Δεν θα ανεχτούμε κλοπές της κληρονομιάς μας
Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2011
Ακόμα έξι κλεμμένες μεταβυζαντινές εικόνες από μοναστήρια των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, οι οποίες επρόκειτο να δημοπρατηθούν την Κυριακή από την γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ, κατασχέθηκαν προχθές το βράδυ και θα επιστρέψουν σύντομα στη χώρα μας και στις εκκλησίες από τις οποίες κλάπηκαν.
Την είδηση μάθαμε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, την ώρα που παρατηρούσαμε τους συντηρητές στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με λευκά γάντια και λευκές ποδιές, να μας δείχνουν με ευλάβεια τις πρώτες έξι κλεμμένες (από μοναστήρια και εκκλησίες της Ηπείρου) μεταβυζαντινές εικόνες (17ου έως 19ου αιώνα) που επαναπατρίστηκαν αφού εντοπίστηκαν στο Λονδίνο.
«Τεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε την επιστροφή των εικόνων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, «που στέλνει ουσιαστικά το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοιου είδους κλοπές κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ο υπουργός τόνισε ότι τα δύο μυστικά της επιτυχημένης επιστροφής ήταν η συλλογικότητα και η συνεργασία των φορέων και η μυστικότητα που κρατήθηκε έως ότου η επιχείρηση ολοκληρωθεί. «Την ώρα που οι εικόνες επιστρέφουν, προσπαθούμε να συλλάβουμε τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην κλοπή? και να εξαρθρωθούν τα δίκτυα».
Μία από τις επαναπατρισμένες εικόνες είχε κλαπεί το 2005, αλλά οι περισσότερες εξαφανίστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν σημειώθηκε καταιγισμός κλοπών στις εκκλησίες της Ηπείρου, όπου κλάπηκαν «μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 200 εικόνες», όπως εκτιμά ο Νίκος Πανουτσόπουλος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καρχιμάκη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από πολίτες φωτογραφίες των εικόνων. Με τη βοήθεια ανωνύμων εντοπίστηκαν οι εικόνες και έφτασαν στη χώρα μας χάρη στη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, της Ιντερπόλ, της βρετανικής αστυνομίας και του ΥΠΠΟΤ. Η μορφωτική ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, Βικτωρία Σολομωνίδου, χαρακτήρισε τον επαναπατρισμό «σύμβολο αυτών που πρόκειται να ξαναβρεθούν».
Τις επαναπατρισμένες από την Ελβετία, βίαια αποκολλημένες, τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας θα εκθέσει από τις 9 Μαΐου το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, «ώστε να γίνει γνωστό στο κοινό τι σημαίνει ο επαναπατρισμός απολεσθέντων έργων», όπως είπε η διευθύντρια του μουσείου Ευγενία Χαλκιά.
Και μαρμάρινο θραύσμα
Μαρμάρινο θραύσμα, πιθανότατα από την Ακρόπολη, που είχε αφαιρεθεί από ιδιώτη κατά τη δεκαετία του 1950, επαναπατρίστηκε χθες από την Ολλανδία. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων του Leiden της Ολλανδίας παρέδωσε το θραύσμα αρχαίου αρχιτεκτονικού μέλους, διαστάσεων 0,10Χ0,20 μ. στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σοφία Στυλιανού
Πηγή:ethnos.gr και logospellas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου