Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011


Κίνα προς ΗΠΑ: «Προστατεύστε τα επενδύσεις μας σε δολάρια»

Αποστολή με email Αποστολή με email |
Η Κίνα παρεμβαίνει πολιτικά στην χρηματοπιστωτική κρίση και απαιτεί από τις ΗΠΑ να προστατεύσει το δολάριο για να προστατευτούν οι επενδυτές, δηλαδή. οι ίδιοι.
Πιο συγκεκριμένα η παρέμβαση της Κίνας έγινε μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γουάνγκ Τζιέχσι, ο οποίος έκανε σημαντικές δηλώσεις αναφορικά με την κρίση που έχει χτυπήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).
Ο Κινέζος επίσημος μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία υπογράμμισε πως η ευαίσθητη θέση στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ουάσιγκτον την υιοθέτηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών με σκοπό την προστασία όλων των επενδυτών οι οποίοι έχουν βάλει δημιουργήσει αποθεματικά σε δολάρια. Οι κινήσεις των ΗΠΑ θα πρέπει ακόμα να εγγυηθούν την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις διεθνείς αγορές.
Αναφορικά με την κρίση χρέους στην ΕΕ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η χώρα του εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωζώνη και το Ευρώ ενώ πιστεύει πως η κατάσταση τελικά θα σταθεροποιηθεί.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Κίνα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθεματικά του πλανήτη και αυτά είναι σε δολάρια. Το ποσό δε το οποίο έχει στην. άκρη είναι της τάξης των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Να μιλήσουμε ακόμα και για το γεγονός πως το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του Αμερικανικού δημοσίου, μέσω της αγοράς ομολόγων; Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Κίνα παίρνει θέση και ουσιαστικά «απειλεί» την Ουάσιγκτον πως εάν διακυβευτούν τα χρήματα των «επενδυτών» του δολαρίου, δηλαδή των ιδίων, ίσως να τις οδηγήσει σε κινήσεις όπως η μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων ή και δολαρίων με ότι αυτό πρόκειται να σημαίνει για τις ΗΠΑ την οικονομία τους αλλά και την παγκόσμια κατάσταση γενικότερα.
Το σίγουρο είναι ένα: Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός «πόλεμος», με ή χωρίς εισαγωγικά, σε συνδυασμό με τις Ευρωπαϊκές παλινωδίες και αντικρουόμενες δηλώσεις και την Αμερικανική δυστοκία έχουν οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. ίσως η μόνη πλέον λύση να είναι η έκδοση ενός ευρω-ομολόγου το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Γερμανία, πριν να είναι όμως αργά.

Defencepoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου