρίσει και να πάει στη σωστή!
Από ρεκόρ σε ρεκόρ σκαρφάλωναν νωρίτερα τα spreads των 10ετών ομολόγων του τελευταίου “καρέ” της κρίσης: της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε νωρίτερα το “ταβάνι” από την είσοδο στο ευρώ στο 6,40%. Το spread του ισπανικού 10ετούς ομολόγου “τερμάτισε” νωρίτερα στις 415 μονάδες βάσης ενώ η απόδοση του βελγικού 10ετούς διαμορφωνόταν στο 4,32%, στις 213 μ.β. και του γαλλικού στο 3,16% στην τιμή- ρεκόρ των 89 μ.β.
Reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου