Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο "νόμος του ΔΝΤ" και το αμαρτωλό Swap της Goldman Sachs



Καταγγελία φωτιά από τον Π. Κουρουμπλή για email Γεωργίου προς Τόμσεν. Τι κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Επιστολή-βόμβα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για "φούσκωμα" του ελλείμματος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Π. Κουρουπλής κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις εστιάζοντας στο ρόλο του προέδρου.
"Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο", φέρεται να έγραφε το εν λόγω email.
Ο κ. Κουρουμπλής για την επιστολή αυτή, το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως "ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν".
To Swap της Goldman Sachs
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ενώπιον της επιτροπής, υπερασπίστηκε το έργο του, δηλώνοντας ότι "τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των ετών 2005-2008 ήταν υποεκτιμημένα από την τότε Στατιστική Υπηρεσία και δεν φαινόταν το πρόβλημα το οποίο κληροδοτείτο στο 2009".
Από την άλλη ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, πιεσθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτίμησε πως η απαξιωτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οφείλεται ενδεχομένως στην ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών, να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα swaps και κυρίως το μεγάλο swap του 2001.
"Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν η δήλωση του κ. Ραντεμάχερ είχε ως επίπτωση άνοδο των spreads" ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον Π. Κουρουπλή.
Σε νέα ερώτηση του Π. Κουρουμπλή δήλωσε άγνοια για την πορεία των spreads μετά το δημοσίευμα.
Η εκτίναξη του χρέους
Αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως ίσως η δήλωση Ραντεμάχερ να είχε προληφθεί, αν είχε λάβει τα στοιχεία για τα swaps από το υπουργείο Οικονομικών.
"Είχα πει στον κ. Ραντεμάχερ πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρασχεθούν από την ελληνική μεριά τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps, που είχαν ζητηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2010, αλλά δεν είχαν παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν έλαβα ένα γράμμα από τον κ. Ραντεμάχερ ότι αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν, άμεσα επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να σταλούν. Υπήρξαν, όμως, κάποιες καθυστερήσεις".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η παροχή των στοιχείων των swaps, μείωσε το έλλειμμα κατά 0,02%, αλλά εκτίναξε το χρέος κατά 2,26% του ΑΕΠ (5,3 δις ευρώ).
"Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το μεγάλο αρχικό swap της Goldman Sachs το 2001, θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αρχική επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά επαναδιαπραγματεύτηκε, άλλαξε χέρια, αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι το 2008 - 2009 να κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 5,4 δις ευρώ", διευκρίνισε ο κος Γεωργίου.
Τα έριξε στους προηγούμενους
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της καταγραφής της εκτίναξης του ελλείμματος του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η αποδοχή της καταγραφής των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είχε ξεκινήσει (και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί) από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο του 2010, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Πλασκοβίτη.
Ερωτηθείς από τον κ. Κουρουπλή, γιατί κατέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως η αποδοχή τους ήταν υπό την αίρεση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε πως τα μεν συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ήδη μπει από τον Απρίλιο του 2010.
"Τα δε στοιχεία που παίρνουμε για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάρτιση των στατιστικών", πρόσθεσε.









Σε ό,τι αφορά τον προκάτοχο του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλη Κοντοπυράκη, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.
Σημειώνεται πως εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου